Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađeni?

Grčke nema među njima: Ovo je pet EU država s najvećim dugom!

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.06.2015.
u 11:22

Grčki dug je 2014. godine iznosio 317 milijardi eura, dok su sve države EU zajedno dugovale 12 bilijuna i 94 milijarde eura.

Grčka je pred bankrotom jer ne može platiti 1,5 milijardi eura duga Međunarodnom monetarnom fondu, a njezina vlada je odbila prihvatiti uvjete za nastavak "programa pomoći" Trojke i raspisala referendum o posljednjem prijedlogu mjera štednje.

No, kada se gleda u apsolutnim iznosima, Grčka nije među pet država Europske unije s najvećim dugom. Prema podacima Eurostata za 2014. godinu, na vrhu tog popisa je Njemačka s dugom od 2 bilijuna i 170 milijardi eura. Potom slijedi Italija čiji dug iznosi 2 bilijuna i 134 milijardi eura, a na trećem mjestu je Velika Britanija koja je dužna 2 bilijuna i 55 milijardi eura.

Države EU zajedno dugovale 12 bilijuna i 94 milijarde eura

Listu pet najzaduženijih zatvaraju Francuska s dugom od 2 bilijuna i 37 milijardi eura te Španjolska s bilijunom i 33 milijarde eura. Grčki je dug 2014. godine iznosio 317 milijardi eura dok su sve države EU zajedno dugovale 12 bilijuna i 94 milijarde eura.

No, kada se pogleda odnos između duga i BDP-a, tada Grčka premoćno zauzima prvo mjesto s dugom koji iznosi 177 posto BDP-a. Slijede je Italija sa 132 posto i Portugal sa 130 posto. Četvrta i peta su Irska (109%) i Belgija sa 106 posto BDP-a. Dug 28 članica EU u 2014. godini iznosio je 86 posto BDP-a.

>>Evo kako je Grčka potrošila golemi novac dobiven od međunarodnih institucija!

>>Grčkoj danas ističe rok. Juncker poslao 'last minute' ponudu

Komentara 87

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
11:43 30.06.2015.

Ne se tješiti tuđim zlom i ne gledati kako drugi umire,nego gledajmo kako ćemo sebi produžiti život.

DU
Deleted user
11:55 30.06.2015.

Ne mogu banke propasti dok god ima država za kamatarenje i naravno predstavnika državne vlasti koji su spremno doveli državu u poziciju za kamatarenje.

ZG
zgbuco
12:05 30.06.2015.

Kaj hoćete reći? Da su dug Grčke zapravo samo lova za marendu. Fakat niste normalni! Očito je da onaj ko piše ovaj ili ovakve članke, ili je blizak našim političkim krugovima ili su sa ekonomijom i gospodarstvom na "VI". Grci su isto kao i mi sve kaj je bilo dobro uništili svojim neradom i politikom koja je ista kao i naša. U državnom i javnom sektoru djelili su i do 15 plaća svake godine, u punu mirovinu se iz tog sektora odlazilo sa 55 godina starosti bez obzira na duljinu staža. Turizam kakav god da im je bio, kao i još poneka grana privrede to nisu niti u snu mogli isfinancirati. Uz državni i javni sektor najrazvijenija grana im je bila uslužna djelatnost i to onaj dio koji nije stvarao novu vrijednost kapitala. Gospodarska proizvodnja, k tome još zasnivana na starim tehnologijama kao i naša jedva da je i preživljavala. Pišem ovo zato jer sam Grčku proputovao uzduž i porijeko, i zato jer Grčka nije samo Atena, Delfi, Kreta ili druge luksuzne destinacije iz časopisa. Tako je nažalost i kod nas. Hvalimo se ljepotama Dubrovnika, Splita i Pule, a kad malo proputuješ po Lijepoj našoj, onda vidiš pravu stvarnost. Zato nemojte uspoređivati zaduženost jedne Njemačke, Velike Britanije ili Irske, jer one imaju razvijeno gospodarstvo, gospodarstvo koje prati nove tehnologije, a najbitnije je što su složni. Kada su u pitanju bilo kakvi strateški planovi, kod njih nije bitno tko je u kojoj stranci, već svi rade u interesu svoje države i svog naroda. kad mi dostignemo taj nivo mentalnog sklopa i nama će od tog dana krenuti na bolje. A dok su god kod nas u šumama partizani i ustaše, nažalost ništa od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije