Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
troškovi kampanje

Sanaderova kampanja 2007. ostaje najskuplja, imao je crne fondove

HDZ (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.12.2011.
u 15:52

Tko je najviše zaradio, tko je ostao na nuli, a tko najviše izgubio u utrci za Sabor

Povijesna i stožerna hrvatska stranka, kako članovi HDZ-a vole nazivati vlastitu stranku, ni ovaj put nije razočarala - u izbornoj kampanji potrošili su najviše, čak 15,478.500 kuna. Doduše, to je mnogo manje od njihova rekorda iz kampanje 2007. godine kada su, prema njihovim podacima, potrošili vrtoglavih 24 milijuna kuna. Razloge zbog čega je HDZ ove godine potrošio “samo” 15,478 milijuna kuna treba tražiti u izmjeni zakona prema kojemu je strankama dopušteno potrošiti maksimalno 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici. A i crnih fondova više nema, kažu cinici.

HSS jedan mandat "platio" 5,5 milijuna kuna

Druga najrastrošnija stranka u kampanji bio je SDP koji je potrošio 10,7 milijuna kuna. Zanimljivo, kada tom trošku pribrojimo i troškove ostalih članica Kukuriku koalicije - HNS-a (2,6 milijuna), IDS-a (0,57) i HSU-a (0,3) - dolazimo do cijene kampanje od 14,2 milijuna kuna, što je i dalje više od milijun kuna manje nego što je potrošio HDZ.

Treću najskuplju kampanju vodili su HSS-ovci koji su potrošili 5,47 milijuna kuna (vjerojatno šest milijuna jer u spomenuti iznos nije uračunat trošak kampanje u IV. jedinici pošto se taj dokument na HSS-ovoj internetskoj stranici jučer nije mogao otvoriti). Pošto su osvojili samo jedan mandat, komotno ih možemo nazvati najvećim gubitnicima parlamentarnih izbora jer su saborski mandat “platili” čak pet i pol milijuna kuna.

Dobar posao Ž. Keruma

U financijskom smislu najbolji posao napravio je don Ivan Grubišić koji je sa samo 95.000 kuna potrošenih u kampanji osvojio dva mandata, pa ispada da ga je mandat “stajao” tričavih 47.500 kuna. Odnosno, prošao je čak 115 puta (!) jeftinije od kolega iz HSS-a.

Da ima ubojiti instinkt za dobar biznis, splitski je gradonačelnik Željko Kerum dokazao još jednom sklopivši koaliciju s HDZ-om. Za 102 tisuće kuna dobio je dva mandata, odnosno 51 tisuća po “komadu”.

Potpuno drukčiji smisao za posao na ovim je izborima pokazao njegov zagrebački kolega Milan Bandić koji se sa svojom nezavisnom listom “Stijena” kandidirao u četiri izborne jedinice, a za u kampanji potrošenih 2,5 milijuna kuna dobio je nula mandata. Jednaki iznos u vjetar su bacili i HSLS-ovci koji su se bezuspješno natjecali u svih 11 izbornih jedinica. Bez mandata su ostali i HSP-ovci koji su potrošili 1,6 milijuna kuna. Loše je prošla i koalicija umirovljenika.

Premda je Bandić ostao bez mandata, ipak će na kraju ostati samo u “malom” minusu od stotinjak tisuća kuna jer je uspio prikupiti donacije u vrijednosti 2,36 milijuna kuna. Osim što su izgubili vlast, HDZ-ovci su u kampanji izgubili ozbiljnu količinu novca. Naime, donacijama su prikupili samo 1,13 milijuna kuna, tako da je ukupna računica - minus od 14,3 milijuna kuna. Doduše, taj ogroman minus donekle će se pokriti kad im iz državnog proračuna kapne “izborna nagrada”. Država će, naime, svakoj stranci na račun uplatiti 180 tisuća kuna za svaki osvojeni mandat, a kako ih je HDZ osvojio 45, iz proračuna će dobiti 8,1 milijun kuna.

Zanimljivo, sve stranke Kukuriku koalicije će na koncu biti u plusu iako nisu prikupile mnogo donacija. No, osvojile su mnogo mandata pa će, kada im se uplate nagrade iz proračuna, biti na prilično velikom dobitku.

Ključne riječi

Komentara 38

DA
dardal
16:13 30.12.2011.

Novi hDZ je prošlost. Vrijeme je za akciju, vrijeme je za AKCIJU ZA BOLJU HRVATSKU - ABH!

DU
Deleted user
16:27 30.12.2011.

Uludo bačen novac, al nakrali su se, imaju!

FL
flok
20:56 30.12.2011.

borba protiv korupcije, bla, bla , bla a sad će se moći preživiti 4 godine da uskok samo ganja poštare i konobare za gemište e jest bila glupa ka k........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije