Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krediti u eurima
Povratak na članak

Guvernerov alarm je opravdan, ali i nedovoljan

Pomalo dramatičan istup Borisa Vujčića može se smatrati poprilično nekonvencionalnim

Komentari 18

AL
Alien2dio
11:52 23.04.2015.

Promašena tema, sjedi 1! Zasto se u ovom clanku "novinar" ne bavi pohlepom banaka, nego kritikom zakona? Naime, zakonom je doneseno da promjenjiva kamatna stopa mora biti definirana ERIBOROM + fiksnim dijelom banke. OK,i da su banke aneksom ugovora dogovorileile fiksni dio kamatne stope + EURIBOR u trenutku dizanja kredita te time smanjile svoju maržu na (recimo) 2,5%, problem ne bi postojao. Ali banke, u svojoj beskrajnoj pohlepi, su definirale fiksni dio + sadasnji EURIBOR. Tako je fiksni dio banke gotovo jednak cijeloj kamati jer je danasnji EURIBOR gotovo ravan nuli, a kamate su 4,nesto%. Na kraju ce, porastom EURIBORA kamate SVIH stambeni kredita biti vise od nenamjenskih.

VL
JO
josipnov
12:04 23.04.2015.

Vujčiću je kao i Rohatinskom mjesto u zatvoru. Izvršili su financijsku agresiju na RH!

VL
DJ
djuros
11:15 23.04.2015.

Sudovi su počeli riješavati prekršajne prijave i doneseno je nekoliko nepravomočnih presuda po kojima su banke kažnjene jer nisu ugovorile anekse ugovora sa klijentima stambenih kredita (SVIH kunskih, euro i CHF). Šta ovaj lik što lići na bogomoljku kaže prije svega toga, da HNB ne treba izvršiti inspekcijski nalaz u bankama dali su ispoštovale promjene zakona sa početkom 2014 godine. Sad sudovi moraju raditi njegov posao i kažnjavati banke za kršenje pravila igre na domačem terenu iako je HNB regulator financijskog sektora i određuje ta ista pravila. Ali on je Zokijev frend pa mu je osigurana stolica još bar pola godine.

VL
BI
bird12
15:06 23.04.2015.

Plačenik, bankarski poltron. Jadno!

VL
CR
crocro
22:07 24.04.2015.

Neaktivan, pasivan promatrač inertnih zbivanja na "bankarskom bojištu". Nema ulazaka u duele s bankarima, jer se "čuva ozljede". Da li je dovoljno biti "protokolarni guverner"? Mislim da nije, a svatko bi mogao bti protokolarni guverner. Danas trebamo imati aktivnog guvernera koji će bankarima znati "očitati lekciju" da se sve praši. Bankari gube parnicu za parnicom, guverneru to ništa ne znači i nije mu nikakav pokazatelj, on jednostavno trera svoju priču kao i predsjednik vlade ne obazirući se gdje je zemlja a gdje zrak, što je realnost. Zar će svi dužnički robovi morati podnositi kaznene prijave protiv bankara da bi oni konačno za taj kolektivitet poduzeli određene radnje. Ako je guverner pasivan ili nema snage pokazati bankarima ili ih podsjetiti od koga oni žive i podastrijeti im činjenice zbog kojih gube parnicu za parnicom, onda niti vlada ne bi trebala držati takvog guvernera i trebala bi ga smijeniti i ponuditi novog guvernera koji će biti aktivan prema bankarima i koji će imati snage i volje suprotstaviti se samovolji bankara koji kao tvornica serijski proizvode dužničke robove. Bankari su pokazali veliki ego, bahatost i besćutnost, ne prema dužničkim robovima već prema pravdi. Bahatost i drskost još više dolazi do izražaja jer unatoč sudskim presudama u korst dužničkih robova, oni još više uzdižu glavu i pokazuju još veću odlučnost za borbu do samoga kraja do "posljednjeg daha", čime pokazuju da je ego dosegnuo nebo. A zaboravljaju da će i dužnički robovi biti dosljedni u traženju pravde do samoga kraja do "posljednjeg daha". "Dužnički robovi! bi trebali svi do jednoga podnijeti kaznene prijave u isto vrijeme istoga dana pa bi se vidjelo kako bi ova priča završila.

VL
AJ
ajnat
01:03 24.04.2015.

Mislim da bi prvo trebalo obaviti inspekcijski nadzor u HNB-u, od tamo sve počinje.

VL
ST
stefj
09:48 23.04.2015.

Slično je bilo sa Švicarcima. Kada je tamo davne 2003. guverner upozorio na moguće posljedice uzimanja kredita u Švicarskim francima, isto su ga napali. Jedina je razlika što je tada upozorenje bilo neprimjećeno, dok je sada jedna od glavnih tema... I tko je največi kritičar? Ministar financija... Svašta.

VL
JO
Jole1958
19:24 23.04.2015.

Nije mi ovo jasno. Mi smo duboko u krizi već minimalno 6 godina. Gospodarstvo stagnira. U isto to vrijeme banke izvlače ogromne profite iz Hrvatske, tolike da svojim direktorima/managerima u Hrvatskoj isplaćuju na stotine milijuna kuna bonusa (valjda da ih ohrabre u cipelarenju vlastitih sugrađana). Pa kolike bi onda bonuse imali da nema krize i da naših 350.000 nezaposlenih ima posao i ima neto plaću od 10.000 kn u privatnom sektoru?

VL
SJ
Sve je uzalud
16:36 24.04.2015.

..čiji je on guverner banaka ili Hrvatske..on je Globalizacijski guverner.......

VL
SJ
Sve je uzalud
11:33 28.04.2015.

........njegovo upozorenje izgleda kao kad vlastitoj djeci kažeš da se nalaze na 15. katu i da im skreneš pozornost da bi mogli pasti kroz prozor ako se nagnu.................................a to odeš na posao i otvoriš širom prozore..............

VL
SJ
Sve je uzalud
11:37 28.04.2015.

...njegovo upozorenje je kao kad gladnima kažeš da ako nemaju kruha neka jedu kolače.................što je nemilosrdnicima vrlo česta uzrečica...........on je inače zajedno sa Rohatinskim saučesnik u rušenju države...........što je u jednu ruku i dobro jer država Hrvatska srušila je zemlju Hrvatsku a što brži kraj države to brži početak nove......o mrtvima sve najbolje.............agonija je sama po sebi već duga treba je na neko način prekinuti....što prije to bolje.............

VL
Avatar etnaanbama
etnaanbama
07:44 25.04.2015.

Zašto vlada ne smjeni guvernera koji ne radi u interesu Hrvatskog puka.

VL
GR
grgaman
13:14 23.04.2015.

Mozeli netko zamisliti Hrvata guvernera u Srbiji ili trecinu Hrvata u srbijanskoj vladi glavne urednike RTS Hrvate ili najutjecajnije novinare u udarnim terminima na RTS kako bira goste koji pljuju i ponizavaju sve srpsko. Ne sve je to moguce samo u tzv Hrvatskoj i nigdje vise pod kapom nebeskom. Zamislite da palestinci drze kljucne polozaje u Izraelu ili Hrvati u Srbiji. Konije normalan.

VL
DU
Deleted user
13:36 23.04.2015.

Valovi pogrda i psovačine u smjeru HNB, guvernera (što ex Rohatinskog, što sadašnjeg Vujčića), bankara općenito, Bohačeka ponaosob - itd. --- sve to ima zajednički nazivnik u privatnoj računici koja se pokazala kao prebačaj pameti odnosno privabljeni niskom kamatom na kredite u CHF, "zarizikali" su, kako se veli pučki. I što bi - isti taj guverner, iste te banke, isti ti kreditni ugovori, ma sve je bilo manje više OK dok se nije propeo CHF i dok su oni koji su digli kreditčine u CHF protuvrijednosti bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji od onih u eurskim ili kn kreditima. Ta pojava je trajala negdje do 2010. - potražite preko neke tražilice: Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu. Tamo su usporedbene analize! Sada, kad je stjecajem globalnih fluktuacija valuta, ta elita koja se osladila CHF kreditima došla u nepovoljniji položaj, e sada kreće ono nogometno: fuj sudija, uaa... Nije zadaća guvernera da brine o tome tko će se i koliko privatno zadužiti u bankama! U Austriji ima cca 1/7 stanovništva beznadno zadužena pa nitko ne krivi tamošnjeg guvernera. A sva tu upozorenja, kao što Rohatinski upozoravao tamo 2005-2007. godine na rizičnost CHF, to nitko nije tada obadavao i ne obadava sada. Halapljivost!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.