Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatično

Grčka na rasprodaji: Pošto otok, obala, luke, željeznica, ceste...?

'Parliament employees raise a mast after they replaced a torn-off Greek flag with a new one atop the parliament in Athens Syntagma (Constitution) square April 18, 2012. Greeks go to the polls in about
Reuters/Pixsell
13.07.2012.
u 10:00

Grci do sada prodali državnu imovinu vrijednu 1,9 milijardi eura – prodani su otoci Oksia u Jonskom moru i Patrokla

Dijelovi kopna na istočnoj obali Atene, nekoliko otoka, zrakoplovi, najveće grčke luke Solun i Pirej, pristaništa za jahte, zračne luke, željeznica, autoceste... i još mnogo toga moraju prodati Grci kako bi popunili svoj proračunski minus. Financijski moćnici iz Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, nazvani "Trojka", traže od Grčke da u sklopu velikih reformi rasproda državnu imovinu vrijednu 50 milijardi eura da bi dobili novi paket pomoći težak 32 milijardi eura.

I tvornica oružja na bubnju

Ako Atena uskoro ne provede već obećanu privatizaciju golemih razmjera, ne pojednostavi porezni zakon i ne smanji proračunski deficit, izostat će i novčana injekcija, prenio je list Kathimerini upozorenja "Trojke". Grčki premijer Antonis Samaras najavio je u parlamentu da će poštovati obaveze koje je preuzeo od prethodne vlade i privatizirati javna infrastrukturna poduzeća te prodati javnu imovinu kako bi smanjili javni dug koji je nadmašio 350 milijardi eura i iznosi više od 160 posto BDP-a.

Samaras je kazao da će privatizacijom pokušati vratiti kapital koji je u protekle dvije i pol godine dužničke krize “pobjegao” iz zemlje. Na prodaji su još grčki telekom OTE, poštanska banka, državna lutrija OPAP, kazina, plinska industrija, skladište zemnog plina u Kavali, industrija oružja, telefonske frekvencije za mobilnu mrežu, autoceste, dijelovi državne elektroenergetske tvrtke DEI, tvornica aluminija i kamiona, vodoprivreda...

Za razliku od mjera štednje, privatizacijski planovi naišli su na oštre kritike.

– Imam dojam da čitam oglas za rasprodaju – komentirao je Alexis Tsipras, čelnik koalicije radikalne ljevice (SYRIZA).

U svakom slučaju, čini se da će se Grci i Grčka teško oprostiti od svoje dugo i teško stvarane javne imovine.

Iako cjelokupni plan predviđa da Atena mora prikupiti pedeset milijardi eura, grčka vlada trenutačno govori o samo devet milijardi eura iz rasprodaje obiteljskog srebra.

Do sada su Grci uspjeli prodati državnu imovinu vrijednu 1,9 milijardi eura. Prodan je otok Oksia u Jonskom moru, Patroklov otok ispred rta Souniona – 850 metara od atenske obale (za 100 milijuna eura), a u ponudi su još jonski otoci Provadi i Modi i mali otoci Cikladi.

Atena je prodala i četiri zrakoplova bivše državne zrakoplovne tvrtke Olympic Airways za 40,4 milijuna dolara. A koliko će rasprodaja državne imovine zbilja pomoći u prevladavanju dužničke krize, koja je prerasla u socijalnu dramu, nitko još ne zna.

Bolna nezaposlenost

Nezaposlenost je najbolniji grčki problem. Od početka eskalacije dužničke krize u siječnju 2010. udvostručio se broj nezaposlenih Grka. U siječnju 2010. bez posla je bilo 567.132 Grka, odnosno 11,3 posto radno sposobnog stanovništva. Taj se postotak udvostručio na 22,5 posto u travnju ove godine, kada je bez posla bilo 1,109 milijuna Grka.

U 12 mjeseci do travnja 2012., posao je izgubilo 307.775 Grka, odnosno svakoga mjeseca na ulici je završilo čak 25.648 ljudi. Bez posla, dakle, svakoga sata ostaje 35 Grka.

Ključne riječi

Komentara 60

MA
marinkomarinko
10:17 13.07.2012.

treba sve nacionalizirat, izać iz eu, zakonom odgodit plaćanje dugova na 100 godina i uvest plansku ekonomiju bez stranaca.

ST
sttipe
11:15 13.07.2012.

rješenje je u limitu imovine pojedinca..otvorenim poslovnim knjigama,i kontroli novca u njima..za sve pojedince i firme..

DO
doktorica
17:03 13.07.2012.

nama je gore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije