Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teške optužbe

Hashim Thaci je “američki čovjek”, nedodirljiv za EU?

Hashim Thaci
AFP/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
15.12.2010.
u 16:41

Bruxelles je zbunjen optužbama Vijeća Europe protiv pobjednika izbora na Kosovu

Je li pobjednik nedjeljnih prvih kosovskih parlamentarnih izbora Hashim Thaci i nakon strašnih optužaba na njegov račun u izvještaju koji je švicarski istražitelj Dick Marty pripremio za Vijeće Europe, i dalje prihvatljiv Europskoj uniji kao mandatar za sastav kosovske vlade?

Ubijanje zatvorenika

Barem dok se ne razjasne optužbe da je kao vođa zločinačke organizacije krijumčara heroina, cigareta i ljudi te perača novca, tzv. Dreničke skupine Oslobodilačke vojske Kosova tijekom rata na Kosovu i osobno ubijao zatvorenike kako bi se trgovalo njihovim organima? Stoji li i dalje preporuka “ministrice vanjskih poslova EU” i potpredsjednice Europske komisije barunice Catherine Ashton da Kosovari da što prije sastave novu vladu kako bi se što prije počelo pregovarati sa Srbijom? Jesu li pregovori Prištine s Beogradom Bruxellesu važniji od ljudskih prava koja je, prema Martyjevu izvještaju, Thaci na najokrutniji način kršio? Jesu li ti pregovori u ovim uvjetima uopće mogući?

Glasnogovornica barunice Ashton Maja Kocjančič ni na jedno od pitanja, kojima su je u srijedu na redovitome podnevnome briefingu u Europskoj komisiji punu 21 minutu zasipali novinari, nije imala konkretan odgovor. – Sve tvrdnje koje se odnose na organizirani zločin i ratne zločine shvaćamo vrlo ozbiljno i to je važna tema u našim razgovorima sa svim zemljama u području – ponavljala je dodajući da EK ne može ništa poduzeti prije no što joj Marty, koji će svoj izvještaj službeno predstaviti u četvrtak u Strasbourgu, “pruži dokaze” za navedene optužbe.

Ništa ne znaju

No, kako se Marty poziva ne samo na saznanja koja je stekao tijekom dvogodišnje istrage u razgovorima s političarima, sudskim vlastima i s predstavnicima nevladinih organizacija u Beogradu, Prištini i Tirani te s osobljem UNMIK-a i s američkim njemačkim, britanskim i grčkim obavještajcima nego i s predstavnicima EULEX-a, policijsko-pravosudne misije EU na Kosovu, kako može Bruxelles tvrditi da o tome nema nikakvih saznanja? Zašto EU ne pritisne Albaniju ako sam EULEX kaže da vlasti u Tirani odbijaju suradnju u istrazi zločina?

Kocijančič je EU branila samo dvama konkretnim slučajevima, tzv. Slučajem žute kuće u kojoj se navodno obavljala “žetva”, kako je kazala, ljudskih organa, za što EULEX “nije mogao pronaći nikakve dokaze”, te Medicinskim slučajem – nije obrazložila o čemu je točno riječ – za koji “već traje suđenje dvojici okrivljenika”. No, zašto EULEX nije istražio optužbe protiv samoga Thacija? Je li Thaci, kao “američki čovjek”, nedodirljiv za EU? Bez odgovora. Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland pozvao je u srijedu, nakon što je proučio Martyjev izvještaj, “sve mjerodavne vlasti da učine sve kako bi se utvrdila istina”.

Komentara 321

MA
mare0801
06:49 16.12.2010.

rijetko ostajem bez teksta,ali ovo je jedan od tih situacija.Ako je ovo istina ,šokirana sam.

OB
-obrisani-
15:19 16.12.2010.

CarUroš citiram te\"njihovi roditelji koji su nepismeni od koza i ovaca postali mafijaši najvećeg kalibra\" nadam se da se\" postati mafijaš najvećeg reda\" ne ubrajaš u napredak nacije ili možda misliš da je to stepenica iznad nauke,medicine i književnosti

SV
svnedjelja
21:01 15.12.2010.

ali taciju treba skinut kapu, kad je trebalo uzeo je pusko vroke i v kuruzu, mogao je i glavu ostavit v kuruzi, reskirao je bio je vodja i danas je vodja, kajs e tice organa naravno da ih nije on prodavao ni uzimao, a to su isto radili i srbi, pa je bilo pol-pol hehehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije