Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postignut dogovor

Europa jedva postigla dogovor koji će Grčkoj ionako malo pomoći

grčka zastava,grkinja
AFP/PIXSELL
27.11.2012.
u 09:55

Manje kamate na kredite koje dobiva od Europske unije, odgođen rok njihova vraćanja

Dva velika paketa spasa u dvije i pol godine, od kojih je drugi paket dvaput promijenjen jer nije davao rezultate, nisu bila dovoljna da vrate Grčku na održiv put oporavka, ali ministri financija eurozone kasno sinoć su, sastavši se i treći put u samo dva tjedna, postigli novi dogovor koji ima dosad najveće šanse za uspjeh. Grčkoj su smanjene kamate na spasonosne kredite koje dobiva od EU, odgođen je rok njihova vraćanja i osmišljen program pomoću kojeg će sama Grčka otkupljivati svoje obveznice jer joj je jeftinije da ih sada otkupi kad im je cijena niska nego da ih otplaćuje dugoročno i u punom iznosu.

>> Pretakanje iz šupljega u prazno sve do njemačkih izbora

Posuđivanje novca

Grčki premijer Antonis Samaras u obraćanju naciji usporedio je ovaj dogovor sa svitanjem novoga dana za njegovu zemlju. Eurogrupa, tijelo u kojem sjede ministri financija 17 zemalja eurozone, odlučila je otpustiti dugo odgađanih 34,4 milijarde eura Grčkoj. Odlučeno je to nakon što su, zajedno s MMF-om i ECB-om, dogovorene brojne mjere koje će Grčku do 2020. godine dovesti na razinu duga od 124 posto BDP-a. To je veliko smanjenje u odnosu na 190 posto BDP-a koliko će, predviđa se, grčki dug iznositi u 2014. godini. Problem dosadašnjih paketa pomoći Grčkoj bilo je to što se grčki dug povećavao, ostajao isti ili se neznatno smanjivao, a da bi zemlja ozdravila potrebno ga je značajno smanjiti.

– Dogovor je bio vrlo težak, ali sve dogovorene mjere vratit će grčki javni dug na održivi put - rekao je Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer i predsjednik Eurogrupe, nakon 13-satnog sastanka u Bruxellesu.

Među mjerama je i smanjenje kamata po kojima zemlje eurozone posuđuju novac za spas Grčke. Kamate će, po novome, biti toliko niske da će neke zemlje, poput Italije ili Španjolske, doslovno gubiti novac na posuđivanju Grčkoj jer se te zemlje zadužuju po većim kamatama nego što pozajmljuju Ateni. Druga mjera je odgoda vraćanja zajmova. Za dodatnih 15 godina odgađa se rok u kojem Grčka mora vratiti novac koji je dobila u tzv. drugom “bailoutu” odobrenom prošle godine.

Pozitivne reakcije

Dogovoreno je i da sama Grčka otkupljuje svoje dugove, ali detalji te operacije nisu otkriveni kako ne bi izazvali suprotan učinak na tržištima na kojima se grčke obveznice sada prodaju prilično jeftino i Grčka, kao i EU, želi da tako i ostane kako bi što jeftinije otkupila vlastite dugove. Financijska tržišta pozitivno su reagirala pa je euro ojačao u usporedbi s dolarom.

>> Grci su izglasovali štednju uz cijenu raspada koalicije

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
11:42 27.11.2012.

ako ista opasnno po eu i njen raspad ovakva kakva je,onda je to slucaj grcke, a kada se pomesaju i rumuni i bugari bice problema koje eu nece moci rjesiti bez uredjenja nekakvog " new sengen"

ER
EUGEN ROMMEL
12:20 27.11.2012.

to vam je isto kao da od kamatara posudite lovu a kamatar kaže da ti je pomogao!

OB
-obrisani-
11:37 27.11.2012.

40 milijardi smanjili dug, i jos 46 milijardi doturiti,to je biti od eu hranjen,placen ,a pri tome i strance za to kriviti i goniti...oveaj novac sigurno je samo zato da se produzi pronalazenje resenja , a resenje po meni jeje to da ce eu biti kat dat primorana da grckoj kaze "hvala za dosadasnji rad,ali morate se sami snaci i to je vas problem"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije