Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini u BIH

Haaški sud naložio M. Tuđmanu da svjedoči u slučaju Karadžić

miroslav tuđman
Arhiva VL
15.07.2011.
u 10:20

Karadžić je taj zahtjev temeljio na tvrdnji da je kao načelnik HIS-a Miroslav Tuđman "imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je od 1994. do 1995. Hrvatska bila posrednik"

Haaški tribunal danas je posebnim nalogom subpoenom obvezao bivšeg šefa hrvatske obavještajne službe Miroslava Tuđmana da razgovara sa zastupnicima obrane Radovana Karadžića, kojemu se sudi u Haagu, i tako prihvatio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995., piše sarajevski Dnevni avaz.

Karadžić je taj zahtjev temeljio na tvrdnji da je kao načelnik HIS-a Miroslav Tuđman "imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je od 1994. do 1995. Hrvatska bila posrednik". Ako se ne odazove obvezujućem nalogu, protiv Tuđmana bi Tribunal mogao pokrenuti postupak za nepoštovanje suda, a kazna je do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura ili oboje.

Pozivajući se na "izvješća američkih obavještajnih agencija", Karadžić navodi da je "krajem travnja 1994. veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith, uz odobrenje predsjednika Billa Clintona, dao zeleno svjetlo hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da "uveze oružje iz Irana i prebaci ga armiji bosanskih muslimana, protivno embargu Ujedinjenih naroda".

Od svibnja 1994. do rujna 1995. prema tvrdnji Karadžićeve obrane "preko Hrvatske su iz Irana i drugih islamskih država muslimanskim snagama u BiH prokrijumčarile stotine tona pješačkog i drugog oružja vojsci".

Komentara 63

DE
delamarina
13:53 15.07.2011.

ej 23 god ,samo su nastavili tradicju sluganstva ,nije im to tesko palo ,navikli su.

OB
-obrisani-
11:05 15.07.2011.

. ...he he he he he ...sljedeci.....!!... .

OB
-obrisani-
11:40 15.07.2011.

vjerujem da se ne sječa.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije