Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada investicija

Građevinari traže obustavu Zakona o zaštiti prirode

zvonimir sever
Žarko Bašić/PIXSELL
21.03.2013.
u 14:47

Zakon će blokirati infrastrukturne, energetske, industrijske i turističke investicije, smatraju u Komori

Hrvatska komora inženjera građevinarstva traži da se obustavi donošenje zakona o zaštiti prirode jer će blokirati infrastrukturne, energetske, industrijske i turističke investicije te uništiti graditeljski sektor. Problem im predstavlja 37 posto kopnene ekološke mreže koje su dio europske eko-mreže Natura 2000.

- Ministar je kazao da je cilj Zakona poboljšanje investicijske klime u kontekstu zaštite prirode. Bojimo se da nije tako i doći ćemo u apsurdnu situaciju da veliki projekti neće biti mogući. Svi smo za očuvanje ekoloških vrednota i za održivi razvoj no ekološka mreža je prevelika i obuhvaća neka dvojbena područje. Primjerice, cijeli vodotok Drave je u ekološkoj mreži, a dio nje su i hidroelektrane što znači da one nisu negativno utjecale - kazao je Zvonimir Sever, predsjednik Komore. Postavio je i pitanje kako će se izgraditi željeznička pruga do Rijeke kada je 80 posto Primorsko-goranske županije dio ekološke mreže.

HKIG upozorava da se na ekološku mrežu ne odnosi Zakon o strateškim investicijama jer je Zakon o zaštiti prirode izričit i propisuje da se u eko-mreži ne može utvrditi prevladavajući javni interes, ako to ne potvrdi Europska komisija za što je, pprema informacijama Komore, potrebno najmanje tri godine. Također, prigovaraju Ministarstvu zaštite okoliša da su Zakon napisali bez sudjelovanja zainteresiranih strana ključnih za gospodarski razvoj Hrvatske.

>> M. Holy: Napustit ću stranku ako se ne promijeni zakon

Komentara 3

Avatar airbizz
airbizz
15:26 21.03.2013.

zar želimo investicije pod svaku cijenu?

JV
josip.veric
20:42 21.03.2013.

Ljudi jeste stvarno neuki i smijesni ,pa zar investicije nisu dobro dosle da vam stvore nova radne mijesta razmislite svoim glavurdama prije nego bilo sta komentirate.Hajde nemoj si kupit nove gacice pa hodaj u traljavim ,sta ce ti investicija uu nove gacice ili nove cipele. c+s+I ekonomisti znate sta je to I u ovoj formuli a bez toga I imate ekonomiju gdje je sav novac u bankama a nista se ne investira u .Sto god da potrosite ili kupite vec ste investirali znaci to vam je cisto normalno svi kupujemo nesta svakodnevno i ulazemo novac u dobra i usluge.

MC
mcmarko
22:08 21.03.2013.

@josip-verić kakve investicije i otvaranje radnih mjesta? mene zanima samo struktura tih radnih mjesta. jesu li to visokoobrazovani ili kv zidari na minimalcu. za mene je investicija trošak koji će donijeti novu dobit. investicija ulaganja u osnovna sredstva. građevina nije za mene osnovno sredstvo. ona je samo uzrok dizanja kredita, zaduživanja za novac koji će se oploditi kroz desetak pa i više godina. izgradnja nove tvornice koja će nešto proizvoditi i zaposliti jednog inž strojarstva, pa elektrotehnike i informatičara i ekonomista koji su visokoobrazovani može rezultirati nekim pomakom, plus obični radnici koji neće biti plaćeni toliko malo da mogu još manje raditi. kod mene blesavi načelnik općine "investira" u kružni tok. to je "investicija" koja se nikada neće vratiti. košta tričavih 5, 7 mil. kuna. a mogli smo dobiti liječnika op, zubara, med. labos, ali ne. za našeg načelnika postoje samo krave muzare. ništa drugo ga ne zanima. i ima samo osam razreda osnovne škole. sapienti sat. takav će pričati o investicijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije