Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko istraživanje

HDZ gubi mandate i u svojoj utvrdi – IX. izbornoj jedinici!

kosor, jarnjak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
01.11.2011.
u 19:30

Veliko predizborno istraživanje koje je za Multimedijski izborni pool Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV na uzorku od 4047 ispitanika, u razdoblju od 20. do 26. listopada, provela agencija Ipsos puls.

U tri izborne jedinice I., tradicionalno sklonoj ljevici, VIII., najjačoj oporbenoj, te IX., HDZ-ovoj utvrdi, oporba ukupno dobiva 29 zastupničkih mjesta, dok HDZ može računati samo na 13 mandata. HDZ mandate gubi čak i u svojoj utvrdi!

Najpopularniji Jurčić

Pokazalo je to veliko predizborno istraživanje koje je za Multimedijski izborni pool Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV na uzorku od 4047 ispitanika, u razdoblju od 20. do 26. listopada, provela agencija Ipsos puls. Istraživanje je pokazalo i veliku mobilizaciju birača, tj. prosječnu izlaznost od čak 71 posto glasača, a prednjače birači Kukuriku koalicije. Najpopularniji, pak, političar u sve tri izborne jedinice je Ljubo Jurčić, iako se njegova popularnost ne odražava na postotak koji bi dobio na izborima.

U I. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija dobiva devet mandata, jednako kao i na izborima 2007., kad je SDP dobio osam zastupnika, a HNS jednog. HDZ-u bi pripala tri mandata, dva manje nego 2007., a prag prelaze i HSLS Darinka Kosora (7%) te Lesarovi laburisti (6%), obje stranke dobile bi po jedan mandat. Blizu praga je i koalicija Blok Umirovljenici zajedno-PGS-Ljubo Jurčić (BUZ-PGS-HRS), a kad se uzme u obzir da je pogreška uzorka za stranke do 5,3 posto, vjerojatno je da će i ta koalicija prijeći prag. Osvoji li Jurčićeva koalicija taj jedan mandat, to bi bilo nauštrb HDZ-a koji bi sa tri pao na dva mandata. Lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u prvoj, najzagrebačkijoj jedinici, nema baš nikakve šanse, dobiva tek 1,4 posto.

Iako je apsolutni favorit I. izborne jedinice Kukuriku koalicija, njezin lider Zoran Milanović tek je treći po popularnosti, i to iza Jurčića i Lesara. U VIII. izbornoj jedinici, u kojoj HDZ tradicionalno najslabije prolazi, Kukuriku koalicija osvaja 10 mandata, što je jedno zastupničko mjesto manje nego 2007., ali očekivano zbog borbe s manjim strankama i nezavisnim listama koje jedu glasove ljevice. HDZ dobiva dva mandata, prije četiri godine imao je tri, koaliciji Ljube Jurčića pripao bi jedan mandat, kao i Lesarovim laburistima. Ipak, izbornom je pragu blizu Ladonja, koju predvodi Plinio Cuccurin, najveći izazivač IDS-a, koji se, pak, sklonio u Kukuriku koaliciju. Ako bi prag prešla Ladonja, onda bi Kukuriku izgubio jedan mandat. No, treba napomenuti da u VIII. izbornoj jedinici prelazak izbornog praga ne jamči osvajanje mandata. Za dostizanje jednog mandata potrebno je osvojiti 5,5 posto glasova. Iako i dalje vodi, HDZ mandate gubi i u svojoj najjačoj IX. jedinici u kojoj je 2007. godine dvojac Kalmeta - Milinović donio rekordnih deset mandata. HDZ sada pada na osam mandata, a Kukuriku koalicija dobiva šest, što je dva mandata više nego 2007., kada je SDP osvojio četiri mandata.

Budiša blizu praga

Velika povratnička zvijezda u toj izbornoj jedinici trebao bi biti Dražen Budiša, no HSLS je zasad tek blizu izbornog praga kao i Laburisti i koalicija BUZ-PGS-HRS. Ako jedna lista prijeđe prag, jedan mandat gubi HDZ, a ako ga prijeđu dvije, onda po jedno mjesto gube i HDZ i Kukuriku.

– Podaci ukazuju na vrlo visoku mobilizaciju birača koja je tipična za tzv. kritične izbore koji rezultiraju smjenom vlasti. Pritom je veća mobilizacija birača oporbene koalicije Kukuriku nego HDZ-a – ističe prof. Mirjana Kasapović. Drugo, nastavila je, očit je visok stupanj stabilizacije političkih preferencija birača: prosječno oko 62% birača tvrdi da sigurno i 22% da vrlo vjerojatno zna za koga će glasovati. Dakle, oko 84% birača zna kome će dati svoj glas, pa stratezi izbornih kampanja imaju uzak prostor djelovanja. Pritom su znatno čvršće, tumači prof. Kasapović, političke preferencije birača Kukuriku koalicije: čak 79% njihovih birača sigurno će i 16% vrlo vjerojatno glasovati za njih. Samo će 60% birača HDZ-a sigurno i 15% vjerojatno glasovati za tu stranku.

Komentara 482

KV
kvaka
20:47 01.11.2011.

EU Janez Nemam pojma što znači /jadranski balkan/? Drago mi je da si se uklopio u naš porezni sustav.

OB
-obrisani-
00:15 02.11.2011.

02.11.2011. u 00:13h WindFucker tako treba ...ne igraj se šibicama, pimpekom i olovkama

OB
-obrisani-
20:02 01.11.2011.

Mi Slovenci sa zanosom glasamo za Jadranku i HDZ jer nama posle EU arbitraže po novom svome jedri se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije