Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud odbio reviziju

Grad Split ne mora bankama platiti 85 milijuna eura za gradnju dvorane

Split: Vlast održala konferenciju za novinare o Spaladium Areni
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/7
22.03.2023.
u 13:06

Odvjetnik Kruno Peronja zadovoljan je uspjehom. - Riječ je o zahtjevnom procesu. Sedam godina smo moj tim i ja gotovo svakodnevno radili na tome. Zadovoljan sam, ali i oprezan jer ima još sporova koje Grad vodi s bankama - rekao je Peronja.

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je kao nedopušten zahtjev za revizijom arbitražne presude iz 2016. godine koje su podnijele dvije austrijske banke, želeći kreditiranje izgradnje Spaladium arene u iznosu od 46 milijuna eura, što s kamatama iznosi 85 milijuna eura, naplatiti od Grad Splita. Velika je to pobjeda Grada Splita, iako još svi sporovi s bankama vezani za Spaladium arenu još nisu okončani. Objavio je to na konferenciji za novinare splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

- Prije tri dana dobijena je odluka Vrhovnog suda RH kojom se pravomoćno i konačno odbacuje revizija presude donesene u korist Grada Splita. Arbitražni pravorijek pravomoćno je okončan – obavijestio je Puljak i zahvalio odvjetniku Kruni Peronji i prof. Dejanu Kružiću, koji je bio iznimno angažiran u sudskom postupku nastojeći zaštiti interese Grada Splita.

- Zahvaljujem odvjetniku Peronji. Sudski spor je trajao više od 7 godina, na proračun bi pala velika obveza, a Dejan Kružić također je spriječio veliku štetu Gradu Splitu. Vjerojatnost da se to poništi je 1%, što pokazuje koliko je ovo značajan uspjeh – rekao je Puljak i naglasio kako je ovo rezultat truda gradskih službi i prethodnika.

Dejan Kružić je istaknuo kako postoje još dva spora koje protiv Grada vode austrijske banke. - Oni nisu još za komentar, treba pustiti pravosuđe da odradi svoj posao. No, danas je bitna odluka o odbacivanju revizije. Ovo je iznimna pobjeda Grada Splita, kamo sreće da je i u drugim arbitražnim postupcima Republika Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate – rekao je Kružić i dodao kako je ovaj uspjeh značajan i na razini države koja, po njegovim informacijama, takve sporove gubi.

Split: Vlast održala konferenciju za novinare o Spaladium Areni
1/7

- Pravomoćno je i konačno okončana opasnost za skoro polovicu godišnjeg proračuna. Današnji dan ostat će u vječnom sjećanju, a o svemu će budućnost reći svoje – komentirao je Kružić, koji je bio ovlašteni pregovarač Grada Splita u vrijeme sklapanja izvornog ugovora, koji je kasnijim aneksima iz 2008. i 2009. godine, koje je potpisao tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret, izmijenjen.

Odvjetnik Kruno Peronja zadovoljan je uspjehom. - Riječ je o zahtjevnom procesu. Sedam godina smo moj tim i ja gotovo svakodnevno radili na tome. Zadovoljan sam, ali i oprezan jer ima još sporova koje Grad vodi s bankama - rekao je Peronja.

Gradonačelnik Ivica Puljak na pitanje hoće li Grad Split možda kupiti Spaladium arenu čija prodaja je nedavno oglašena, odgovorio je kako nemaju namjeru.

Oglasio se i splitski HDZ, njegov potpredsjednik Ivica Budimir, koji ističe važnost prethodnog gradonačelnika u ovoj pravosudnoj pobjedi.

- Sve nas je itekako razveselila vijest da je na Vrhovnom sudu odbijen zahtjev banaka za reviziju presuda vezanih za gradnju Spaladium centra kojim se pokušavao Grad Split teretiti za vrtoglavi iznos od 85 milijuna eura s kamatama. Ovo je konačna završnica ovog dugotrajnog i mukotrpnog procesa kojeg je započeo gradonačelnik Andro Krstulović Opara u velikoj želji da Grad i građane zaštiti od velikog nasrtaja od strane banaka s kojima se u tim trenucima suočio. Prva pobjeda je označena 2021. godine pravomoćnom presudom, a sada su konačno iscrpljeni svi mogući izvanredni pravni lijekovi. Zahvaljujem i čestitam Andri Krstuloviću Opari na iznimnome angažmanu na ovome pitanju, odvjetnicima koji su kvalitetno zastupao interese našega grada u ovom dugotrajnom sudskom postupku, kao i svima u Gradskoj upravi koji su nastavili raditi na ovome pitanju nakon presude iz 2021. godine. Ono što je najvažnije, Grad nakon ove završnice može mirno spavati, bez 85 milijuna eura teškog 'mača' nad glavom – poručio je Budimir.

VIDEO Puljak iz svog džepa mora platiti 100.000 kn: Ovo je političko zastrašivanje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije