Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

Građani ravnodušni dok političari slave završetak pregovora s EU

Kosor EU
Reuters/Pixsell
02.07.2011.
u 19:46

37 posto građana misli da ćemo ulaskom u EU živjeti jednako kao i sada, 29 posto njih misli da ćemo živjeti lošije dok 25 posto misli da ćemo živjeti bolje.

Samo sedam posto hrvatskih građana oduševljeno je završetkom pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a još 27 posto ih je zadovoljno time, pokazuje istraživanje koje je agencija Ipsos Puls provela za Novu TV na uzorku od 500 ispitanika. Najviše je onih koji su vijest o završetku dugogodišnjeg procesa pregovaranja primili ravnodušno - čak 44 posto. 12 posto građana je nezadovoljno, a četiri posto ih je ogorčeno.

Najviše negativnih emocija na tu temu imaju Slavonci, Ličani i stanovnici Banovine, muškarci s osnovnom školom, dok pozitivne emocije gaje Dalmatinci, građani od 45 do 60 godina i stanovnici sela.

Zasluge Vladi i premijerki

37 posto građana misli da ćemo ulaskom u EU živjeti jednako kao i sada, 29 posto njih misli da ćemo živjeti lošije dok 25 posto misli da ćemo živjeti bolje.

Zasluge za zaključenje pregovora najveći broj građana pripisuje Vladi i premijerki Jadranki Kosor, njih 39 posto, dok predsjednik Ivo Josipović i Europska unija dobivaju po sedam posto. Porazno je da samo 17 posto građana smatra da je Vlada većinom zaštitila hrvatske interese u pregovorima o članstvu s EU. Najveći broj ispitanika, njih 38 posto, smatra kako je Vlada manjim dijelom zaštitila nacionalne interese, dok ih 29 posto misli kako ih nismo nimalo zaštitili.

Zajednički potpis na pristupni ugovor

Da se pita građane, potpis na pristupni ugovor stavili bi zajedno predsjednik i premijerka, tako naime misli čak 45 posto ispitanika. Ako bi došlo do toga da samo jedno od njih potpisuje ugovor u ime Hrvatske onda bi veći dio građana, njih 30 posto, željelo da to učini predsjednik, a samo 11 posto da to učini predsjednica Vlade. Čak ni većina HDZ-ovaca ne žele da samo premijerka potpiše ugovor, samo njih 27 posto to želi, dok čak 56 posto članova te stranke želi da ga zajednički potpišu predsjednik i premijerka. Među SDP-ovcima nitko ne želi da samo premijerka potpiše ugovor, a podjednak je broj onih koji žele da to učini predsjednik sam i u paru s premijerkom.

Politika će utjecati na odluke suda prema Sanaderu

Kad je riječ o izručenju bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovom suđenju, zanimljiva su razmišljanja građana. Tako, 45 posto njih misli da se on želi vratiti u Hrvatsku kako bi se osvetio HDZ-u, a čak 81 posto misli kako će mu strategija obrane biti prebacivanje krivnje na druge.

Više od polovine građana, 57 posto, misli da će politika utjecati na odluke suda, dok 32 posto ispitanika misli da će bivši premijer imati pošteno suđenje. Među članovima Sanaderove bivše stranke njih 49 posto misli da će imati pošteno suđenje, dok čak 59 posto SDP-ovaca misli da će na odluke suda utjecati politika.

Ključne riječi

Komentara 126

CI
cicibela
18:42 03.07.2011.

Opća Deklaracija o Ljudskim Pravima Članak 21. 3) VOLJA NARODA JE TEMELJ DRŽAVNE VLASTI. Izgleda da banda veleizdrajnička nije još čula za ljudska prava osim ona p******.

KA
kajinx
19:52 02.07.2011.

U ime koga su pregovarali? Trebali su pitati narod šta želi, tek onda početi poklanjati more, industriju, poljoprivredu, generale, dragovoljce i sve ostalo što ne može niti na papir stati.

DU
Deleted user
21:37 02.07.2011.

EU je propast za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije