Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monografija

HDZ skriva svoju knjigu u kojoj su napisani hvalospjevi velikom vođi

kosor sanader
Foto: Arhiva VL
1/9
01.05.2010.
u 21:40

Monografija otisnuta lani u lipnju za 20. godišnjicu vladajuće stranke nije podijeljena većini članova.

Nakon Tuđmanove smrti Ivo Sanader je točno znao što hoće. Imao je viziju stranke, od samoga početka bio je autoritet, privlačio je ljude, od neprijatelja stvarao prijatelje, uz moć uvjeravanja kakva se rijetko susreće. Kada danas razmišljam o tim danima, potpuno mi je jasna jedna, osobito važna činjenica - to što je Sanader izabran za drugog predsjednika HDZ-a odredilo je sudbinu stranke, ali i Hrvatske u tim trenucima...” - svjedoči, ne predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor, već zamjenica predsjednika HDZ-a i Vlade J. Kosor u svom nadahnutom prilogu napisanom u lipnju prošle godine u luksuznoj monografiji “HDZ 20 i idemo dalje”, tiskane u povodu dvadesete obljetnice te stranke. Takav stav Jadranke Kosor o šefu u stranci i Vladi nije bio usamljen. Svi Sanaderovi suradnici natjecali su se tko će se ljepšim i biranijim riječima izraziti o njemu ili njegovoj ulozi i više je nego jasno da nitko od njih ni u primisli nije imao mogućnost da bi Sanader mogao za svega petnaestak dana otići iz politike, a poglavito ne na način na koji je otišao. Iz njihovih tekstova, kao i njegova uvodnika, ničim se ne da razabrati da će Sanader napustiti kormilo HDZ-a i Vlade te otići na jahtu “Malo vitra”.

Razotkrivanje 3. siječnja

Iz raspoloženja dužnosnika nije se moglo naslutiti da će ga ti isti ljudi i to malo bure i podosta otrova, zbog pokušaja unutarstranačkog puča 3. siječnja 2010., izbaciti, a da ne trepnu, iz stranke i kasnije ga se javno odricati. Tih 217 stranica monografije, zadnjih se mjeseci brižno skriva od članstva i javnosti, jer umnogome svjedoči o podaničkom mentalitetu tada najbližih Sanaderovih suradnika, od kojih su mu mnogi preko noći okrenuli leđa. Monografijom na dvije trećine prostora dominiraju fotografije Ive Sanadera i njegovih europskih partnera. Prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman zbio se na jedva trećinu monografije, iako su približno jednako bili na čelu HDZ-a on i Sanader. Više je mjesta u monografiji dano čestitki Sanaderu na izboru za predsjednika HDZ-a nego dužnosnicima te stranke u zakonodavnoj, izvršnoj ili lokalnoj vlasti.

Luka Bebić kritizirao je proces pretvorbe i privatizacije - za koji je rekao da je bio proces velikih pogrešaka, zloporaba i beskrupuloznog bogaćenja pojedinaca. “Nakupilo se mnogo negativnosti u tom procesu, a za to je odgovoran HDZ u cjelini, a posebno neki njegovi pojedinci” - piše Bebić. I za njega je Sanaderova vizija stranke neupitna. U Bebićevim očima Sanader je i prije godinu dana, a sudeći po Bebićevu ponašanju, i danas - hrabra politička figura. Uvijek oprezni Vladimir Šeks, iako uz Sanadera autor najopširnijeg priloga u monografiji, ne udara hvalospjeve svom tadašnjem šefu. Šeks piše da je početkom 2000. godine u dramatičnim okolnostima stranka za lidera izabrala Sanadera, ali i uže vodstvo koji su HDZ profilirali u stranku snažne proeuropske orijentacije.

Selemove targelije

Tadašnji tajnik stranke Ivan Jarnjak tvrdi da se čelništvo HDZ-a sa Sanaderom na čelu nije odvojilo od svojih članova unatoč obnašanju važnih državnih funkcija. I za Andriju Hebranga, Ivo Sanader je doslovno obnovitelj posrnule stranke te sa Sanaderom, piše Hebrang, počinje novo doba HDZ-a i Hrvatske.

Damir Polančec o Sanaderu piše kako je na čelu HDZ-a lider novog doba i ne samo to - nego jedan od najcjenjenijih državnika moderne Europe. Za Branka Vukelića, dolazak Sanadera na čelo HDZ-a vratilo je osmijeh na lica običnih članova, a pod njegovim vodstvom, kaže Gordan Jandroković, HDZ je dobio povijesnu prigodu ostvariti svoju drugu političku viziju. Božo Biškupić, Bianca Matković i Ivan Šuker uspjeli su napisati svoje tekstove, a da pritom izrijekom nisu spomenuli dr. Ivu Sanadera, a Petar Čobanković također u tekstu nije podilazio tadašnjem šefu, dok mu je Dragan Primorac tek jednom rečenicom zahvalio na velikoj potpori i povjerenju. Darko Milinović također biranim riječima pokušava izbalansirati stav ličko-senjskog HDZ-a prema Sanaderu Europejcu. Tadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak biranim riječima piše o ulozi Ive Sanadera, a Petar Selem za pobjedu Sanadera na 5. općem saboru izjednačava s uvodom u targelije (doba pročišćenja).

Sanaderov prijatelj Mario Zubović s ponosom je, kaže, sudjelovao u bici Sanadera koji je na temeljima tuđmanovske politike nastavio voditi HDZ. Epitetima i pohvalama Sanaderu ne škrtari ni Branko Bačić, sadašnji glavni tajnik HDZ-a.

Komentara 87

Avatar mliniški
mliniški
08:46 02.05.2010.

Po bliskosti stranci i Sanaderu i novinarka bi trebala biti na dičnoj fotografiji.

KU
kukuriku
23:35 02.05.2010.

..a dali je bilo koji od komentatora \"tu Knjigu na temu , hvalospjeva o Ivi Sanaderu\"..uopcé vidija i procíta ??...oli je dovoljno napisati \"Sanader\" ...i \"svi-sve-znaju\"??..pa cá nevidite, da vas Anita-vozika u djecíjim kolicima,...za malo $oldi od Esdipija??...

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
22:38 01.05.2010.

Živio drug vođa dr. mr. Ivo Smranader jebem ga u dupe ladno ! Al nas jeba đubre profitersko !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije