Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusi u Parizu

Gruzija, Baltik i SAD prosvjeduju zbog dogovora Francuza i Rusa

Sarko1
Foto: AFP
1/5
03.03.2010.
u 21:30

Osim koncesije na plinovod koji su Rusi dali Francuzima, najznačajnija je velika trgovina u kojoj su Francuzi Rusima prodali četiri 200-metarska napadna broda

Trodnevni posjet ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Francuskoj, koji je završio jučer, podignuo je dosta prašine zbog pregovora o vojnoj suradnji. Najava da će Rusi za svoje oružane snage od Francuza kupiti četiri napadna amfibijska broda klase Mistral i licenciju po kojoj će ih Rusi proizvoditi za vlastite potrebe izazvala je zabrinutost SAD-a, prenosi AFP, a već su ranije zemlje Baltika upozoravale EU da se s Rusima ne smije trgovati tako naivno. Gruzija se sad trese od straha jer brodovi koje Rusi kupuju od Francuza služe isključivo za desante i brze intervencije vojnih specijalaca. Ako se dogovor potvrdi, bit će to dosad najveća prodaja oružja jedne članice NATO-a Moskvi.

Mistral je 200 metara dug brod koji može ponijeti 16 helikoptera, četiri desantna čamca, 70 borbenih vozila, među kojima 13 tenkova, i 450 vojnika. Na brodu je i bolnica sa 69 kreveta.

Paket aranžman
Ovisno o opremljenosti, Francuzi saveznicima takav brod prodaju po cijeni od 300 do 400 milijuna eura. Cijena se cijeloga aranžmana ne zna, ali se može naslutiti čime su Rusi platili. Naime, direktor francuske svemirske tvrtke Arianespace Jean-Yves Le Gall na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare pohvalio se da su od Rusa za milijardu eura kupili 14 raketa Sojuz-2 kojima će se s raketodroma lansirati sateliti europskog sustava za navigaciju. Tko zna je li u tom paketu uračunana i gradnja lansirne rampe za Sojuze u Francuskoj Gvajani, trošak od 320 milijuna eura u koji su se Rusi upustili uz sporazum s Francuzima i zajedničkom nastupu za komercijalna lansiranja.

Bajkonur u džungli
Prva se očekuju u travnju. “Bajkonur u džungli” Rusi su već sagradili, a prva dva Sojuza već su dovezena i sastavljaju se za lansiranje. Pravi je dar s neba i Rusima i Francuzima taj ugovor o zajedničkom nastupu u svemirskom programu. Raketa Sojuz iz Bajkonura u geostacionarnu orbitu može ponijeti tereta do 1,7 tona, a ista ta raketa iz Kouroua, zbog blizine ekvatora, ponese 2,8 tona. Sojuz se tvrtki Arianespace krasno uklopio u paletu lansirnih kapaciteta između lake rakete Vega i teške rakete Ariane-5. Za posjeta Medvedava ruski je Gazprom postigao posao s francuskim distributerom plina po kojem će francuska tvrtka sa 9 posto sudjelovati u gradnji plinovoda Nord Stream, koji se do Njemačke vodi po dnu Baltičkoga mora.

Komentara 21

DU
Deleted user
14:30 04.03.2010.

Povjest se ponavlja! Rusi i Francuzi vole se tajno!

BI
Birdy
19:58 04.03.2010.

Urednice VL, shq_srbine u sloveniji, ovo je ensto novo da sam u USA, do sada sam po vama urednicima ovih novina bio vama srbima brat \"shqiptar\" s 5 sLJasticarni i tri kuce u Zagrebu :) Ipak, vidim da ti nijee bilo lako odrasti pored keve koja ti nije znala reci o toj noci kad si zacet, koji od 10 musterija s bijelom kapicom ti je otac.

OB
-obrisani-
11:50 04.03.2010.

Očigledno Ameri misle da oni imaju exkluzivno pravo da samo oni priozvode i prodaju svoje oružje svima i koliko njima odgovara, a neke bi definitivno razoružali i porobili kao u srednjem veku jer bože moj carstvo mora da se izdržava , a to košta , dok su robovi fraj, ipak se ovde vradi o klasičnoj ljubomori , zašto da Ruje kupuju brodove od Francuza a ne od Amera !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije