Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18. ratifikacija

Grčka ratificirala pristupni ugovor: Dobro došla, sjajna zemljo!

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
30.10.2012.
u 22:47

Dobro došla, sjajna zemljo! Sretni smo da smo ratificirali vaš ugovor, poručio je grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos hrvatskoj kolegici Vesni Pusić

Dobro došla, sjajna zemljo! Sretni smo da smo ratificirali vaš ugovor, poručio je večeras  u telefonskom razgovoru, odmah nakon sjednice parlamenta, grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos hrvatskoj kolegici Vesni Pusić. Grčka je tako postala 18. država koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, javili su iz Ministarstva europskih i vanjskih poslova.

Država koja duboko grca u ekonomskoj i dužničkoj krizi i koja je, preko eurozone, destabilizirala i samu EU, od početka podržava hrvatsko članstvo u EU, kao i članstvo zemalja Zapadnog Balkana. Unatoč otporu stanovništva prema mjerama štednje i omraženosti tzv. Troike (Europska središnja banka, MMF i Europska komisija), političke stranke i dalje podupiru europsku agendu.  

Hrvatski pristupni sporazum još treba ratificirati devet država, među kojima su i one «najtvrđe», poput Nizozemske, ali i Francuske. Njemačka je već najavila da će ratificirati tek nakon proljetnog izvješća o monitoringu, što najavljuje i Slovenija, još uvijek inzistirajući na rješavanju pitanja Ljubljanske banke.

Velika Britanija bi također ratificirala u ožujku ili travnju, a ostaje i Belgija, koja predstavlja – ako ne politički, onda logistički problem - jer prijedlog mora proći kroz kompliciran politički sustav - sedam parlamenta, Zajedničku komisiju zajednica, Skupštinu komisija francuske zajednice te kralja. Istovremeno, pred Hrvatskom je da ispuni svih deset zadaća koje je Europska komisija nabrojala u Izvješću o monitoringu.

Komentara 27

OB
-obrisani-
23:12 30.10.2012.

e,sad mogu mirno zaspati...

Avatar Topgen
Topgen
23:51 30.10.2012.

Hvala sirtaki ! IDEMO DALJE .

PR
propalismoFranjoskroz
22:51 30.10.2012.

ova vijest vuče na crni humor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije