Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera anonimke

HDZ odgađa raspravu o Grbiću i Polančecu sve do jeseni

\'obzor...Zagreb...12.08.2009.    Ilica, Ravnateljstvo policije, ravnatelj policije Oliver Grbic,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list\'
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
26.05.2011.
u 09:38

Vladajući su pronašli “rupu” u Poslovniku, točka na dnevni red ide na sljedećoj sjednici Sabora

O zahtjevu zastupnika iz Kukuriku-koalicije da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje bi ustanovilo činjenice u vezi s pisanjem anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebice onih u vezi s nabavom oružja u Rijeci 1991. godine, raspravljat će se tek na jesen prije raspuštanja Sabora, uoči parlamentarnih izbora.

Naime, HDZ se u ovom slučaju odlučio strogo držati slova zakona i primijeniti članak 7. Zakona o istražnim povjerenstvima po kojem o osnivanju istražnog povjerenstva Sabor mora odlučiti na prvoj sjednici nakon što je predsjednik Sabora primio prijedlog za osnivanje povjerenstva.

Budući da bi aktualna sjednica, kako doznajemo, s kratkim stankama prije dolaska Svetog Oca od tjedan dana, te s dva tjedna stanke za važnih državnih datuma u lipnju, trebala trajati do 15. srpnja, ova bi točka po logici stvari na raspravu trebala doći tek poslije 15. rujna. Budući da je HDZ u ovom sazivu uveo praksu da sjednice traju maratonski kako bi sveli na minimum priliku da na aktualnim prijepodnevnima zastupnici postavljaju pitanja članovima Vlade, jasno je da će se opet poslužiti sličnom metodologijom. A kada na jesen zahtjev oporbe za istražnim povjerenstvom dođe na dnevni red, već će i još jedna neugodna tema iz političkog života pasti u zaborav.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan mogućnost da se rasprava o istražnom povjerenstvu u slučaju Grbić odgodi do jeseni ocjenjuje jako lošom odlukom.

– U interesu je Republike Hrvatske da se sve to što prije raščisti. To je skandal koji ne trpi odugovlačenje, a HDZ-u i Jadranki Kosor u interesu je da zatvore priču i da se što prije utvrdi istina. Odgađanje svega toga do jeseni samo pokazuje i daje opravdanu sumnju i nama i građanima RH da su sve te optužbe na račun ravnatelja policije Olivera Grbića istinite i da se sve pokušava zataškati – kazao je Dragovan.

No, u HDZ-u kažu da se drže zakona i da se prijedlog može uvrstiti na dnevni red tek na sljedećoj sjednici koja će početi tek iza 15. rujna.

Dragovan na to spremno odgovara kako to nije poslovničko ili zakonsko nego prvorazredno političko pitanje i pitanje razvoja demokracije u Hrvatskoj.

–  Mudri i odgovorni ljudi javno bi i transparentno na istražnom povjerenstvu sprali ljagu sa sebe ako imaju argumente. Ovako sve skupa ostaje za jesen, a to je vrlo loše – smatra esdepeovac.

Dragovan priznaje da je iznenađen ovakvim manevrom HDZ-a jer je, kaže, smatrao, da su mnogo mudriji i da će odluku o osnivanju istražnog povjerenstva staviti na dnevni red odmah.

 

Ključne riječi

Komentara 67

OB
-obrisani-
09:47 26.05.2011.

naravno da se Zločinci...i nadalje ponašaju...Zločinački....

DU
Deleted user
09:52 26.05.2011.

Ništa čudno, čak očekivano. Lopovska kriminalna organizacija HDZ će se boriti do zadnje kapi krvi da se ne otkriju nezakonite radnje računajući da će nekim čudom preživjeti izbore, ako ne kao pobjednici barem kao učesnik neke bolesne koalicije. Gotovom je odvratno kojiko im se sviđa moć i uništavanje svog naroda do krajnjih granica, makar im je savršeno jasno da su nesposobni.

YO
yocko
20:57 27.05.2011.

zlatarx bravo majstore u pravu si u svemu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije