Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčka kriza

Papandreouova vlada dobila povjerenje, upitan njegov mandat

grčka, referendum, Papandreou (1)
Reuters/PIXSELL
04.11.2011.
u 21:08

Za vladu aktualnog grčkog premijera glasovala su 153 zastupnika, dok ih je 144 bilo protiv.

Grčki parlament ipak je sinoć dao povjerenje Vladi premijera Georgea Papandreoua. Za njegovu je vladu glasalo 153 zastupnika, dok je 144 bilo protiv.

Papandreou je time izbjegao izvanredne izbore te nepotpisivanje sporazuma o spasu Grčke čime bi se produbila i kriza u eurozoni. Također, još ostaje upitna Papandreouova pozicija premijera, a njegovog nasljednika mnogi vide u ministru financija Evangelosu Venizelosu.

- Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran - kazao je Papandreou.

Papandreou je dodao da će se sastati s čelnicima četiri opozicijske stranke kako bi formirali širu koalicijsku vladu. Dodao je i da će se danas sastati s predsjednikom države da razmotre to pitanje.

Ujedno, nova vlada bi prijevremene izbore navodno trebala raspisati za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran.

Dogovor koji daje sigurnost

- Uspjeh je bio osigurati dogovor s Europskom unijom o otpisu dugova. To je dogovor koji nam daje sigurnost, koji nam garantira ostanak u uniji, koji briše veliki dio naših zajmova i osigurava vrlo niske kamate. Ovo će nam olakšati posao u idućih nekoliko godina. Ne smijemo izgubiti ovaj dogovor - on je nacionalni prioritet - kazao je grčki premijer George Papandreou zastupnicima u vatrenom govoru u parlamentu prije izglasavanja povjerenja.

- Ovo je velika prilika, možda i zadnja, da obnovimo našu zemlju. Inače, bit ćemo prosjaci - rekao je u govoru duljem od pola sata. Dodao je kako bi prijevremeni izbori u ovom trenutku bili katastrofa za njihovu državu.

- U političkom sustavu nam je potreban najširi mogući dogovor - kazao je jučer u parlamentu ministar zaštite okoliša George Papaconstantinou o ratifikaciji spašavanja Grčke od strane Europske unije.
- Dogovor o otpisu dugova to zahtjeva. Zbog toga je Vlada tražila glas povjerenja - rekao je.

Pobuna stranačkih kolega

Inače, Socijalistička stranka premijera Papandreoua PASOK u parlamentu ima većinu, no bilo je upitno hoće li dobiti povjerenje zato što je nekolicina njegovih zastupnika zaprijetila da mu neće dati glas.

- Ovo nije glas za premijera. Ovo je glas za nastavak rada naše Vlade. Bit će katastrofalno za nas ako ne dobijemo glas povjerenja zato što će se stvoriti pravi politički kaos, a time će se i "nahraniti" anarhija na ulicama - kazala je zastupnica PASOK-a Elena Panaritis.

Na summitu država G20 koji je jučer završio u Cannesu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kazao je kako se nada da će Grčka ostati u Europi, ali da država mora preuzeti odgovornost koju ima kao članica unije.

S druge strane, grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je jučer Europskoj komisiji kako neće biti referenduma kojim bi se glasalo treba li EU otpisati polovicu grčkog duga.

Komentara 70

Avatar rangojack
rangojack
04:30 05.11.2011.

Bas smo se mi nasli soliti grcima pamet. Nismo mi daleko od njih ..!!

TO
Toni50
22:33 04.11.2011.

Papandreou: Ovo je zadnja prilika, ako odbijemo, bit ćemo prosjaci, ako prihvatimo zna se bit čemo i ostati robovi ... Birajte rajo !

KR
kreont
03:43 05.11.2011.

Političari ne znaju izlaz iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije