Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražili nagodbu, prijeti im deložacija

Grmoja: 'Stanarima bivšeg vojnog odmarališta u Baškom Polju prijeti deložacija'

Zagreb: Most o deložaciji stanara u Baškom Polju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.03.2024.
u 16:25

Tvrtka Adriatic Club je u međuvremenu pravomoćno dobila sudske sporove u kojima se traži sudsko iseljavanje iz pet preostalih objekata koje nezakonito koriste stanari

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao je da stanarima bivšeg vojnog odmarališta u Baškom Polju prijeti deložacija. Kazao je da je grupacija Pavla Vujnovca prvo investirala u mega hotel u Postirama, financiran mirovinskim fondovima, da bi potom isti hotel bio preprodan za dvostruko veću cijenu. Radi se o četvero bivših radnika nekadašnjeg vojnog odmarališta Baško Polje koji bi se prema sudskoj presudi trebali iseliti iz apartmana prosječne površine oko 30 četvornih metara u kojima su od 1982. godine. Omogućila im je to, kako se pisalo, bivša JNA jer nisu imali drugi smještaj.

Početkom 90-ih Baško Polje je preuzelo Ministarstvo obrane te kasnije tvrtka Club Adriatic u državnom vlasništvu. Stanari su svake godine od MORH-a dobivali rješenja o privremenom smještaju jer im je odbijen zahtjev za stanarsko pravo jer se radi o turističkom kompleksu. Club Adriatic, kad mu je vlasnik još bila država, prije više od 20 godina protiv stanara podigao je tužbe sa zahtjevom da se isele. Club Adriatic je u međuvremenu privatiziran, a u MORH-a su se već prije ogradili od svega pozivajući se na odluku Vlade iz 2002. godine prema kojoj je MORH nekretninu predao Hrvatskom fondu za privatizaciju, čime je, ističu, prestala njihova zakonska obveza za dodjeljivanjem stanova na korištenje osobama koje nisu njihovi djelatnici.

Tvrtka Adriatic Club je u međuvremenu pravomoćno dobila sudske sporove u kojima se traži sudsko iseljavanje iz pet preostalih objekata koje nezakonito koriste stanari. Novim vlasnicima javila se odvjetnica stanara Katja Šestić koja je predložila nagodbu i obeštećenje u iznosu od 300.000 eura po obitelji, ukupno 1,2 milijuna eura, bez mogućnosti cjenkanja. Taj bi iznos, kako je navela, pokrio kupnju manjeg skromnog stana i nužne opreme, a tvrtka bi platila i sve njezine troškove zastupanja stanara. U Clubu Adriatic tu ponudu smatraju pravno potpuno neosnovanom jer bi praktički sami sebi prodali vlastite nekretnine po cijeni od 9500 eura po kvadratu.

Iako nije obvezna, tvrtka je iskazala spremnost onima koji nemaju dodatnu nekretninu u vlasništvu plaćati cijenu najma podstanarskog stana s režijama na širem području Makarske iduće tri godine. Odvjetnica Šestić nam je jučer rekla da ne zna za tu ponudu. Stanari se, kazala je, nemaju kamo iseliti i traže da se utvrdi njihovo pravo na dom u tim stanovima koje su rješenjem MORH-a dobili na korištenje do konačnog rješavanja stambenog pitanja. Kazala je da zahtjev za isplatu 1,2 milijuna eura stanarima ne vidi kao oblik reketarenja. - Moji ljudi su išli po agencijama i našli najjeftiniji stan na makarskom području koji je tada bio 5500 eura po kvadratu i s najmanjom kvadraturom. Sad se više ne rade stanovi od 30 kvadrata, nego su našli od 54. Ne sjećam se koji iznos sam točno predložila Clubu Adriatic, no nisam dobila odgovor - rekla je odvjetnica Šestić.

GALERIJA Ovako danas izgleda devastirana uvala pred Kornatima koju je opasao Pripuz

Zagreb: Most o deložaciji stanara u Baškom Polju
1/161

Komentara 9

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
17:31 08.03.2024.

Žive besplatno u vojnom odmaralištu JNA od 1982.? A jadni. Predlažem da ih Božo Petrov smjesti kod sebe doma, vidjeli smo kakvu si je kuću sagradio u Metkoviću dok je kao bio na minimalcu.

BU
burza
17:50 08.03.2024.

Grmoja u cemu je problemvaljda samo jer je u igri Pavao znali su da bespravno koriste nekretninu vec 30 godina trebali su se sami pobrinuti a ne lako cemo nek drzava misli za nas

GR
Groteska
17:59 08.03.2024.

Evo, ja odmah dajem svoj stan od 55 četvornih metara u blizini Makarske, a zauzvrat tražim samo 300000 eura i nužnu opremu. Vjerujem da će se Grmoji javit još puno takvih dobrotvora! Je li on normalan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije