Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka

Grčki parlament izglasao paket oštrih mjera štednje

atena (1)
Reuters/PIXSELL
12.02.2012.
u 18:13

Nedugo nakon početka zasjedanja parlamenta više od 80.000 demonstranata sukobilo se s policijom

Grčki parlament izglasao je u nedjelju nekoliko minuta prije ponoći paket oštrih mjera štednje koje toj prezaduženoj zemlji uvjetuje eurozona. Za mjere štednje glasovalo je 199 zastupnika dok ih je 74 bilo protiv.

Izbjeći eksploziju

Došao je “dan D” u kojem su zastupnici izglasali bolne rezove da bi Atena dobila 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći iz  EU i izbjegla bankrot. Ispred zgrade parlamenta tisuće prosvjednika tražilo je odbacivanje plana štednje.

Nedugo nakon početka zasjedanja parlamenta više od 80.000 demonstranata sukobilo se s policijom koristeći sva raspoloživa sredstva od kamenja i boca do molotovljevih koktela. Policija je uzvratila palicama i suzavcem.

Oko 22 sata zapaljeno je nekoliko zgrada u samom središtu Atene, a sukobi su trajali gotovo do ponoći. Ozlijeđeno je najmanje 90 prosvjednika i desetak policajaca. Prema pisanju BBC-a 23 prosvjednika su uhićena, a još najmanje 25 ih je privedeno.

Grčki premijer Lucas Papademos pozvao je na smirivanje tenzija i kazao kako nasilje neće ništa riješiti.

Uoči rasprave i glasovanja uputio je parlamentarcima zahtjev da prihvate mjere štednje i rekao da, ako to ne učine, prijeti im društvena eksplozija i kaos, jer država neće moći isplaćivati plaće i mirovine, niti nabavljati osnovne sirovine. Jedan državni dužnosnik složio je crni scenarij: u prva 72 sata građani bi pohrili u banke da podignu novce, za dva tjedna nestalo bi goriva, državni zaposlenici ne bi dobili svoju plaću za veljaču, za tri mjeseca uvodile bi se redukcije struje, šest mjeseci kasnije eksplodirao bi kriminal i počela bi stizati humanitarnu pomoć iz inozemstva, a stopa nezaposlenosti popela bi se na više od 35 posto.

Mjere štednje prihvatila je grčka vlada, nakon mukotrpnog vijećanja, ali pet ministara dalo je ostavku ne želeći sudjelovati u sudbonosnim odlukama.

Ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je da je glasovanje u parlamentu ujedno i glasovanje o članstvu u eurozoni.

Vatreni prosvjedi

A stranke vladajuće koalicije u Grčkoj morale su dogovoriti sa MMF-om, EU i Europskom središnjom bankom paket štednje nakon mučnih pregovora, koji su pod geslom “uštede ili bankrot” trajali nekoliko dana.

Unatoč vatrenim prosvjedima, Grčka, čija je zaduženost 160% BDP-a, mora usvojiti paket štednje da dobije novi europski paket pomoći težak 130 milijardi eura.

Pristanak parlamenta smatra se sigurnim jer od 300 zastupnika 236 ih je iz vladajućih konzervativaca i socijalista. Čelnici socijalista i konzervativaca upozorili su svoje članove da će ih isključiti iz stranke ako budu glasali protiv plana. Financijska trojka prisilila je Grčku da za 150.000 smanji broj zaposlenih u javnoj upravi do 2015. Najbolnije pitanje su mirovine koje treba rezati 15 posto. Najmanje plaće u privatnom sektoru smanjit će se 22 posto, sa 751 € na 586 €. Dnevnice radnicima past će sa 33,6 na 26,2 €. Predviđena i privatizacija kojom se planira prikupiti 19 milijardi eura.

Ključne riječi

Komentara 419

PJ
pjotr
23:05 12.02.2012.

Žao mi je Grka ali njihov dug ja neću vraćati isto tako kao što oni neće vraćati naših 47 bilijuna. Neće ni Njemci, Talijani, Francuzi....

OB
-obrisani-
08:41 13.02.2012.

od 1960 do 1991 godina imali smo državno kontroliran kapitalizam sličan današnjem kineskom kapitalizmu Imali smo osiguranu socijalu,visok stupanj zaštitte radnčkih i ljudskih prav, kvalitetan obrazovni sustav bili smo društvo uz pok po svemu našim zapadnjačkim susjedima Jedino što namnam je nedostajalo malo poboljšati organizaciju,a dolaskom računala i to bi došlo na svoje da nas nisu HDZovčine opkrale,naravno,po zakonu

OB
-obrisani-
23:05 12.02.2012.

u 22:59h Houston*** je napisao/la: Imaju Grci brodove, yachte i otoke, pa neka prodavaju. Neka povuku ustedjevinu sa Cipra, Monte Carla i drugih zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije