Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stezanje remena

Grčki parlament izglasovao drastične mjere štednje

grcka neredi (1)
Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL
1/11
29.06.2011.
u 14:42

Sukobi u središtu Atene nastavljeni su i drugi dan za redom. Policija upotrijebila suzavac protiv prosvjednika.

Grčki su parlamentarci nakon burne višesatne rasprave prihvatili plan štednje koji je izazvao žestoke prosvjede i štrajkove u cijeloj zemlji, objavio je BBC. Od 300 zastupnika za štednju je glasovalo 155, protiv je bilo 138, pet se suzdržalo od glasovanja, a dva su bila odsutna. 

– Samo mjere štednje vrijedne 28 milijardi eura mogu pomoći Grčkoj da ponovno stane na svoje noge – izjavio je premijer George Papandreou. Vladin plan u idućih pet godina predviđa drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike s minimalnim zaradama i prodaju državne imovine u vrijednosti od 50 milijardi eura. Vlada je od početka godine uvela mjere koje su dovele do rasta nezaposlenosti na 16 posto.

Sudbina u rukama

Izglasavanje plana dalo je zeleno svjetlo europskim dužnosnicima da Grčkoj odobre drugi paket financijske pomoći, čija je vrijednost 120 milijardi eura. Nekoliko sati prije glasovanja u parlamentu prosvjednici su se u Ateni ponovno sukobili s policijom koja je protiv njih uporabila suzavac. Uoči glasovanja novoimenovana direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde zatražila je od grčkih političara da se ujedine kako bi zemlja izbjegla bankrot.

– Rješava se sudbina Grčke. Pozivam oporbu da se pridruži trenutačno vladajućoj stranci i time stvori nacionalno jedinstvo – kazala je Christine Lagarde. Guverner središnje grčke banke George Provopoulos izjavio je da bi odbacivanje plana bilo ravno samoubojstvu. Novoimenovani ministar financija Evangelos Venizelos kazao je da razumije protivljenje javnosti koja smatra da mjere nisu fer, naglasivši da je štednja apsolutno neophodna jer drugog izlaza nema.

Šutnja medija

Policija je ispred hotela Hilton u središtu Atene potisnula skupinu od 400 prosvjednika koji su se kretali prema trgu Syntagma, prenosi AFP. Središte grada nakon sukoba ostalo je ispunjeno suzavcem koji su upotrijebili pripadnici snaga sigurnosti te razbijenim kamenim pločama koje su prosvjednici koristili kao projektile. Očevici tvrde da se od upotrijebljene količine suzavca u središtu Atene nije moglo gledati. Na ulicama je bilo nekoliko tisuća policajaca i desetak tisuća prosvjednika.

Grčki mediji održali su višesatni štrajk i većina nije izvještavala o važnom glasovanju u parlamentu. Državna televizija, gotovo sve privatne televizije i radiopostaje, kao i državna novinska agencija i internetski portali prekinuli su objavljivanje programa i vijesti tijekom trajanja parlamentarne rasprave i glasovanja.

Ključne riječi

Komentara 55

DO
doktorica
19:05 29.06.2011.

dijelili su si europske plaće koje nisu bile zarađene....

RI
riise
22:15 29.06.2011.

cicibela ...pa Islanski građani su i isposuđivali taj novac...i potrošili ga...sada bi da se promijen pravila igre...

TV
tiha voda
15:43 29.06.2011.

Meni se čini da mi imamo više sreće nego pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije