Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obvezno javljanje

Haag pustio Franka Simatovića na privremenu slobodu

\'den haag, veljaca 2002. icty - medjunarodni sud za ratne zlocine snimio patrik macek\'
Patrik Macek/PIXSELL
13.12.2011.
u 20:29

Prema priopćenju država Srbija "mora obnoviti svoja jamstva koja se odnose na Simatovića do 16. prosinca i osigurati poštivanje striktnih pravila Tribunala za puštanje na privremenu slobodu optuženih osoba".

BEOGRAD - Raspravno vijeće Haaškog tribunala prihvatilo je zahtjev da bivši pomoćnik načelnika Državne sigurnosti Srbije u Miloševićevo vrijeme, Franko Simatović bude privremeno na slobodi od 16. prosinca do 5. siječnja kada je na sudu zimska stanka, javlja agencija Tanjug. Franko Simatović i njegov nadređeni Jovica Stanišić optuženi su za zločine koje su od 1991. do 1995. počinile policijske i paravojne jedinice pod njihovim nadzorom "u sklopu ostvarenja cilja udruženog zločinačkog pothvata, etničkog čišćenja velikih dijelova Hrvatske i BiH.

Prema priopćenju Tribunala na koje se poziva Tanjug, država Srbija "mora obnoviti svoja jamstva koja se odnose na Simatovića do 16. prosinca i osigurati poštivanje striktnih pravila Tribunala za puštanje na privremenu slobodu optuženih osoba". Prema tim pravilima, optuženi će u Beogradu boraviti pod strogim mjerama nadzora za koji su nadležne vlasti Srbije i morat će se svakog dana javljati u policijsku postaju, a strogo mu je zabranjen kontakt s medijima ili bilo s kim, osim braniteljem.

Komentara 7

DU
Deleted user
23:23 13.12.2011.

Za one koji ne znaju, Frenki Simatović je Hrvat, iz partizanskog dubrovačko-bjelovarskog braka i kao takav je jedan od Hrvata koji su nanijeli najviše zla svom narodu. Njegov rukopis je primjetan u praktično svim operacijama koje su vođene na rubu poštivanja zakona ratnog prava ili debelo onkraj - od Vukovara 91. do Kosova. U analitičkom filmu: Jedinica posebne namene su prikazane Badžine grupe koje fingiraju kao dobrovoljci u opsadi Vukovara, naizgled bez kontrole oficira JNA, a u njima odreda tipovi iz kasnijih crvenih beretki, predvođeni tadašnjim nižim šefovima kojima je Frenki udijelio uloge na slavonskoj bojišnici 91. I još mnoštvo takvih epizoda, sve dok ga nisu naposljetku otjerali ko pseto nakon ubojstva Đinđića. Još jednom, Hrvat koji je po riječima Jovice Stanišića, ispravno shvatao srpsko pitanje... Baš tako, doslovan citat!

DU
Deleted user
23:38 13.12.2011.

Evo malo iz srbijanskih izvora o Frenkiju: quote/1991 – Formirane Crvene beretke, kao tajna formacija Resora državne bezbednosti (RDB), na čijem čelu je Jovica Stanišić. Glavna uloga u formiranju Beretki pripala je Mihalju Kertesu i njenom prvom komandantu, Frenkiju Simatoviću. Glavni centar za obuku Beretki bio je u Kuli, ali i na Tari, a od 1991-1995. u Pajzošu (Slavonija) i Tikvešu (Baranja). Jedinica učestvuje u svim ratovima devedesetih. 1996 – Milorad Ulemek – Legija, na poziv Jovice Stanišića, po raspuštanju Arkanovih Tigrova, pristupa Beretkama. Od 1985. do 1992. on je pripadnik Legije stranaca, a od 1992. član Arkanove Srpske dobrovoljačke garde (Tigrovi)… II dio slijedi...

DZ
dzukaficuka
21:20 13.12.2011.

Pa krajnje je vrijeme da se HR pozabavi sa ovim **** i napravi racun .Da dobiju ono sto ih sljeduje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije