Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Građani ne gaje optimizam. Iz krize ćemo izaći tek za tri godine

\'slavonija.... osijek...10.12.2007.... manja nezaposlenost u osjecko baranjskoj zupaniji... zavod za zaposljavanje u osijeku... snimio davor javorovic...\'
Davor Javorović/PIXSELL
20.08.2012.
u 11:00

Otkaz na poslu ozbiljno pogađa gotovo 10 posto kućanstava. U četiri posto kućanstava ne mogu više otplaćivati kredite

Više od četiri petine naših građana (84%) i dalje je zabrinuto zbog krize za koju smatraju da će kod nas trajati još najmanje tri godine ili čak više od toga, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Gfk.

Najviše ih pogađa ekonomska  nestabilnost (oko dvije trećine) te stopa nezaposlenosti (gotovo polovina).

Građani ne gaje prevelik optimizam. Tek oko 14 posto građana smatra da ćemo u sljedećih godinu dana izaći iz krize, a 19 posto ocjenjuje da iz krize izlazimo unutar tri godine. Čak  65 posto ispitanika navodi, pak, da će se kriza kod nas nastaviti i nakon tri godine. Pesimista je najviše (71%) u Slavoniji te Lici, Kordunu i Banovini, a najmanje u Zagrebu i okolici (48%).

Dok u oko 18 posto kućanstava ispitanici navode da ne osjećaju posljedice krize, kod ostalih se posljedice najviše odnose na smanjene troškove za sve oblike razonode: zabave (56%), zatim odmah dolazi odjeća i obuća (55%), niži troškovi prehrane i/ili osobne higijene (kod 31%). Oko 28% kućanstava ocjenjuje da ima negativne posljedice zbog smanjenja plaće ili kašnjenja isplate plaća kod nekog od ukućana, dok otkaz na poslu (barem jednog člana kućanstva) ozbiljno pogađa gotovo 10 posto kućanstava. U četiri posto kućanstava ne mogu više otplaćivati kredite.

Gotovo polovica građana strahuje da će mogućnost gubitka posla rasti i dalje, a 80 posto slaže se s tvrdnjom da će nezaposlenost i dalje rasti.

Trenutačnom financijskom situacijom zadovoljno je 20% građana, dok ih je čak 56 posto izrazito nezadovoljno.

Razmišljajući o sljedećih godinu dana, područje koje najviše zabrinjava građane u Hrvatskoj jest ekonomska/gospodarska nestabilnost – 63%.  Sadržaji poput zagađenja okoliša, kvalitete i politike obrazovanja, građanski nemiri, terorizma  sl. na dnu su liste zabrinutosti, a svaki od njih ima učešće od 7 ili manje postotaka.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
11:23 20.08.2012.

iza HDZ-ovog tsunamija.....samo 3 godine??? . pa kaj ste vi normalni.????.......3.....sa dve nule..=....300

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
11:23 20.08.2012.

Čim Hrvatska izađe iz krize, građanima će biti bolje , a Hrvatska će Industrija poćeti se oporavljati i moguće doći do zapošljavanja

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
11:36 20.08.2012.

Konaćno ja ne vidim nikakvu krizu. Svakog 10 u mj. legne mi mirovina na tekući Čemu kriza i plašenje naroda o nekoj krizi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije