Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALA IM INICIJATIVA

HDZ bez većine za ustavne promjene, Socijaldemokrati im nisu dovoljni

storyeditor/2022-12-07/PXL_071222_97309639-1.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
08.12.2022.
u 10:52

Unatoč inzistiranju SDP-a i Možemo! da u Ustav uđe pravo na pobačaj, predsjednik Odbora za Ustav Bošnjaković uvjeren je da se može naći prijedlog za postizanje konsenzusa

Komentara 19

GO
goran2hr
12:07 08.12.2022.

Čudno je kako referendumske inicijative (prvenstveno UiO), iako su i sami shvatili što "uvođenje reda" u referendum znači (zapravo trajno onemogućavanje), ništa ne poduzimaju da tu lošu odluku ("uvođenje reda") preduhitre. Ono što nam žurno treba - bio bi "referendumm o referendumu", kojim bi se referendum istinski liberalizirao.

GO
goran2hr
12:38 08.12.2022.

Kada bi zaista željeli dozvoliti narodu slobodno izjašnjavanje, zakon o referendumu trebao bi izgledati ovako: Referendumska pravila: - Referendum se može raspisati na inicijativu predsjednika, Sabora, Vlade i naroda (inicijativa, stranaka) - bez međusobnih uvjetovanja.- Ukoliko se referendum pokreće iz naroda, potrebno je sakupiti 100000 potpisa u roku od 60 dana. Pitanje mora biti jasno, nedvosmisleno i logično, ali nema liste zabranjenih pitanja, intervencija Ustavnog suda (ili koje druge institucije). Umjesto liste zabranjenih pitanja, uvesti listu pitanja, koja obavezno moraju ići na referendum.-Nema obaveznog postotka izlaznosti (oni koji ne izlaze, slažu se sa time da drugi za njih odlučuju ili šalju poruku da ih nije briga).- Potpisi se sakupljaju na štandovima, na javnim mjestima i bez zabrana, ometanja, te naplaćivanja od strane državnih ili lokalnih vlasti. - Pokretači inicijative imaju potpunu slobodu nadgledanja birališta, te daljnje manipulacije (provjere) potpisnim listama i kasnije biračkim listićima.- Ukoliko je referendum pokrenut sa ciljem poništenja nekog novog zakona ili političke odluke, ista se stopira do rezultata referenduma. - Zbog troškova, referendum-i se provode paralelno sa prvim nadolazećim izborima na državnoj razini (predsjednički, parlamentarni, EU ili redovni lokalni izbori).- Odluka donesena na referendumu ne bi se smjela referendumski propitkivati min. ~ 4-5 godina (koliko i inače traje mandat izabranih političara).

Avatar MRBEAN24
MRBEAN24
11:26 08.12.2022.

NevjerojatNA je ta krvoločna želja sa pjenom u ustima žele ubijati bebe LEGALNO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?