Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

Gubitnik Kerum i M. Puljak odlučuju tko će voditi Split

'19.05.2013., Split - Stozer HGS-a na celu s Zeljkom Kerumom za drugi mandat gradonacelnika i Nevenkom Becic za zupanicu. Kerum po prvim izlaznim anketama nije usao u drugi krug Photo: Ivana Ivanovic/
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/3
21.05.2013.
u 09:01

Unatoč vodstvu Baldasara (SDP), i Ivaniševć (HDZ) uživio se u ulogu favorita i pobjedu u drugom krugu.

Izravan sraz Ive Baldasara (SDP) i Vjekoslava Ivaniševića (HDZ) u utakmici za splitskog gradonačelnika, dugoočekivani je politički derbi u kojemu će izravni konkurenti konačno odvagnuti snage i pokazati tko je jači u dalmatinskoj metropoli.

Nakon prvog izbornog kruga, slavljeničko raspoloženje zahvatilo je oba tabora. Atmosferu usijava činjenica što obojica imaju šansu za pobjedu u drugom krugu i uživljeni su u ulogama favorita.

Baldasaru za to pravo daje 29 posto glasova i relativna pobjeda u prvom krugu, a Ivanišević, koji je dobio podršku od 21 posto, vrlo realno polaže nadu da će se 18 posto birača koji su glas dali Kerumu vratiti matičnom biračkom tijelu, odnosno HDZ-u.

Oštro i za županiju

– Kerum je politički pošten! – izjavio je Ivanišević, potičući poraženog gradonačelnika da svojim biračima preporuči da glasaju za HDZ.

No, za sada Kerum im ne preporučuje ništa, ali hadezeovci se nadaju da će baš oni iduće četiri godine voditi grad.

– Naš je potencijal značajniji od SDP-ova. Oni su u prvom krugu postigli maksimum, a naše se biračko tijelo podijelilo. Glasovi desnice otišli su Anđelki Visković, Sanji Bilač, ali i Marijani Puljak – tvrdi Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a.

Baldasar se s njim ne slaže. I on računa na devet posto birača koji su glas dali Marijani Puljak, koja još uvijek ne želi istrčavati i preporučiti svojim glasačima koga da biraju u drugom krugu. Inače, o njezina četiri vijećnika u Gradskom vijeću Splita ovisi većina koju na izborima nitko nije dobio. Lista predvođena SDP-om ima 11, a HDZ i partneri 10 vijećnika. Slijede ih Kerumov HGS s pet, nezavisna Puljak s četiri, lista don Ivana Grubišića s tri i Anđelka Visković s dva vijećnika. Većinu mogu sastaviti obje opcije pridobiju li dvije nezavisne dame, Puljak i Visković, koje se još ne priklanjaju nikome i zasad obje mudro šute.

Ništa manje zanimljivo nije ni u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj se za mjesto župana u drugom krugu bore HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja (43 posto) i don Ivan Grubišić (31 posto).

– Moram upitati svog protukandidata odakle mu skupocjen auto i stan u Splitu vrijedan 192.000 eura. To svojom plaćom načelnika općine Dugopolja nije sebi mogao priuštiti! – jedna je od prvih izjava don Ivana Grubišića. Dakle, sprema se oštra igra.

Jučer se u Splitu pročulo da don Ivan odustaje od drugog kruga, ali to su nam u njegovu stožeru opovrgnuli. Sve u svemu, unatoč Kerumovu porazu, pred Splitom su dva zanimljiva tjedna. A Željko Kerum, iako je bez dvojbe najveći gubitnik izbora, nije politički otpisan. Naime, u županijskoj Skupštini HDZ je s partnerima osvojio 33 posto, SDP 16, don Ivan 15, a HGS 10 posto glasova.

Sve ostaje u obitelji

Vodeća, HDZ-ova lista nema većinu i neće je moći ostvariti bez Kerumovih vijećnika ako ne koaliraju sa SDP-om ili don Ivanom, što je teško zamislivo. A koalicija HDZ-HGS vrlo bi lako seku Nevenku Bečić mogla smjestiti u fotelju predsjednika županijske skupštine, koja je i dosad pripadala njezinoj stranci, a grijao ju je Petroslav Sapunar, muž njezine sestre. Tako sve, kao i dosad, ostaje u obitelji.

Sve o lokalnim izborima pratite u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije