Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

HDZ: Premijerka i vrh stranke ne potiču postupak protiv Polančeca

hdz
Goran Stanzl/Pixsell
14.05.2010.
u 13:59

Štoviše, Šeks tvrdi da je na djelu pravno i moralno nedopustivi pritisak na pravosudna tijela i pokušaj političkog udara na predsjednicu Vlade i vrh HDZ-a.

Premijerka Jadranka Kosor i vrh  HDZ-a ne potiču politički postupak protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, ustvrdili su potpredsjednici te stranke Andrija Hebrang i Vladimir Šeks te glavni tajnik Branko Bačić na konferenciji za novinare.

Štoviše, Šeks tvrdi da je na djelu pravno i moralno nedopustivi pritisak na pravosudna tijela i pokušaj političkog udara na predsjednicu Vlade i vrh HDZ-a. Taj politički udar on iščitava istupom Polančecova odvjetnika Ante Nobila, kojega je prozvao da je tvrdnjama o političkom procesu prekršio odvjetnički kodeks.

Tezu da HDZ organizira politički proces protiv Polančeca nazvao je notornom neistinom, kao i to da su pokrenuli politički postupak te pilatovski oprali ruke rješavajući se bivših dužnosnika.

Šeksu je posebno zasmetalo što Nobilo u medijima izjavljuje da DORH i sudovi zaobilaze istinu i ne žele pokrenuti odgovornost cijele Vlade. Još više mu je nedopustivo da Nobilo insinuira da je Polančec izuzet kako bi ga slomili i prisilili na status pokajnika ili krunskog svjedoka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

To je nedopušteni pritisak na pravosuđe, tvrdi Šeks i smatra da je Nobilo prekršio kodeks odvjetničke etike. No Nobila ipak ne namjerava kazneno prijaviti, a kazao je da je na Hrvatskoj odvjetničkoj komori da odluči hoće li protiv Nobila pokrenuti stegovni postupak.

A o tome hoće li HDZ-ovi članovi Vlade svjedočiti u postupku protiv Polančeca, Šeks je odgovorio kako Nobilo ima pravo predložiti bilo kojeg svjedoka, a da će se, ako tako odluče tijela istrage, HDZ-ovci odazvati na svjedočenje sukladno zakonu. Odbacio je tezu da je HDZ pokrenuvši suspenziju i stegovni postupak protiv Polančeca u stranci prejudicirao ishod postupka.

Hebrang: Kosor ne treba podnijeti ostavku zbog TLM-a

Treba odvojiti sumnju u kaznena djela od političkih odluka, jer bi kriminalizacija političkih odluka usporila donošenje odluka. U posljednje vrijeme "počele su se miješati kaznena i politička odgovornost", a kao tipičan primjer takve zamjene potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang naveo je tezu da je Vlada oštetila HEP za 600 milijuna kuna.

- Suprotno, Vlada je odlukom o povoljnijoj struji za TLM spasila 1400 radnih mjesta u tom poduzeću, kao i poslovanje Luke Ploče i "Aluminija" u kojem RH ima 11 posto vlasništva - tvrdi Hebrang.

Na pitanje bi li predsjednica Vlade trebala podnijeti ostavku ako se pokaže da je u privatizaciji TLM-a, koju je osobno potpisala, bilo kaznenih djela, potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang odgovorio je niječno.

- Ta se odluka pokazala dobrom, a kad ju je potpisala, nije mogla biti vidovita i sumnjati u to da će netko počiniti kazneno djelo nakon donošenja te
odluke. Jer kada bismo to učinili, morali bismo se vratiti 20 godina unatrag, na odluke ranijih vlada, od prodaje HT-a ili Plive, a na kraju krajeva politička odluka bila je da se kupe vatrogasna vozila od Daimlera. I tu ne bi bilo ničega spornoga da iz samog Daimlera nisu rekli da su podmićivali dužnosnike Vlade. Po Hebrangu to je  sumnja u kazneno djelo i to treba istražiti.

Komentara 122

DO
doktorica
09:03 15.05.2010.

Jer kada bismo to učinili, morali bismo se vratiti 20 godina unatrag, na odluke ranijih vlada, od prodaje HT-a ili Plive......morali bi ,ali ne žele otkriti sve prevare i korupciju.

OB
-obrisani-
14:30 14.05.2010.

Hocemo Daimler, hocemo da vidimo ko je maznuo lovu u Hrvatskoj Mesic ili neko drugi. Ko stiti Mesica, kada se u cijelom svijetu zna da je on na listama koje su zajednicki dostavili USA i Njemacka.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:30 14.05.2010.

da sam na JACINOM mjestu ja bih se zabrinio jer dosad svi koje je hebrang branio završili su u remetincu ili na sudu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije