Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Harač ide dalje, od Vlade zatraženo da ispita može li se porez ukinuti

omejec
Pixsell
17.11.2009.
u 09:19

Krizni porez preživio jer je “ograničena trajanja i ne predstavlja prekomjeran teret. Nije savršen, ali je u gospodarskoj krizi prošao test ustavnosti”, obrazloženo je.

Krizni porez nije prekomjeran teret za one koji ga plaćaju jer se plaća na iznos veći od minimalne plaće, njime se postiže legitiman cilj osiguranja funkcioniranja države u krizi, a Ustav ne traži da porezne stope budu progresivne.

To je ukratko ono što je sudac izvjestitelj Mario Jelušić naveo kao ključne razloge zbog kojih je danas većina od 11 od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda odbila zahtjev predsjednika Mesića i prijedloge 80.000 građana.

Prvi razlog zbog kojeg je Ustavni sud prepustio odluku o haraču premijerki Kosor i Vladi je taj što o poreznoj politici u pravilu mora odlučivati Sabor, a ne Vlada, a Ustavni bi sud ukidanjem poreza prekoračio granicu i umiješao se u ocjenu svrhovitosti i opravdanosti poreza, za što politički odgovara Vlada.

Vladin argument
Kao argument u prilog tezi da je Vlada i uvela krizne mjere kako bi osigurala zaštitu najugroženijih sudac Jelušić ističe da je zamrzavanje mirovine spasilo od pada jer su u međuvremenu pale cijene. Prema svemu, jedino je sporno to što harač jednako zahvaća i one koji imaju djecu ili uzdržavaju nekoga drugog i one koji žive sami. Međutim, i to je prošlo test ustavnosti jer je riječ o porezu koji će biti ukinut najkasnije na kraju 2010. godine.

Da je riječ o trajnom porezu, to što harač ne daje olakšice ovisno o životnim okolnostima očito bi mogao biti razlog za pad na Ustavnom sudu. Protiv odluke glasovala su dvojica sudaca, obojica bivši esdepeovci, Mato Arlović i Ivan Matija, koji su najavili izdvojena mišljenja koja moraju biti napisana za osam dana.

Arlović kaže da Ustav nalaže da svatko pridonosi u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima, pa ta odredba nalaže zakonodavcu da primijeni progresivne porezne stope, da oni s visokim primanjima plaćaju veće postotke. Arlović je izračunao i da za četveročlanu obitelj država daje 4860 kuna olakšica, a harač se plaća već na 3000 kuna.

Socijalna (ne)pravda
– Ta je razlika prevelika da bi se moglo govoriti o socijalnoj pravdi – kaže Arlović.

Ivan Matija ističe da idealnoga poreznog sustava nema, ali da se ipak “ovce ravnomjerno strigu, a ne gule se”.

– Zakon o posebnom porezu nije savršen, ali je u krizi prošao test ustavnosti – rekla je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Ustavni sud ipak je zatražio od Vlade da neprestano ispituje može li se ukinuti ili izmijeniti prije roka koji istječe 31. prosinca 2010. Iz Vlade su već došli glasovi da bi se harač mogao ukinuti za plaće manje od 6000 kuna.

Kao i svaku odluku Ustavnog suda, i ovu prihvaćam. Ne dijelim takvo mišljenje, i dalje smatram da je taj zakon neustavan i preostaje nam da to ukinemo kada dobijemo povjerenje građana. SDP će to ukinuti. To je prije svega loša i nepravedna politička odluka. I to će i ostati - rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

Komentara 339

PO
power123
09:59 17.11.2009.

Porez na solidarnost koji se pokazao vrlo uspjesnim!

MI
mihaljze
10:07 17.11.2009.

mesicu sad se izvoli svima ispricati zbog toga sto si namjerno u javnost pustao lazne informacije .

MO
momak23
09:57 17.11.2009.

komunisti,vrijeme leti svijet se mijenja vi ste isti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije