Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽUJEMO Policijski podaci pokazuju da u Hrvatskoj raste broj prjetnji državnim dužnosnicima, ali i građanima

Građani prijave 200 puta više prijetnji nego političari

crn-prijet-txt.jpg
import
06.10.2005.
u 16:47

Nedugo nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader odlučno poručio javnosti "da u Hrvatskoj više nitko nikome neće prijetiti", a potaknut izjavama Hrvoja Petrača, dječja pravobraniteljica Ljubica Matijević-Vrsaljko i dvoje njezinih suradnika dali su potkraj prošlog tjedna ostavke jer su žrtve prijetnji! Prijetnja dječjoj pravobraniteljici nije iznimka, ni sporadičan slučaj u našoj zemlji, nego samo jedna u nizu sličnih upućenih državnim dužnosnicima, tužiteljima, sucima, odvjetnicima, poduzetnicima, policajcima, profesorima, novinarima... Zakon za prijetnje upućene službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom i položajem propisuje kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine, dok se za prijetnje "običnim građanima" predviđa kazna zatvora do šest mjeseci, a za prijetnju smrću proteže do godine dana. U tom se svjetlu može iščitati iskaz osumnjičenog predsjednika Nadzornog odbora Hrabrog telefona Šime Oštarića, koji je sucu izjavio da je njegov odnos s Ljubicom Matijević-Vrsaljko vrlo osoban te da joj nikad kao visokoj državnoj dužnosnici nije prijetio. Takvom svojom javnom obranom već pokušava umanjiti eventualne posljedice svoga čina.

Među profesijama, prijetnjama su najviše izloženi suci. Prijetnje sucima ne prestaju još od devedesetih, a jedna od rijetkih sutkinja koja je otvoreno za medije početkom 2000. progovorila o njima bila je predsjednica Trgovačkog suda Vesna Buljan.

Prijete mi, jedan kaže da će me ubiti, drugi da će me istući, policija me pita vozim li se sama u autu. Ne znam zašto, ali zasad me te prijetnje ne plaše previše. Možda ih ne shvaćam dovoljno ozbiljno. Moram reći da nije ugodno kad primite pismo u kojem vas detaljno opisuju, kao i vozilo koje vozite, stan u kojem stanujete, te vam prijete da će vas napasti. Kad se situacija u društvu promijeni tako da svatko počne raditi svoj posao, da suci sude, a izvršna vlast obavlja svoje zadaće, nadam se da i takvih prijetnji neće biti kazala je tada.

No danas, pet godina poslije, situacija se nije puno promijenila. Sucima se prijeti jednako kao i prije. Tako je 2002., primjerice, zbog prijetnji kontroverznom sucu Slavku Lozini i tužiteljici Jadranki Petrović, Tonka Tenžera (45) osuđena na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na tri godine. Prijetila im je jer su sudjelovali u postupku protiv njezina muža Vlade Vilušića (40), koji je nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubojstva socijalnog radnika Jakova Kudrića. Suca Lozinu nazivala je telefonski, a kad se njegova majka javila, govorila joj je: "Ubit ću ti sina, srami se kakvog si sina rodila da je mog dečka osudio na 20 godina zatvora." Ispričala se i pokajala. Uvjetno je osuđena jer je teški bolesnik, ide triput tjedno na dijalizu.

Česta meta prijetnji u Hrvatskoj su i tužitelji. Tako je prije dvije godine zbog prijetnji gospićkim tužiteljima u slučaju Ivice Rajića to suđenje odlukom Vrhovnog suda, a na zahtjev državnog odvjetnika Mladena Bajića, premješteno u Zagreb. Među ostalima, prijetilo se i državnom odvjetniku Vlatku Nuiću iz Pule 2003. i 2001. u slučaju Herak. Tako je prvi put u siječnju 2001. na tajni privatni telefonski broj dobio poruku da će se, ako u roku od tjedan dana ne odustane od kaznenog progona Heraka ili se pak ne povuče, nešto ozbiljno dogoditi njegovoj obitelji. Prijetilo se i zagrebačkom tužitelju Radovanu Ortynskom 2003.

Prijetnje primaju i uspješni menadžeri te poduzetnici. Neki od njih, poput Jamba, kojemu se prijetilo i više puta, a posljednju prijeteću poruku dobio je prije tjedan dana, i sam je bio osumnjičen za prijetnje. Tako je 2000. jednu i javno izrekao, i to Marinku Filipoviću, tadašnjem saborskom zastupniku i direktoru Državne agencije za sanaciju banaka. U Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije rekao je: "Posljednji put vas upozoravam da me ne nazivate kriminalcem kako se ne bi dogodilo da se jedno od skupštinskih zasjedanja pretvori u komemoraciju." Na temelju analiziranih slučajeva može se zaključiti da je za žrtve najbolja zaštita policija i javnost. Luka Rajić, jedan od naših najvećih tajkuna, još nije javno priznao da mu se prijetilo premda se naveliko pisalo da se zbog prijetnji odselio sa ženom i djecom u Švicarsku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije