Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak

HDZ-ovi zastupnici razljutili sindikate zbog zakona o radu

lesar (1)
Igor Kralj/Pixsell
08.06.2010.
u 11:36

Do konca godine neće biti kolektivnih ugovora, a svaki će radnik izgubiti 6 dana godišnjeg odmora, 300 kuna prava na putne troškove i 300 kuna dodatka na plaću za godine staža.

Sramotno je da smo u vrijeme rata bolje i sigurnije živjeli nego danas, a svaka izmjena Zakona o radu biva sve lošija i lošija za hrvatske radnike, samo je jedna od brojnih prozivki kojima su danas predstavnici sindikata "zasuli" zastupnike HDZ-a koji su se odazvali susretu s radnicima i građanima - svojim biračima u zagrebačkim izbornim jedinicama.

Uz saborske zastupnike HDZ-a koji su se odazvali druženju u najvećem broju (Krunoslav Markovinović, Emil Tomljanović, Ivanka Roksandić, Božica Šolić i Ljubica Lukačič), boje oporbe hrvatskog parlamenta na ovom skupu branili su zastupnici SDP-a (Mirela Holy i Karolina Leaković) te HSU (Silvano Hrelja), a pred radnike je izašao i bivši sindikalist, sada nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar.

Okupljene su radnike najviše zasmetale aktualne izmjene zakona o radu koje su, čulo se na skupu, poslužile brojnim poslodavcima da već sada počnu dokidati radnička prava.

- Mnogi vlasnici hotela na Jadranu počeli su ukidati kolektivne ugovore - otkrio je Edi Andrić, predsjednik sindikata ugostitelja i hotelskih radnika, prozivajući kako je HDZ to omogućio upravo najavljenim izmjenama Zakona o radu.

Osim HDZ-ovih zastupnika, koji su došli radnicima objasniti aktualnosti izmjena zakona, uvjeravajući ih kako jamčena prava neće biti ukinuta preko noći, svi ostali parlamentarci izjasnili su se protiv njega.

- Ono što sada Vlada radi s izmjenama zakona o radu nije parlamentarizam, rješenja se nameću. Bilo bi poštenije od Vlade da ukine sindikate i kolektivne ugovore - savjetovala je Holy, dok je nezavisni zastupnik Lesar izračunao koliko će svaki radnik izgubiti zbog sadašnjih izmjena Zakona o radu, koje se kane uputiti u Sabor.

- Do konca godine neće biti kolektivnih ugovora, a svaki će radnik izgubiti 6 dana godišnjeg odmora, 300 kuna prava na putne troškove i 300 kuna dodatka na plaću za godine staža  - Lesarov je izračun koji su gromoglasnim pljeskom pozdravili nazočni radnici.

S druge strane HDZ-ov tim koji je došao na današnje druženje "pobrao" je brojne kritike i negodovanja, napose nakon kritike kako polovica članaka postojećeg, ali i budućeg oblika Zakona o radu sadržava kazne za poslodavce za kršenje radničkih prava, u prvom redu neisplate plaća, a opet nije zabilježen ni jedan slučaj njihova kažnjavanja.

Napetost je pokušala ublažiti HDZ-ova Božica Šolić pozivajući na dijalog i promatranje primjera iz Grčke, gdje ulica, kako smatra, nije riješila ni jedan problem.

- Država se nalazi u krizi, a da bismo iz nje izašli, ne smiju se dizati plaće. Imali smo 5 godina rata, a državni proračun i danas izdvaja 10 milijardi kuna uime ratnih posljedica - prisjetila se Šolić naglašavajući kako su i ratovi okončavani pregovorima za stolom, što savjetuje da se dogodi Vladi i sindkatima oko izmjena Zakona o radu.

Tijekom susreta sa saborskim zastupnicima izabranim u zagrebačkim županijama izraženo je i nezadovoljstvo predviđenim izmjenama zakona kojima bi se kažnjavao prijevremeni odlazak u mirovinu i to samo po kriteriju godina života, dok se ne bi uzimale u obzir i godine staža.

Komentara 9

SI
sifoklop
17:10 08.06.2010.

Pippo9 kako te više nije srammota stalno se javljati i bezočnio lagati. radno vrijeme je gotovo idi kući i ne uvlači se šefici

DI
dr-ivek
16:27 08.06.2010.

\"...Čovjek počinje izrabljivati drugog čovjeka. Pojedinci ne moraju ni raditi, ni proizvoditi, ali sudjeluju u raspodjeli dobara. Nema više izbora poglavara, već to postaje nasljedno pravo. Obitelji počinju živjeti na teškom radu robova koji nemaju nikakva prava i daje im se tek potrebno za život. ...\" Zvuči vam poznato ? hehehe ... idemo dalje... :o)

KA
kakitaki33
17:08 08.06.2010.

kaj prodati, pokloniti janezima, pak budu za par ljet moralji hodat prosit svijetom hehehehehehehehee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije