Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaje u zatvoru

Haag odbio zahtjev Krajišnika za prijevremeno puštanje iz zatvora

krajišnik
ICTY
27.07.2010.
u 13:31

Prema pravilima Haaškog suda, osuđenik mora izdržati dvije trećine kazne prije nego zatraži prijevremeno oslobađanje. U Krajišnikovu slučaju, precizirao je sudac Robinson, taj uvjet bit će ispunjen u kolovozu 2013.

BEOGRAD - Haaški tribunal odbio je zahtjev bivšeg predsjednika skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika (64), za oslobađanje prije isteka kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH 1992., javlja agencija Beta, a prenose brojni portali u Srbiji.

Zahtjev je Krajišnik temeljio na propisu po kojoj osuđenici u Velikoj Britaniji, gdje on služi kaznu, imaju pravo zatražiti prijevremeno ili uvjetno oslobađanje nakon isteka polovice kazne, što je u njegovu slučaju bilo u travnju ove godine. Predsjednik Tribunala Patrick Robinson je, odbijajući Krajišnikov zahtjev, precizirao da prema pravilima Haaškog suda, osuđena osoba mora izdržati dvije trećine kazne prije nego zatraži prijevremeno oslobađanje. U Krajišnikovu slučaju, precizirao je sudac Robinson, taj uvjet će biti ispunjen u kolovozu 2013.

– Krajišnik je, uz to, osuđen za izuzetno teške zločine, koji su obuhvaćali rasprostranjeno premještanje nesrpskog stanovništva u BiH, koje je izazvalo veliku patnju – obrazložio je sudac Robinson.

U današnjoj odluci predsjednika Tribunala navodi se i da je Krajišnik u zahtjevu "prihvatio presudu i izrazio duboko kajanje zbog žrtava koje su patile zbog zločina koji su počinjeni i za koje je on proglašen krivim". Krajišnik, također "osjeća odgovornost za zločine koje su počinili drugi, a o kojima je on propustio provesti istragu i poduzeti mjere da počinitelji budu kažnjeni".

U zahtjevu za prijevremeno oslobađanje, Krajišnik je naveo i da će, ako bude oslobođen, "raditi na unapređenju pomirenja među narodima u bivšoj Jugoslaviji".

Komentara 7

Avatar freen
freen
14:21 27.07.2010.

ovo je dobro rečeno

Avatar ljutatrava
ljutatrava
14:07 27.07.2010.

..htjeo je stići na četničku proslavu u Srb,čudi me da uži kabinet CK HDZ-a nije nešto poduzeo,zamolba sudu ili sl.,...barem uz pratnju stražara...joj kako bi se tek onda dopali EU-i.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
15:23 27.07.2010.

Lijepo ime momcilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije