Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za troškove obrane

Haag zaprijetio da će naplatiti 2,8 milijuna eura od Praljka

31.03.2004., Zagreb - Ministarstvo pravosudja, Slobodan Praljak.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.10.2016.
u 12:00

Nije jasno kako bi Haaški sud mogao ovršiti nekretnine u Zagrebu za koje tvrdi da su Praljkove, a koje u katastru nisu upisane kao njegove

Žalbeno vijeće Haaškog suda upozorilo je u srijedu nepravomoćno osuđenog generala Slobodana Praljka da će pokušati prisilno naplatiti 2,8 milijuna eura koje još od svibnja 2014. potražuje od Praljka za troškove njegove obrane.

Praljak spori izračun

Pismeno rješenje daje Praljku rok od sedam dana, do sredine sljedećeg tjedna, da obavijesti sud hoće li svotu platiti odjednom ili u 12 mjesečnih rata. U suprotnom, “Žalbeno vijeće poduzet će sve odgovarajuće radnje za povrat dospjelog iznosa”, piše u rješenju. No problem u provođenju ovog rješenja i dalje ostaje činjenica da Praljak tvrdi da nema nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu od koje bi mogao platiti iznos koji Haag od njega traži da plati. Praljak već nekoliko godina spori izračun i tvrdnje Haaškog suda da on zapravo ima odakle plaćati troškove svoje obrane i da mu zato treba naplatiti troškove pravne pomoći koju je dobio tijekom suđenja, a koje je snosio Haaški sud. Nije jasno kako bi točno Haaški sud mogao provesti svoju najavu poduzimanja “svih odgovarajućih radnji” i ovršiti nekretnine u Zagrebu za koje Haag tvrdi da su Praljkove, ali koje ni u zemljišnim knjigama ni u katastru nisu upisane kao vlasništvo Slobodana Praljka. Ovaj je postupak presedan jer se Haaški sud nikad dosad, koliko je javno poznato, nije našao u sličnoj situaciji.

Vlasništvo obitelji

Praljak je priredio posebnu knjigu, objavljenu u rujnu 2015. na njegovoj internetskoj stranici, o načinu na koji je tajništvo suda u Haagu istraživalo njegovu imovinu i donijelo zaključak koji Praljak oštro demantira. Imovina o kojoj je riječ sastoji se, među ostalim, od kuće na zagrebačkom Kraljevcu i stana u Ilici, za koje Praljak neuspješno pokušava objasniti Haaškom sudu da nisu njegove, već u vlasništvu članova njegove obitelji, i to još iz vremena prije podizanja njegove optužnice.

Haaški sud u svibnju 2013. nepravomoćno je osudio šestoricu Hrvata iz BiH kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne i njezino pripajanje Hrvatskoj ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru. General Praljak, kao načelnik Glavnog stožera HVO-a, tada je osuđen na 20 godina zatvora, svih šestero zajedno je dobilo 111 godina zatvora, a žalbeni postupak još traje i pravomoćna presuda ne očekuje se prije sredine 2017. Nakon nepravomoćne osuđujuće presude tajništvo suda dovršilo je istragu i zaključilo da je Praljak bogat čovjek i da treba vratiti sudu novac.

>> Stojić se ironično smijao, Prlić je pisao bilješke, a Praljak odmahivao

Komentara 35

GO
gooniegoogoo
12:04 29.10.2016.

generalovu knjigu je Sud u Haagu prihvatio kao apsolutno istinitu i uvrstio u dokazni materijal, HAVC/ministarka Nina su je proglasili šundom i odrapili 500.000 kn poreza. knjigu žarka puhovskog je ministarka Nina proglasila bestselerom i vrhuncem hrvatske književnosti, a samo mali problem je mogao nastati kad ju je haški sud našao punom laži, neistina, kleveta i neprovjernih informacija te je odbio uvrstiti u dokazni materijal u cijelosti. ne daj se generale, sretno ti, zdrav nam i živ budi.

Avatar toxic alien
toxic alien
12:22 29.10.2016.

Dok Haag sudi Hrvatima zbog "udruzenog zlocinackog pothvata", Hrvati obiljezavaju obljetnice pokolja Hrvata po BiH stratistima..., a pocinitelji se i dan danas slobodno setaju..., a neki od njih cak i kroje politiku BiH! To ocito nije dovoljno, pa im se sad i imovina oduzima, za "obranu"! U tursko doba je bilo "kadija te tuzi, kadija ti sudi", u ova luda vremena gospodari zivota i smrti su to usavrsili i podigli na novu razinu... Sad te kadija i tuzi, i sudi ti, i brani te!!! I kadija ti naplacuje "obranu" kako god mu se svidi! Daj Putine, posalji vise one svoje "sotonine sinove"...

DI
Diosiario
13:21 29.10.2016.

Kako je netko uopće mogao i na temelju čega te nekretnine proglasiti njegovim kad njegovo ime nije ni u zemljišnim knjigama ni u katastru? Ovdje se može podići poljoprivredne poticaje na tuđe zemljište pa shodno tome nije čudno ni da sad Praljak mora platiti za nešto što nije u njegovu vlasništvu. Inače, protiv Praljka i protiv ostalih Haag nema nikakvih dokaza slično kao i kod suđenja Gotovini, tamo su izmislili topničke dnevnike da bi pravili cirkus a ovdje su izmislili ovo. Bolje bi im bilo da su za UZP optužili Muslimane koji su počeli taj rat, koji su dobar dio srednje Bosne i dobar dio Hercegovine etnički očistili od Hrvata, trpšali ih u 332 konc logora, pobili ih na tisuće, protjerali na stotine tisuća, umjesto da se bave pojedinačnim incidentima HVO-a koje ne silu žele prikazati kao sustav i uvezati s time čitavu Hrvatsku i Herceg-Bosnu, a osim što za to nema nikakvog dokaza to je jedna konstrukcija koja vrijeđa zdrav razum svakog razumnog bića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije