Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hum na Sutli

Gradnjom nove ceste planira se otvorenje još dviju zona

Zona
Mladen Mandić
05.04.2013.
u 13:37

Načelnik Zvonko Jutriša: Gospodarske bi se parcele mogle otvoriti i u dolini Sutle te u Lupinjaku

Općina Hum na Sutli industrijski je najrazvijenija zagorska općina. Uz Vetropack Stražu koja zapošljava 627 ljudi, u gospodarskoj zoni Drajža, u četiri poduzeća - Stražaplastici, OMCU Hrvatska, Straži IMO i BDF servisu zaposleno je još 700-injak radnika s tim da postoji mogućnost i novog zapošljavanja jer su ta poduzeća otkupili nova zemljišta. No, u Humu na Sutli se s tim ne zadovoljavaju. Načelnik Zvonko Jutriša nada se kako bi se u idućih nekoliko godina na području općine mogle otvoriti još dvije gospodarske zone. Jedna u dolini Sutle, a druga pak u Lupinjaku gdje je Vetropack Straža svojevremeno otkupila 55 tisuća četvornih metara zemljišta za svoje skladište. Međutim, taj projekt je propao pa je novo skladište napravljeno sa slovenske strane Sutle.

 Prednost blizina Slovenije

 - Ove dvije lokacije zbog blizine sa Slovenijom bile bi doista idealne za buduće investitore jer je tu i plin i jaka struja i sva ostala komunalna infrastruktura. Jedini problem predstavljala bi prometna povezanost, no radimo i na tome. Naime, cilj nam je u nekoliko sljedećih godina državnom cestom D205 povezati našu gospodarsku zonu s državnom cestom od Međunarodnog prijelaza Razvor do Zaboka. Ona bi prolazila dolinom Sutle, preko Miljane i Zagorskih Sela do Kumrovca i jako bi puno značila za razvitak ovog najodsječenijeg dijela Zagorja. Nadam se da će sadašnja vlast ovom projektu prići s puno pažnje - kaže Jutriša.

 Inače, u Humu na Sutli puno se nade polaže i u zajedničke projekte sa Slovencima i povlačenju novca iz europskih fondova. Nakon što su već realizirali projekt izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih i fekalnih voda vrijedan 12 milijuna kuna, od čega je 435 tisuća eura dobiveno iz europskih fondova, prijavili su još pet projekata.

 Čuvaju i kulturnu baštinu

Dva se odnose na izgradnju vodoopskrbnog sustava i kanalizacije Donjeg Huma, jedan na proširenje i sanaciju smetlišta u Leskovom Grmu kojeg će morati koristiti još nekoliko godina dok ne profunkcionira odlagalište otpada Piškornica, a dva na očuvanju kulturne baštine - sanaciju dvaju vrela pitke vode - Habekovog vrela i vrela u Breznom.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije