Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda generalima

Tužitelj se nije žalio ni na jednu presudu, pa je Čermak slobodan

\'Retired Croatian general Ivan Cermak is flanked by United Nations security guards as he enters the courtroom prior to his initial appearance at the UN war crimes tribunal in The Hague, 12 March 2004
17.05.2011.
u 10:54

Tužiteljstvo je očito zadovoljno presudama, a zanimljivo je da se nisu žalili na oslobađajuću presudu Ivanu Čermaku. To znači da je Čermak potpuno slobodan čovjek.

Haaško tužiteljstvo nije se žalilo na prvostupanjske presude protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, pa ni protiv oslobađajuće presude u korist Ivana Čermaka! To što se i tužiteljstvu čini “dovoljnim” što je Gotovina dobio 23, a Markač 18 godina zatvora nije iznenađenje, no da se neće žaliti protiv oslobađanja Čermaka, za kojega su tražili 17 godina, ipak jest.

– Dobili su ono što su željeli, pa prošlo im je osam od devet točaka optužnice – kaže jedan član tima Čermakove obrane. Čermak je, naravno, oduševljen činjenicom da je sada slobodan čovjek. U svom je dvorcu u Zagorju i veseli se što je u situaciji “kao da se nikada ništa nije dogodilo”. No, dogodilo se, Čermak je u haaškom pritvoru proveo više od četiri godine, a još od 2000. imao je nalog koji mu je branio slobodno kretanje.

>>Pročitajte najavu žalbe u slučajevima Gotovina i Markač

Doseg za pogrešku

Da su Gotovina i Markač očito dobili neočekivano teške kazne, pa je i to jedan od razloga što se tužitelji nisu žalili, smatraju i u Markačevoj obrani. Drago im je zbog toga jer će ovakav postupak tužitelja skratiti i žalbeni proces. Kako sud neće trebati razmatrati njihovih 150-ak stranica teksta žalbi, jasno je da će to i za nekoliko mjeseci skratiti cijeli žalbeni postupak.

U svojoj najavi žalbe Gotovinina obrana najviše prostora posvećuje tezi kojoj se u presudi priklonilo sudsko vijeće, one o neselektivnom granatiranju. Sud je zaključio da će prihvatiti da je riječ o neselektivnom granatiranju ako su granate pale više od 200 metara od vojnog cilja. Obrana upozorava da ta metodologija sudaca nikada nije raspravljena tijekom suđenja. Nigdje se ne spominje pogreška od tih 200 metara. Zapravo, pozicija tužiteljstva bila je, kažu, da je taj doseg za grešku – 400 metara od vojnog cilja. Svejedno, obrana je uzela u obzir to pravilo o “200 metara” i izračunala – sudsko vijeće tako je moglo ustanoviti da je, od ukupnog broja granata ispaljenih na Knin, njih 50 palo više od 200 metara od znanog artiljerijskog cilja (vojnog). Po istoj metodologiji, to se zbilo i sa 11 granata u Benkovcu, dvije u Obrovcu i dvije u Gračacu.

– To je ukupno 65 granata, od ispaljenih 1205, što čini tek 5% ispaljenih granata.

– To znači da je i sudsko vijeće samo zaključilo da je 95% granata ispaljeno na vojne ciljeve. Da je vijeće primjenjivalo metodologiju tužiteljstva (400 metara), broj promašenih granata bio bi 13, manje od 1 posto od broja ispaljenih granata. S obzirom na to da je sudsko vijeće zaključilo da je tih 65 granata glavni i izravni uzrok iseljavanja Srba iz Knina i ostalih gradova, obrana upozorava da “ni jedan Srbin nije svjedočio da je napustio Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac zbog neselektivnog granatiranja HV-a”. Podsjećaju da je i sudsko vijeće zaključilo da hrvatski vojni i politički vrh nije imao namjeru dopustiti zločine, pljačke, ubijanja i palež te da Gotovina nije osuđen zbog zapovjedne odgovornosti. Obrana zaključuje kako nije bilo zajedničkog zločinačkog pothvata na Brijunima te da nije bilo ni predvidljivih posljedica neselektivnog granatiranja te stoga Gotovina mora biti oslobođen optužbi za ubojstvo, pljačku, razaranje i nehumano postupanje. Uz to, kažu da nije izvan svake razumne sumnje utvrđeno da je ijedna osoba ubijena ili ranjena zbog neselektivnog granatiranja.

Markačeva obrana također argumentira da na Brijunima nije dogovaran zajednički zločinački pothvat. Markač je u tim razgovorima sudjelovao samo u vezi s razradom taktike na terenu.

Problem Grubora


Obrana osporava i to da je nakon 8. kolovoza bilo oružanog sukoba, kažu da je bilo tek protuterorističkih akcija na terenu, što je normalna zadaća za sve specijalne policajce u svijetu. Samim time i zločini koji su počinjeni trebali bi biti u jurisdikciji domaćeg, a ne haaškog zakonodavstva. Kad je riječ o Gruborima, nedvojbeno je da se Markač uvjerio da je policija bila obaviještena o zločinima te da daljnje postupanje i istrage nisu u ovlasti specijalne nego kriminalističke policije. Markač jest suspendirao svoje policajce ako su bili osumnjičeni za zločine, ali nije to mogao učiniti u slučaju Grubora jer ne može suspendirati “nepoznate osobe”.

Komentara 68

KA
Karla
11:59 17.05.2011.

MANI102 - i ti pišeš o nečemu što uopće ne znaš! Čermak je bio iznimno bogat davno prije ulaska u rat - informiraj se prije nego blatiš časne ljude!

DU
Deleted user
11:22 17.05.2011.

Gen. Čermaka znam osobno i drago mi je da je napokon slobodan, ali... On je u ovom slučaju poslužio samo da se preko njegove nevinosti naglasi drakonski karakter kazni koje su izrekli gen. Gotovini i Markaču. Bilo je iz aviona evidentno da on nema veze s tom pričom. Kao spretni obrtnik s mnogim vezama u svijetu građevine i komunale, došavši u Knin po nalogu pok. Tuđmana kao privremeni gradonačelnik koji je trebao vratiti struju, vodu, odvoz smeća, popraviti instalacije i \"oživjeti\" taj dalmatinski gradić, nije se od posla stigao ni osvrnuti, a kamoli da bi bio aktivni učesnik osvetničkih epizoda po vrletima gdje su prognanici, koji su se netom vratili na svoja zgarišta, dijelili \"pravdu\" po okolnim seoskim imanjima Srba. I dakako, izabrali su ga vjerojatno namjerno, da se preko njega još naglasi drakonska kazna gen. Gotovini i Markaču jer eto sud kao objektivan. A čovjek proveo nekoliko godina u haaškom pritvoru, potrošio bogatstvo na super skupe odvjetnike i - ništa! Nema ni nadoknade za zatvorske dane niti će mu vratiti troškove jer je to tako i zamišljeno. Koga sprže, spržen je - koga oslobode, nek se sam friga kasnije...

BC
BCA
11:49 17.05.2011.

Eto, tužiteljstvo se nije žalilo je čovjek mora graditi dva nebodera u Zagrebu. Mora povratiti lovu od suđenja. A što je ono bio prije rata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije