Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razoran potres na Haitiju

Haiti: Na ulicama mrtva tijela, glavna bolnica u kolapsu

potres na haitiju
AFP
13.01.2010.
u 22:36

U potresu je sravnjena sa zemljom zgrada središnjega državnog zatvora, sagrađena 1915. godine, u kojoj je, procjenjuje se, bilo oko 4000 zatvorenika. Neki su vjerojatno zatrpani pod ruševinama, a veći dio ih je u bijegu i luta ulicama.

- Ne mogu vam reći koliko ima žrtava, spominju se različite brojke. Pedeset tisuća, trideset tisuća. To u ovome trenutku nitko ne može znati. Vozio sam se nekim dijelovima grada i vidio nevjerojatna uništenja, ni sam ne znam gdje ću spavati - odgovorio je novinaru CNN-a predsjednik Haitija Rene Preval na pitanje koliko je žrtava nakon razornog potresa koji je pogodio taj karipski otok.

Premijer Haitija Jean-Max Bellerive nešto je ranije procjenu poginulih postavio na više od 100.000 ljudi.

UN se još uvijek suzdržava od ikakvih procjena žrtava.

Predsjednik Preval potvrdio je kako je u potresu poginuo i šef misije UN-a u Port-Au-Princeu Hedi Annabi. Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od stotinu osoba smatra se nestalima u rušenju zgrade sjedišta UN-a, a samo je manje od deset teško ozlijeđenih osoba izvučeno iz ruševina zgrade. Još je 40 djelatnika UN-ove misije nestalo u rušenju drugih zgrada u glavnom gradu Haitija.

Razorena i zgrada zatvora, nestalo 4000 zatvorenika
Osim zgrade UN-a, u potresu su stradale i predsjednička palača, katedrala, bolnice, škole i tisuće obiteljskih kuća. Mons. Joseph Serge Miot pronađen je mrtav u svom uredu koji se nalazi u sklopu katedrale. Razoran potres sravnio je sa zemljom i zgradu središnjega državnog zatvora, sagrađenu 1915. godine, u kojoj je, procjenjuje se, bilo oko 4000 zatvorenika. Neki su, kako javlja CNN, vjerojatno zatrpani pod ruševinama, a veći dio se razbježao i luta ulicama. Stanovnici strahuju od razbojništava i pljačkanja onoga što nije uništio potres.

U trenutku potresa predsjednik Rene Preval i njegova supruga Elizabeth, koji su tek mjesec dana u braku, nisu bili u palači.

Predsjednikova žena: Trebamo pomoć cijeloga svijeta, trebamo inženjere!
- Hodala sam među mrtvim tijelima, mnogi ljudi su zatrpani ispod zgrada, glavna bolnica je u kolapsu, trebamo potporu i pomoć cijeloga svijeta, trebamo stručnjake, inženjere - izjavila je prva dama Haitija Elizabeth Preval.

Reuters je javio da se Svjetska banka obvezala pomoći sa 100 milijuna dolara, a mnoge države najavile su financijsku te stručnu pomoć. Pomoć nude i brojne privatne tvrtke te pojedinci. I mnogi čitatelji našeg portala pozvali su da se i Hrvatska vlada uključi u pomoć Haitiju, a mnogi su već nazvali donatorski broj 060 90 11.

Ključne riječi

Komentara 4

IN
insekticid
23:58 13.01.2010.

raj za ljudoždere. de su bre mesić, boljkovac, manolić, bebić, ante, vladimir, ivo i ostala partizanska kanibalad.

S6
starkey 662002
07:47 14.01.2010.

insekticid... a ti si kao veliki vjernik ili što...????, pa poštuješ ljude u njihovoj nevolji

ZI
Ziggy313
07:31 14.01.2010.

insekticid... Demokratiziranje medija je dovelo do poplave bolesnih umova kao ti, kojima je izgleda hobi skupljanje minusa, što više to bolje... Jadno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije