Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv viših cijena

HDZ: HEP-ov prijedlog za skuplje grijanje obojen je u crveno

hdz presica (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
17.09.2012.
u 11:04

Čelni ljudi gradova obuhvaćenih najavljenim poskupljenjem ogorčeni zbog HEP-ova prijedloga

Ovaj HEP-ov prijedlog poskupljenja grijanja obojen je u crveno. Znakovito je da svi gradovi koji su obuhvaćeni prijedlogom poskupljenja nisu pod vlašću Kukuriku koalicije. Na taj način prisiljavaju gradonačelnike HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a i nezavisne da pred svojim građanima brane argumente na koje ne mogu utjecati – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice na tiskovnoj konferenciji koju je organizirao HDZ.

'Traženjem viših cijena nastoje kompenzirati pogreške u vođenju'

Darko Horvat, član Predsjedništva i predsjednik stranačkog odbora za energetiku, smatra da su gubici u HEP-u, koje je u šest mjeseci stvorilo novo rukovodstvo, glavni razlog traženja tako drastičnog poskupljenja grijanja.

>>'Javiti o poskupljenju 15 dana prije uključenja grijanja je bezobrazluk!'

– Posljednje dvije godine HEP je poslovao s osjetnom dobiti. U ovoj godini HEP je u gubicima oko 400 do 500 milijuna kuna. Novi menadžment HEP-a, čim je došao, srušio je sustav štednje koji je bio građen posljednje tri godine i to je rezultiralo tim gubicima – rekao je Horvat smatrajući kako kroz traženje drastičnog poskupljenja grijanja nastoje kompenzirati svoje pogreške u vođenju HEP-a.

– Najlakše je korigirati cijene. To svatko zna – dodao je naglasivši kako Milanovićeva vlada ima mehanizme kojima može utjecati na cijene energeneta.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk kaže da se poskupljenje grijanja odnosi na 50 posto stanovništva u njegovu gradu. Kada bi se prihvatio HEP-ov zahtjev o poskupljenju, on bi jako pogodio kućni budžet prosječne obitelji od četiri člana koja ima stan od pedesetak četvornih metara.

– Oni su do sada grijanje za takav stan plaćali oko 400 kuna, a nakon poskupljenja morali bi izdvojiti između 520 i 550 kuna - rekao je Turk koji je vijećnicima uputio prijedlog da odbiju HEP-ov zahtjev za povećanje.

Pintarić: Vlada obećala 'bolje sutra', a dobili smo 'malo sutra'!

Potaknut zahtjevom HEP Toplinarstva za poskupljenje grijanja u gradu Sisku, gradonačelnik Dinko Pintarić oštro je osudio ovakvu najavu iz HEP-a.

– Ne želim i neću pristati na ucjene koje pred nas stavlja HEP Toplinarstvo, jer kako drugačije protumačiti zahtjev za 100-postotnim povećanjem cijena energenta za ionako ugroženu industrijsku proizvodnju, te gotovo 40-postotno povećanje cijena za građanstvo. Kao gradonačelnik ne mogu dopustiti da više od četiri tisuće potrošača HEP-ovih usluga u Sisku ovu zimu bude gladno jer neće imati novca za platiti sve račune, a pitam se kako će povećane račune plaćati i 56 poslovnih potrošača kojima je poslovanje ionako otežano zbog njihovih novih parafiskalnih nameta – priopćio je Pintarić. 

>>HEP-u ne daju da digne cijene, on prijeti hladnim radijatorima

Dodaje da će Gradskom vijeću Siska predložiti da odbije taj zahtjev HEP Toplinarstva

– Žao mi je što, poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nemam pravo staviti veto na tu odluku jer je ovo samo još jedan od načina ucjene naših, u ovoj situaciji, bespomoćnih sugrađana – naglašava sisački gradonačelnik.

– Građane Siska dodatno bi opteretilo nerealno visoko 37-postotno povećanje cijene usluga HEP Toplinarstva. Građani Hrvatske pa tako i Siska većinom su glasova na državnim izborima dali mandat ovoj Vladi jer je obećala "bolje sutra". Na žalost, dobili smo "malo sutra" – priopćio je gradonačelnik Pintarić.

Komentara 34

Avatar Hazl113
Hazl113
11:30 17.09.2012.

Na žalost do poskupljenja mora doći. Doduše ne 37% nego manje, ali poskupljenja će biti. Poskupio je mazut, plin , nafta i jasno da na žalost mora poskupiti radi toga i grijanje. Najveći problem je u tome što trošio ti puno ili ništa, jednako plaćaš. Definitivno najpoštenije bi bilo da platiš onoliko koliko trošiš i tada vjerujem da bi samo radi toga kućanstva ušparala baren 25-30%. Država bi trebala zakonom narediti distributerima da o svoj trošak ugrade takva moderna brojila.

IB
istina_boli
12:02 17.09.2012.

Pintaric je jucer sve pokro, a ocekuje od vlade bolje sutra.Bas podmuklo.

OB
-obrisani-
11:22 17.09.2012.

Rujan polako protiče a Čačić ne spominje svoju obećanu ostavku?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije