Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Grad Gospić mora HAC-u vratiti nezakonito uzetih 6,6 mil. kuna

'07.08.2010., Lucko, Zagreb - Guzva na naplatnim kucicama autoceste Zagreb - Karlovac.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
12.06.2013.
u 22:00

HAC je dobio prvu tužbu za komunalne naknade, a ukupna je vrijednost svih sporova oko 152 milijuna kuna

Grad Gospić mora Hrvatskim autocestama vratiti 6,6 milijuna kuna koje im je naplatio za komunalni doprinos za gradnju autocesta na području tog grada. Sporni komunalni doprinos Gospić naplatio je ovrhom 2011. godine. No nakon toga HAC je podnio tužbu, a u travnju ove godine prihvatio ju je Visoki upravni sud. Taj je sud uzeo u obzir argument HAC-a da Gospić nije mogao naplatiti komunalnu naknadu jer je građevinska dozvola za autocestu izdana 2002., a Pravilnik o komunalnoj naknadi na koji se Gospić pozivao donesen je 2006. Stoga se nije mogao primijeniti retroaktivno.

Osim Gospiću, HAC-u su po istom principu ovrhom naplatile komunalnu naknadu i općina Lovinac – 14,8 milijuna kuna i općina Perušić – 4,3 milijuna kuna, a krenule su u postupak njene naplate općina Jesenice – 35,2 milijuna kuna, grad Benkovac – 16,8 milijuna općina Posedarje – 31,1 milijuna, općina Ljubešica – 1,2 milijuna i općina Brinje – 43,3 milijuna kuna. Ukupno zahtjevi za ovrhe iznose oko 152 milijuna kuna. Kaznenu prijavu zbog tih ovrha podnio je Nezavisni cestarski sindikat. HAC je, osim za slučaj Gospić, podnio tužbe i protiv ostalih općina i gradova koji su im naplatili ili žele naplatiti komunalni doprinos. U Gradu Gospiću kažu da će poduzeti sva pravna sredstva u cilju zaštite svojih prava i interesa.HAC je dobio i sud sa svojim bivšim predsjednikom uprave Juricom Prskalom, koji ga je tužio za nezakonit otkaz kad je bio u pritvoru zbog afera u koje je bio uključen dok je bio čelnik te tvrtke. Prvostupanjski sud naložio je HAC-u da Prskala vrati na posao, no Županijski sud u Varaždinu nakon žalbe HAC-a zaključio je da je otkaz Prskalu ipak bio zakonit i opravdan.

>> EKSKLUZIVNO Autoceste idu u koncesiju na 50 god. za 3 mlrd. €

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije