Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet HNB-a

Pomoć dužnicima: Kamate ne smiju biti više od 12 posto

rohatinski
Željko Lukunić/Pixsell
08.06.2011.
u 15:49

Banke će od 1. srpnja morati spuštati kamate na dopuštene minuse i različite vrste potrošačkih kredita

Od 1. srpnja banke neće smjeti zaračunavati kamate na potrošačke kredite i dopuštene minuse građana više od 12 posto! Savjet HNB-a smanjio je jučer eskontnu kamatnu stopu sa 9 na 7 posto, čime je automatski smanjio i najveće dopuštene kamate za građane sa 14 na 12 posto!

Pomoć dužnicima

Posljednji je put HNB intervenirao tako u prosincu 2007. godine, na što ga je obvezivala tada nova odredba iz Zakona o obveznim odnosima. Tri i pol godine najveće dopuštene kamate za građane iznosile su 14, za tvrtke 25,5 posto, a od početka idućeg mjeseca one se spuštaju na 12, odnosno 22,5 posto.

Važna je to vijest za dužnike, to više što su kamate na potrošačke kredite od 11 do 13 posto, a minusi su i na gornjoj dopuštenoj granici. Najskuplja su vrsta kredita tzv. okvirni krediti, odnosno dopušteni minusi – kojih je potkraj prosinca 2010. bilo 6,8 milijarda kuna.

Ovisno o statusu klijenata, ulasci u minus sad se naplaćuju od 9,5 do 14 posto. Prema podatku s web-stranice vodećeg dvojca, PBZ zaračunava dopušteni minus 13,98, a Zagrebačka banka 13,99 posto, što znači da će ga morati smanjivati dva postotna poena.

Pad kamatnih stopa očekuje se i za druge vrste potrošačkih kredita, inače najskupljih na tržištu. Slijedom iste formule, smanjit će se i najveća zatezna kamata za građane na 12 posto, a za tvrtke na 15 posto. “Ovo smanjenje trebalo bi dodatno utjecati na snižavanje kamatnih stopa u odnosima između pravnih osoba i u odnosima između pravnih i fizičkih osoba”, istaknuo je HNB u priopćenju.

Banke šute

Banke su se suzdržale od komentara jer tek trebaju proučiti odluku, sindikalac Goran Bakula smatra je pozitivnim znakom, ali traži da se definiraju i kriteriji za promjenjive kamatne stope, kako bi građani lakše procjenjivali poteze banaka i svoje kreditne obveze. Banke su posljednjih tjedana neznatno spuštale kamate za stambene, a jučerašnja će ih odluka prisiliti da pojeftine i gotovinske kredite.

Komentara 17

VE
velika
16:49 08.06.2011.

predlažem da naloži poslovnim bankama da vrate kamatne stope i pravnim i fizičkim osobama na nivo iz 2008. ako iste (dakle poslovne banke) imaju loših plasmana to je prije svega rezultat megalomanskih odluka njihovih Uprava pa neka vlasnici banka promjene mngmt. a ne rješavaju svoje probleme preko ledja građana i poduzeća smanjenje kamata je znak ali nedovoljan

DU
Deleted user
17:59 08.06.2011.

Ovo je obična kozmetička mjera.... Prava mjera bi bila ukidanje promjenjive kamatne stope koju banke zlorabe u svoju korist kao i zabrana nakanade na prijevremenu otplatu kredita.... To bi potaklo pravu konkurenciju među bankama jer bi klijenti mogli lijepo u jeftinijoj banci dići novi kredit i zatvoriti stari kad se banka obezobrazi i samovoljno digne kamatne stope.....O ukidanju devizne klauzule ni neću govoriti jer to nema šanse da se napravi.. Ovakav raj kakav je HNB napravio stranim bankama iste nemaju nigdje u svijetu,... Nema tečajnog rizika, nema rizika naplate jer sjednu jamcima i sudužnicima na plaću pa ako ni to ne pomogne još mogu i uzeti nekretninu... Kamate promjenjive kako im paše.... Bolje zakone ni Rothshield ne bi napisao....

DO
domenico
09:05 09.06.2011.

Malo kasno pali ovaj Rohatinski...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije