Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinci biorazgradivi otpad bacaju s komunalnim

Gradonačelniče, gdje je kanta za zeleni otpad?

smeće varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
06.02.2014.
u 11:00

Uvođenje treće kante, varaždinski gradonačelnik najavio je još 2012. godine. Iako Univerzal zbrinjavanje otpada naplaćuje po toni od 'zelene kante' još uvijek ništa

- Grad Varaždin je s gradskom komunalnom tvrtkom Varkom dogovorio da se s prvim danom sljedeće godine uvede i treća kanta za biorazgradivi otpad kako bi se otpad predselektiralo već na mjestu nastajanja – rekao je varaždinski gradonačelnik u mjesecu studenom 2012. godine, kada je predstavljao novog koncesionara za varaždinski novonastali otpad, tvrtku Univerzal.

Iako je od tada prošlo više od godinu dana, i iako Univerzal Varkomu, a ovi građanima, naplaćuje uslugu zbrinjavanja komunalnog otpada po toni (u čemu takozvani ‘zeleni otpad’ čini znatan udio), od treće kante u Varaždinu nema ni traga ni glasa.

Gdje je zapelo?

Gdje je zapelo, pitali smo i Grad i Varkom, a odgovori koje smo dobili na ovu izrazito važnu temu u najbolju ruku bi se mogli nazvati šturima. I Grad i Varkom odgovorili su doslovno u nekoliko natuknica.

- Izrađena je projektna dokumentacija za gradnju kompostane, provedeno je javno nadmetanje i ugovorena je izvedba građevinskih radova. Ukupna vrijednost građevinskih radova je milijun kuna, a radovi su u tijeku - kažu u Gradu.

Svoj odgovor zaključuju sa informacijom kako je krajnji rok za uspostavu javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada je 31. listopada 2014. godine. Iz Ministarstva zaštite okoliša u našu je redakciju pak stigla drugačija informacija.

‘U izradi'

- Usluga prikupljanja biorazgradivog otpada se mora osigurati u roku od godine dana od stupanja zakona na snagu, odnosno do srpnja 2014. godine - kažu u Ministarstvu, no s obzirom da u Gradu Varaždinu kažu kako je natječajna dokumentacija za nabavku strojarske opreme za kompostanu tek u izradi, ne čudi da u Gradu nisu srpanj postavili kao krajnji rok za uspostavu usluge odvojenog prikupljanja otpada.

To ne bi bilo prvi put da si ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i varaždinski gradonačelnik “skaču u usta” suprotstavljenim izjavama o smeću.

Podsjetimo, nedavno je Ministarstvi poništilo odluke Grada o koncesiji za balirani otpad, proglasivši ih nezakonitima i neekološkoma, a pitanje je hoće li se tako nešto dogoditi opet.

A do kad kanta za ‘zeleni otpad’ napokon ne bude uvedena, građani Varaždina jedino mogu samostalno kompostirati biološki razgradivi otpad i to samo ako imaju vrt.U Osijeku su tome doskočili tako da preko udruge Centar za kompost, građani mogu dobiti komad zemlje gdje mogu postaviti kompostno mjesto i proizvoditi kompost.

Komentara 2

DA
dado38
14:39 06.02.2014.

Puno toga je g.Habuš obećao, ali od toga ništa neće biti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije