Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrd orah

Haag i topnički dnevnici ponovno prepreka za EU

\'26.05.2010.,Fazana - Glavni tuzilac Haskog tribunala Serge Brammertz stigao u Fazunu te potom brodom krenuo na otocje Brijuni Photo: Dusko Marusic/PIXSELL\'
Dusko Marušić/PIXSELL
30.12.2010.
u 21:20

Nepotpuna suradnja s Haaškim sudom Nizozemskoj je samo alibi. Pravi je problem unutarnjopolitičko stanje u zemlji, a član vladajuće koalicije protivi se ulasku RH u Uniju

Više diplomata vodećih zemalja sklonih Hrvatskoj diskretno upozorava na negativan trenutak u pristupnom procesu EU. Kažu kako Nizozemska sada ne bi podržala završetak pregovora i potpisivanje pristupnog sporazuma. Kao formalan razlog nevoljkosti naznačeni su topnički dnevnici, a pravi je razlog nizozemsko unutarnjopolitičko pitanje. Iz hrvatskih pak diplomatskih krugova doznajemo kako su svjesni nizozemskoga "tvrdog oraha" te najavljuju pojačanu diplomatsku i političku aktivnost prema toj državi.

Suradnja s Haaškim sudom, odnosno problem topničkih dnevnika, tako bi opet došla u prvi plan, predstavljajući veći problem od brodogradilišta. Nizozemska očekuje potpuno pozitivno izvješće glavnog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji s Hrvatskom kako bi dala pristanak za zatvaranje 23. poglavlja, a treba imati na umu to da će Brammertz sljedeće izvješće Vijeću sigurnosti predstaviti tek u lipnju. Nije tajna da je Nizozemska, uz Veliku Britaniju, bila glavni protivnik otvaranja tog ključnog poglavlja te da je tek, poslije jakog pritiska SAD-a, pristala dati zeleno svjetlo za to.

Naši političari već u akciji

Međutim, čini se kako su topnički dnevnici alibi. Problem je u tome što Nizozemska, uza svoj "istočni grijeh", odnosno pitanje Srebrenice, trenutačno ima nezahvalnu unutarnjopolitičku situaciju. Predsjednik Partije slobode (PVV), radikalni političar Geert Wilders, zadrti protivnik proširenja EU, nekoliko je puta najavio kako njegova stranka neće dati zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u EU te da će vlada drugdje morati tražiti većinu. Strani diplomati kao izlaz iz situacije navode snažnu diplomatsku aktivnost prema SAD-u, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Europskoj komisiji.

Znaju za problem

Iz hrvatskih diplomatskih izvora pak doznajemo kako je, iako stanje nije dramatično, nizozemski problem uračunan u sljedeće izazove. Jasno kažu da su i te kako svjesni kako Nizozemska zbog unutarnjopolitičke situacije nerado govori o proširenju, ali iz kontakata koje imaju dolaze informacije kako je na Hrvatskoj "da provede sve mjere". Neslužbeno doznajemo kako će ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković do kraja veljače otići u službeni posjet Nizozemskoj, a ne treba zaboraviti ni nedavne posjete Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj gdje je dobivena puna potpora. Osim toga, već se razgovaralo, na poticaj nizozemskog parlamenta, o suradnji i vezi između parlamentaraca dviju država. U tom svjetlu treba promatrati i imenovanje Vesele Mrđen za veleposlanicu u Nizozemskoj. Ona bi uskoro trebala stupiti na dužnost. Riječ je o iskusnoj diplomatkinji koja je u Kanadi napravila izvrstan posao i promijenila sliku o Hrvatskoj. Nije čudno što su joj ljetos dodijelili – Nizozemsku.

Ključne riječi

Komentara 275

OB
-obrisani-
22:58 30.12.2010.

million.... eto od mene si dobio +i za pravo...

VO
Vorosmart
21:34 30.12.2010.

E,sada mi je pun k...c te trule Europe i zločinačkog NATO-a s debelovratim moronima i ubojicama Indijanaca i bizona na čelu.

VO
Vorosmart
23:03 30.12.2010.

miha Ne špotaj Tvrdoga,nije on kriv.Ove godine šljiva podbacila pa sada ljušti repovaču,ali su zaboravili odvojiti metanol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije