Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fimi media

Grgić: Kupili smo djela dr. Franje Tuđmana za 500.000 kn

sanader (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
27.11.2012.
u 09:11

Vlasnik koncerna Agram tvrdi da mu je bio previše dati milijun DEM Sanaderu za kampanju 2003.

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media. Svjedočio je Dubravko Grgić, vlasnik koncerna Agram.

Grgić je već nekoliko puta bio pozivan da svjedoči, no danas se prvi put pojavio i prisjetio sastanka koji je održan u zgradi Euroherca u Zagrebu 2003. Na sastanku su bili Šeks, Darko Tolić iz podružnice Osijek, Ivo Sanader i sam osnivač Euroherca.

– Sanader je tražio milijun njemačkih maraka za HDZ – kaže Grgić objasnivši da je na sastanku rečeno kako je u HDZ-u odlučeno da će pet velikih kompanija donirati stranci po milijun maraka za kampanju. No, Grgiću je iznos bio prevelik.

Predložio sam da se to učini preko osiguranja i provizije. Na taj način HDZ bi mogao zakonito i korektno pribaviti novac. Tako da kod nas osigura imovinu uz proviziju od 18 posto, objasnio je Grgić. No, dogovor je bio načelan.

Sanader je tom prilikom Grgića tiho, na uho, da Šeks i Tolić ne čuju, tražio dodatnih 50 do 100.000 maraka za njegovu kampanju na što se on oglušio. No, USKOK-u je u istrazi rekao da mu je Sanader tom prilikom rekao kako je riječ o sto tisuća maraka i da su za njegove osobne potrebe. Kaže, točno je ovo što je rekao u USKOK-u jer je tamo bio "skoncentriran" i shvatio je da je riječ o novcu za kampanju.

Sanader kaže da nikad od njega nije tražio nikakav novac, ni za sebe ni za HDZ.

Što se tiče donacije, Euroherc je kupio knjige za 500.000 kuna s PDV-om. To je organizirao Tolić sa šefom jedne tvrtke čijeg se imena Grgić ne sjeća. Zna da je direktor tvrtke poslije bio glavni urednik Vjesnika. Riječ je o djelima dr. Franje Tuđmana.

Danas kaže da su knjige u cijelosti preuzete, no ranije u USKOK-u kazao je da su samo djelomice preuzete. Kaže da je točno ovo što je tada rekao.

Prije njega svjedočio je Petar Matešin koji je od rujna 2007. do 2009. radio administrativne poslove za HDZ. Kaže da je novac dobivao na ruke, 2000 kuna mjesečno, a novac na crno isplaćivala mu je Branka Pavošević u računovodstvu.

Uz Sanadera na optuženičkoj klupi sjede Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, a optužena je i stranka HDZ te agencija Fimi media.

Sanader na suđenje dolazi iz remetinečkog pritvora, ali u sudnicu ulazi bez lisičina.

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Petar Matešin iz Slavonskog Broda, komercijalist.

Tijek suđenja pratite u nastavku:

9.30 sati

– Od početka rujna 2007. godine do kraja lipnja 2009. radio sam u HDZ-u, a radio sam generalno administrativne poslove. Nikakve ugovore nisam imao, jedino ugovor o djelu – kaže svjedok. No, on je bio potpisan krajem 2009. i bio je retroaktivan.

Jeste li primali kakvu naknadu, pitala je tužiteljica Željka Mostečak.

– Da, preuzimao sam je u računovodstvu, tamo su me izvijestili o naknadi.

– Tko konkretno?

– Branka Pavošević.

– Koliko?

– Dobivao sam 2000 kuna na ruke – kaže svjedok dodajući da je prilikom preuzimanja novca potpisivao uplatnice. Pavošević mu je, kaže, na isti način isplaćivala i božićnicu i uskrsnicu u iznosu od 1000 kuna.

U jesen 2009. stvar se promijenila pa je novac počeo dobivati na žiro-račun.

Na pitanje J. Sloković kada je točno dobio prvu naknadu, kazao je da je to bilo nakon parlamentarnih izbora 2007. Za drugu naknadu kaže da je 2008. dobio božićnicu, a ostalog se ne može sjetiti.

9.40 sati

Branitelja HDZ-a Davorina Budina zanimalo je tko mu je davao upute u stranci, odnosno koje je poslove obavljao te kako je definiran iznos naknade koji će mu biti plaćen.

– Bio sam odgovoran glavnom tajniku i predsjedniku mladeži koji mi je davao upute na dnevnoj bazi. Iznos plaće bio je definiran na 2000 kuna, a to sam u razgovoru definirao s B. Pavošević.

J. Sloković:

– Koga ste vi tražili pa da vas se zaposli?

– Stranka je izbore shvaćala kao projekt koji treba ostvariti. Ja sam bio u strukturi Mladeži HDZ-a i to je volonterski bilo na lokalnoj razini. Kad sam došao u središnjicu, počeo sam raditi – nepovezan je.

– No, s kime ste dogovarali rad za kampanju – inzistira Sloković, a pridružuje joj se sutkinja Ivana Čalić.

– Razgovarao sam s mnogima, bila je samo stvar kako će se regulirati.

– Čija je bila odluka da počnete redovno raditi? – pita dalje Sloković.

– Ne znam, kaže svjedok.

Sloković predočava iskaz svjedoka u kojem je kazao da ga je u vezi naknade pozvala B. Pavošević i rekla da mu se ima platiti za posao koji radi. Točnije, da mu za rad pripada 2000 kuna.

– Da , ona je to riješila. Ja sam vršio pritisak da se riješi moj status. O tome sam razgovarao i s Mislavom Banekom, i Katarinom Banić i Antom Mihanovićem, nakon toga mi se javila B. Pavošević.

– Bio sam nazočan na konvenciji Mladeži HDZ-a u ožujku 2009. koji je organizirala Fimi media. Vezano za to, stigao je račun koji smo proslijedili glavnom tajniku jer se tajništvo brinulo o svim financijama, nadovezuje se svjedok.

Sanader mu je predočio iskaz u kojem je kazao da se bez glavnog tajnika nije moglo izvršiti plaćanje ni jednog računa, svjedok je kazao:

– Da, to je točno, to sam danas i kazao.

9.50 sati

Branka Pavošević prigovara iskazu. Tvrdi da svjedoka 2007. nije poznavala pa kako bi za njega urgirala.

Sljedeći je na klupu za svjedoke sjeo Igor Tikvan.

U HDZ-u je zaposlen od 1. siječnja 2008. godine do danas, otpočetka ima ugovor o radu. No, 15 dana radio je u predizbornoj kampanji 2007. za što je dobio 3000 kuna.

– Novac je preuzeo moj brat u računovodstvu, ali ne znam točno od koga.

9.55 sati

Na klupu za svjedoke sjeo je Dubravko Grgić. Na pitanje sutkinje je li u srodstvu s nekim od optuženika, našalio se:

– S kim, imate ih mnogo!.

– Je li vam poznata tvrtka Euroherc? – pita Mostečak.

– Da.

Prigovara i sutkinja i Sanader. Kakvo je to pitanje, dajte malo konteksta da imamo uvod, kaže Čalić tužiteljici.

– Ja sam osnovao tvrtku Euroherc, naravno da mi je poznata. Sam sam predsjednik koncerna, a Euroherc je dio koncerna.

– Ima li Euroherc podružnicu u Osijeku?

– Da, iz nje je krenula inicijativa za razgovor sa Sanaderom – kaže.

– Od direktora podružnice Darka Tolića dobio sam zamolbu da sjednemo sa Sanaderom i Šeksom. Sanader je tražio da budemo donator HDZ-a. To se događa 2003. Sastanak je održan u zgradi Euroherca u Zagrebu na petom katu – objašnjava.

– Što je konkretno rekao? – inzistira tužiteljica.

– Početak je bio da je unutar HDZ-a odlučeno da pet tvrtki donira kampanju s po milijun maraka. Pitao sam jesam li nešto dužan, da je to velik novac koji ne možemo platiti, ni tehnički ni na drugi način.

– Kako je Sanader reagirao?

– Ja sam ponudio model. Nisam isključio da neka od podružnica donira. Mi doniramo.

Iz osiguranja i provizije od osiguranja sve može biti uredno. Npr. da se Zadar i Dubrovnik osiguraju kod Euroherca, i da tu HDZ  može dobiti 18 posto iznosa i da je to zakonito i korektno.

No, na sastanku nije ništa konkretno dogovoreno. Taj model im se po prilici svidio. Sjećam se da je Šeks rekao da je HDZ tada imao 156 gradonačelnika i načelnika. a da su mogli ubrati provizije na nivou tri, četiri milijuna kuna samo za Zadar i Dubrovnik. Načelno smo se dogovorili, kako HDZ može uredno pribaviti sredstva za ono što mu treba.

No, u istrazi je rečeno da će Euroherc donirati HDZ-u. Grgić tvrdi da na sastanku ništa nije dogovoreno stvarno nego samo načelno te da nije bilo obećanja kako će dati donaciju.

– Kupili smo knjige u vrijednosti od 500.000 kuna i ja sam mislio da je to riješeno s moje strane – nastavlja Grgić. Objasnio je da je to riješio Tolić. Knjige su kupljene od tvrtke čiji je direktor poslije bio glavni urednik Vjesnika.

– Je li Tolić realizaciju dogovorio s nekim unutar HDZ-a?

– Mislim da je to bio Ivan Drmić.

10.07 sati

– S više strana doznao sam da Sanader nije zadovoljan s time. Rekao mi je Tolić, a s druge strane čuo sam to od arhitekta Hrvoja Lovoševića koji je to čuo od Marija Zubovića – objasnio je Grgić.

– Sanader je još tražio 50 do sto tisuća maraka koje mu trebaju za kampanju. Ja sam to čuo nekoliko puta tijekom razgovora, no nisam reagirao na to – kaže.

– Sanader je nastojao da me to pita, kad su ona dvojica međusobno nešto razgovarala, ja malo hercegovački pričam, pa vi mene ne razumijete – kaže Grgić svjedokinji.

U istrazi je kazao da mu je Sanader tiho na uho, da Tolić i Šeks ne čuju, govorio da je novac za osobne potrebe i da je riječ o 100.000 DEM. Što je točno, pita sutkinja?

– Pa to je slično, kaže Grgić.

– Nije ni skoro isto, 50 i 100 tisuća nije ni slično, a novac za osobne potrebe i za osobne potrebe, to nije isto. Zato ste tu da objasnite – sutkinja će svjedoku.

– Da, ovo u USKOK-u je točno, tada sam bio skoncentriran, a shvatio sam da je to novac za njegovu kampanju.

10.20 sati

Grgić kaže da su knjige koje su kupljene bila djela dr. Franje Tuđmana. Tvrdi da su sve knjige preuzete, no u USKOK-u je kazao kako je preuzet samo dio knjiga da se "pokriju" kako bi se mogla opravdati kupnja, odnosno plaćanje te da one i dan danas stoje u podrumu Euroherca.

10.25 sati

U unakrsnom ispitivanju J. Sloković zanimalo je je li Euroherc i inače donira političke stranke.

– Da, to je bilo uobičajeno. Samo te godine donirali smo 15-ak stranaka. Poslije smo se opametili pa to više nismo radili. To sada rade fizičke osobe – objasnio je dodavši da su čelnici i predstavnici stranaka sami dolazili i "molili".

– Nastojali smo svima udovoljiti u svojim mogućnostima i novac je išao iz fondova koji su bili za to predviđeni, kaže Grgić.

Drmić je, kaže, u to vrijeme bio poslovni tajnik HDZ-a, što se tiče kupnje knjiga.

Davorina Budina, odvjetnika HDZ-a, zanimalo je da se točno prisjeti kada je bio taj sastanak u 2003. Grgić uopće nema "predstave" kad bi to moglo biti, kaže samo da nije bio "cajtnot".

– Siguran sam za godinu. Ali mučilo me što su bile marke, a euri su već bili na snazi.

– U kakvoj je vezi firma od koje ste kupili knjige s HDZ-om?

– To ne znam. To su dogovorili Tolić i Drmić.

Sanader prigovara iskazu. Svjedok je nevjerodostojan. Kazao je jedno u USKOK-u, drugo danas. Pa već davno nisu bile marke. Kao treće, četiri čovjeka sjede za stolom, ne znam na koji način ja to mogu reći, a da me nitko ne čuje.

– Prigovaram na činjenicu da sam ja tražio novac za sebe ili HDZ – kaže Sanader.

Komentara 24

RO
rio-os
12:05 27.11.2012.

pitam se jel mirko ivkosic kupio koju knjigu ?

SA
samokries88
11:53 27.11.2012.

razvidno je što u ovoj 'aferi' najviše smeta koiekakovim yUDBoidnim protuhama i kugoslavenima. tim i takovim psetima smeta što su kupliena diela Prvog Hrvatskog Predsiednika i Vrhovnika Hrvatskih Oružanih Snaga Doktora Franje Tuđmana. Blagopokoinog U Kristu. Ti i Takovi još uviek plaču za svoiom smrdoslaviom a mrze sve što diše i misli Hrvatski, mrze Boga, Obitelj, Dom, a ponaivečma Katoličku Crkvu U Hrvata.

ST
stevica
11:07 27.11.2012.

Ovo mi nekako dodje kao na DIVLJEM ZAPADU.Dodju pljackasi i reknu ovo je pljacka i bankar izvadi sve iz sefa i preda pljackasima.Ovdje u slucaju hdz bilo je malo umotano u celofan i onako svisine,,DAJTE NA 5 MILIJUNA KUNA ZA POTREBE HDZ. I sad ce se oglasiti seks i reci nemam pojma o tome to je djelo jednog mangupa i blagajnice. Svi mutavi svi slijepi i mole za jos jedan mandat.A spijuncina trubi i drzi predavanje da im raste rejting,hehehe boze dragi spasi nas ovih l.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije