Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovornost

Hakeri: Mi smo objavili snimku, DORH: Snimke nisu bile na serveru

ivo sanader, mate granić (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
02.12.2011.
u 10:04

DORH tvrdi da je nemoguće da su snimke iscurile s njihovih računala, a hakeri su im poručili da bolje zaštite svoje servere.

Nakon što su hakeri NullSecurity Croatia objavili da su upravo oni odgovorni za objavu snimke Sanaderova iskaza u USKOKU-u i da su je oni skinuli sa servera DORH-a, oglasili su se i iz samog DORH-a opovrgavajući te navode:

– Snimke ispitivanja osumnjičenika po novom Zakonu o kaznenom postupku nisu nikada bile pohranjene na serverima DORH-a ni USKOK-a, pa slijedom toga nisu ni mogle biti skinute s tih servera – javljaju iz Državnog odvjetništva. 

Nekoliko sati ranije hakeri su poručili da su baš oni objavili spornu snimku i tako preuzeli preuzeli odgovornost za skandal koji je protresao pravosuđe u Hrvatskoj..

– Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe! P.S. Poručujemo DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server, piše na Facebook-stranici hakerske organizacije NullSecurity Croatia.

DORH, pak, objašnjava kako to nije moguće jer se, naime, snimke prvih ispitivanja ne pohranjuju na serverima USKOK-a, nego isključivo na optičkim DVD-medijima kojima se osumnjičeni i njihovi branitelji imaju pravo koristiti i kopirati ih. DORH je siguran da nisu žrtve hakerskog napada i zbog toga što je lokalna mreža USKOK-a, koja se koristi za rad, fizički izdvojena i nije povezana s javnim komunikacijskim mrežama. "Ne može joj se pristupiti s interneta pa nisu mogući bilo kakvi upadi u sustav putem interneta ili s komunikacijskih mreža dostupnih drugim osobama", piše u priopćenju DORH-a.

Podsjetimo, na YouTube je procurila snimka ispitivanja bivšeg premijera koja je jučer uklonjena, a još se uvijek istražuje tko je objavio povjerljivu snimku.

Iako je NullSecurity Croatia preuzeo odgovornost, nije sigurno jesu li zaista oni krivci ili ovu priliku samo koriste za reklamiranje svojih "aktivnosti". Naime, hakeri su najavljivali i objavu dokumenata koji će uzdrmati HDZ, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost. Prema prvim najavama dokumente su planirali objaviti u nedjelju, ali njihovi "prijatelji" na društvenim mrežama sugerirali su im da takvo što ne bi imalo nikakvu ulogu te kako dokumente trebaju objaviti ranije. To su i učinili i – razočarali.

"Tresla se brda, rodio se miš!", samo je jedan od komentara njihovih "sljedbenika" s obzirom na to da su hakeri objavili tekstualne dokumente čiju autentičnost nije moguće potvrditi, a način pisanja dokumenata upućuje na to da je riječ o recikliranim novinskim uracima.

Na upit jesu li u Uredu za suzbijanje korupcije i kriminala čuli za ovo "priznanje" i hoće li poduzimati kakve mjere o tom pitanju, glasnogovornica USKOK-a za Vecernji.hr izjavila je da osim priopćenja koje je sinoć objavljeno na stranicama USKOK-a ne žele dalje komentirati slučaj.

USKOK je u priopćenju naveo da će od policije "žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji, odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je snimku ili njezine dijelove učinio dostupnom". Uz to se u priopćenju navodi da je, tko god to učinio, prekršio zakon, odnosno odao službenu tajnu jer je riječ o iskazu iz tajne istrage.

Za odavanje službene tajne predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. USKOK je u priopćenju naveo i da će putem međunarodne pravne pomoći zatražiti da se ustanovi tko je snimku objavio na YouTubeu, a upozorio je i medije da je uklone sa svojih portala jer njezinim objavljivanjem čine kazneno djelo.

Naime, upravo je ova skupina hakera  a danas najavila rušenje internetske stranice HDZ-a koja je, prema najavama, od 10.59 sati trebala biti nedostupna barem sljedećih osam sati, no nakon što je sat otkucao 11 sati, stranica još uvijek vladajuće stranke i dalje je dostupna.

Čini se da njihov plan nije uspio, a sami su se pokušali opravdati kako s vremena na vrijeme uspjevaju srušiti stranicu, ali veliki im otpor pruža tehnička podrška jednog od operatera koji održava stranicu "živom" bez obzira na njihov trud.

Obećanje ludom radovanje!, moglo bi biti objašnjenje ove poprilično napuhane ideje o "uzdrmavanju hrvatske javnosti" samoprozvanih "slobodnih mislilaca koji se usuđuju slobodno misliti, ustati protiv trulog sustava i reći da je dosta".

Prije samo dva dana prozvali su hakersku grupaciju Anonymus Croatia, s kojom su donedavno navodno surađivali, zbog neuspjelog rušenja HDZ-ove stranice, a sada se njima dogodila ista stvar. Tada su tvrdili da Anonymus Croatia stvara loš publicitet, a čim su od mnogih "prijatelja" svoje Facebook-stranice prozvani za lakrdijaštvo i neprofesionalizam, izbrisali su sve neželjene komentare iako su tvrdili da to neće činiti.

Među izbrisanim komentarima bio je i onaj da oni zapravo rade propagandu HDZ-u u želji da službena stranica stranke ima što više posjeta te kako ih je sigurno strah jer ni hakirati ne znaju kako treba i neka se doma zabavljaju na igraćim konzolama umjesto da se ovako sramote. Mnogi od komentatora uvjereni su da će nakon izbora Facebook-stranica NullSecurityja biti ugašena.

Komentara 106

OB
-obrisani-
15:45 02.12.2011.

zašto je sve to....tajna ????? . od koga....i...zašto sve to taje ????

MI
mica1111
10:39 02.12.2011.

...priča za malu djecu... ...sad se izmišljaju bajke kako bi se prikrila vlastita nesposobnost...

OB
-obrisani-
14:11 02.12.2011.

alanford-stara americka poslovica velji: od zoj vidis navek vec nek nopri hihihihhihihi-baj baj pol srbije-gljedite zoj hihihhihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije