Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽALA PROSVJED PODRŠKE

Greta Thunberg na udaru kritika zbog stavova o ratu u Izraelu: 'Ne može biti uzor mladima'

Swedish climate campaigner Greta Thunberg attends an Oily Money Out and Fossil Free London protest in London
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/3
28.10.2023.
u 15:04

I začetnica pokreta Fridays for Future se svojim mišljenjima uplela i u bliskoistočni sukob više nego upitnim stavovima. Utoliko se u Njemačkoj postavlja pitanje, kako takva osoba može biti ikome uzor

Greta Thunberg je još prošlog tjedna – slično kao što je počeo njen pohod protiv klimatskih promjena, pred zgradom parlamenta Švedske održala prosvjed podrške Palestini. Šačica njenih sljedbenika je držala plakat „Free Palestina“, a Thunberg je na socijalnim mrežama optužila Izrael zbog diskriminacije i tlačenja Palestinaca. Na stranicama Fridays for Future je bilo i daleko težih optužbi: kako se vrši „genocid“ nad Palestincima i traži se „trenutni prekid okupacije“ Palestinskih područja.

A koliko god da su upravo mediji najviše zaslužni za uspjeh tog pokreta za zaštitu klime jer su o njihovim manifestacijama izvještavali kud i kamo iscrpnije nego što bi to trebali obzirom na broj sudionika, sad se upravo ti isti mediji optužuju za „pranje mozga" kojim se traži podrška Izraelu u ovom sukobu, piše DW.

„Pa mislila sam..."

Povjerenik za antisemitizam njemačke vlade, Felix Klein takve izjave iz okoline Grete Thunberg smatra „na nepodnošljiv način antisemitski i odražavaju političku sliku svijeta u kojoj nedostaju temeljna načela demokracije“, izjavio je Klein agenciji KNA. „Tko propagira takvo držanje se diskvalificirao kao uzor mladima.“

Njemačka čelnica tog klimatskog pokreta Luisa Neubauer se „najoštrije“ distancirala od antisemitskih poruka koje se čuju u krugovima tog pokreta i izražava „punu solidarnost Židovima diljem svijeta“, a „najoštrije osuđuje teror Hamasa.“ I Greta Thunberg je odgovorila na optužbe o njenoj pristranosti i kako uopće nije spomenula sad već 1.400 žrtava na izraelskoj strani i o neizvjesnoj sudbini dvjestotinjak taoca koje je oteo Hamas riječima kako se „razumije samo po sebi – barem sam tako mislila – da sam protiv tih užasnih napada Hamasa.“

No i na prosvjedima podrške Palestincima je mnogo nekadašnjih aktivista za zaštitu klime sa, blago rečeno mutnim predodžbama o stanju na Bliskom istoku. Najbolji primjer je snimka s prosvjeda u Varšavi gdje je reporter razgovarao s dvije Norvežanke. Jedna je bila umotana u palestinsku zastavu, druga je držala plakat sa slikom prekrižene Davidove zvijezde.

„Mi smo tu da demnostriramo, a ne da diskutiramo"

Na pitanje reportera što one zahtijevaju, jedna Norvežanka je odgovorila kako traži „prestanak okupacije i priznavanje granica države Izrael kakve su 1967. odredile Ujedinjene nacije." A na primjedbu novinara kako su te granice odbile upravo arapske zemlje, druga prosvjednica je odgovorila: „Slušaj, mi smo tu da demonstriramo, a ne da diskutiramo."

I to „pranje mozga“ kojeg navodno provode mediji se zapravo svodi na nepoznavanje osnovnih činjenica: iako nije sporan težak život Palestinaca u veoma ograničenom području, ne samo plan UN-a, nego baš sve mirovne inicijative su do sad odbijali Palestinci.

Još Clinton je 2000. predložio plan formiranje države Palestine na čitavom području Gaze i oko 95% područja Zapadnog Jordana uz ustupak Izraela da se omogućuje koridor između ta dva teritorija Palestinaca. Uz mnogo svađe je taj mirovni plan prihvatio čak i izraelski parlament, ali ga je odbio Jasir Arafat koji je iste jeseni poveo Drugu intifadu. Ista sudbina je zadesila i prijedlog izraelskog premijera Ehuda Olmerta 2008.: i on je predviđao određene promjene granica prema Palestinskim područjima, ali i stvaranje države Palestine. Sad je pak Mahmud Abas odbio taj plan jer je po njegovom mišljenju bio upitan status Palestinaca u državi Izrael.

Isto tako, zločin pokreta Hamas jest i spremnost bez razmišljanja žrtvovati palestinske civile: nema nikakve vojne logike da bi se čak i ovih, već nekoliko tisuća raketa ispaljenih na Izrael – da sad niti ne spominjemo otete taoce koje koristi kao živi štit, moglo dovesti do poraza države Izrael. Jedini cilj jest, kao što se uvijek vidjelo u tim sukobima, izazvati reakciju Izraela i da preko patnji Palestinaca „korisni idioti“ na Zapadu zaborave na zločine koje je počinio taj teroristički pokret.

>> VIDEO Paklene noći u pojasu Gaze: 'Jačina bombi jednaka je onoj iz Hirošime'

Komentara 28

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
16:02 28.10.2023.

Znači dok je lagala o tzv. Zelenoj agendi mogla je biti heroj a sada ne može?

Avatar KalebJosua
KalebJosua
16:24 28.10.2023.

Sloboda palestini od hamasa!

Avatar Barba
Barba
16:35 28.10.2023.

Treba pratiti trag novca nje, njezinih roditelja i suradnika kako bi se vidjelo čiji je ona projekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije