Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konverzija kredita

Grčić: Oporbeni kritičari očito imaju senzibilitet prema bankama

Branko Grčić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.09.2015.
u 09:12

Grčić je naglasio kako bi rate mogle biti upola niže samo u periodu dok se korisnicima vraća preplaćeni dio

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić potvrdio je da je spremno zakonsko rješenje vezano uz kredite u švicarskom franku (CHF) te da bi se trebalo sutra naći na sjednici Vlade. Sve je spremno, prikupljaju se zadnja mišljenja.

Stupanje zakona na snagu predviđeno je za 30. rujna. Ministar je rekao kako je bankama dan rok od 45 dana u kojem moraju pripremiti izračune za svaki od 53 tisuće kredita. Konverzija bi se izračunavala na način da se početna glavnica u švicarcima izračuna u eurima.

Ako je ukupno uplaćeni iznos veći od onog koliko bi dužnik platio da je imao eurski kredit, preplaćeni iznos će se vraćati kroz umanjene mjesečne rate kredita, sve dok se pretplata ne otopi.

Grčić je naglasio kako bi rate mogle biti upola niže samo u periodu dok se korisnicima vraća preplaćeni dio. 

 – I zadnju kunu želimo vratiti građanima – rekao je.

 – Ovim prijedlogom potpuno se izjednačava pozicija onoga tko je podigao kredit u eurima i u švicarcima – istaknuo je Grčić. Dodao je kako je Vlada morala reagirati jer nije pošteno da korisnicima kredita glavnica, nakon nekoliko godina otplate, bude veća nego u trenutku kad su podizali kredit. Objasnio je i da se otpis glavnice radi odjedanput.

Smatra da je ovaj model neusporedivo bolji od bilo kojeg drugog. Naveo je primjer crnogorskog modela za koji se zauzima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te rekao kako oporbeni kritičari očito imaju senzibilitet prema bankama. U crnogorskom modelu samo trećinu tereta snose banke, trećinu proračun, a trećinu korisnici kredita. U našem modelu, sav teret snosit će banke.

Grčić je rekao kako očekuje reakciju banaka jer one, prema izračunima, ostaju bez 5,5 do 6 milijardi kuna.

 – Nije nam cilj da banke dovedemo u nestabilnost, one nam trebaju. Banke će imati određene gubitke koje ćemo im porezno priznati – naglasio je.

Ministar je rekao da u ovom procesu kao i u svakom drugom postoji rizik od eventualnih sudskih procesa koji bi u konačnici mogli ići na štetu građana ako opterete proračun. No, kaže da su i u tom smislu odrađene sve konzultacije. Ministarstvo pravosuđa je dobro razmotrilo sve scenarije i dalo svoje mišljenje. Rizik postoji, međutim, očekuje se puno razumijevanje svih uključenih u taj proces.

 – Ovo je bitka za građane – istaknuo je Grčić.

>> Milanović: Barem znamo tko će biti agent banaka u Hrvatskoj – Karamarko

Ključne riječi

Komentara 17

DD
ddh
09:43 09.09.2015.

I opet knjigovodja iz Knina tumaci, da je bijelo crno i kaj je pritom i najgore, on jos i vjeruje, da je to kaj prica istina. A istina je, da postoje ugovori izmedju banaka i duznika. Ako su ti ugovori protuzakoniti, onda su za to zaduzeni DORH i pravosudje, osim ako radi skoro necovjecnih muka, da pronadju negdje nekaj protiv HDZ-a, nemaju vremena i za privredni kriminal, a ne vlada ili nekakvi knjigovodje iz Knina. A ako su ugovori legalni, onda se to zove otimacina i drzava ce ako banke tuze izgubiti prozes, a porezni obveznici ce platiti stetu. Trece varijante nema, odnosno ima je samo u glavama segrta, knjigovodja i propalih studenata u toj "najboljoj vladi" u povijesti, kak komunisti sani sebe nazivaju. A ako su banke mimo zakona varale duznike, onda to nije posel za knjigovodje i graditelje barikadi iz Knina.

AN
Anamarija10
10:00 09.09.2015.

Srećom građani nisu kukumari i znaju izračunati da je samo ovo predizborna akrobacija.

Avatar de_niro
de_niro
11:16 09.09.2015.

Grčiću daj nam barem jedan dan da se odmorimo od tvojih gluposti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije