Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

Hrvatska želi iskoristiti otvaranje argentinske ekonomije

Foto: Reuters
1/6
13.03.2018.
u 09:27

"Želimo iskoristiti tu priliku i sudjelovati u infrastrukturnim projektima u Argentini. Imamo vrlo sposobne tvrtke koje mogu izvoditi infrastrukturne radove..."

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za argentinske medije kako podržava reforme predsjednika Mauricija Macrija za otvaranje argentinske ekonomije te da Hrvatska želi iskoristiti tu priliku i sudjelovati u u infrastrukturnim projektima u Argentini, zemlji koju smatra svojim partnerom u Južnoj Americi.  

"Podržavam reforme koje (Macri) provodi za otvaranje argentinske ekonomije", istaknula je Grabar-Kitarović u razgovoru za argentinske medije u ponedjeljak.  Macri, koji je predsjednik postao 2015. na platformi stranke Cambiemos (Promijenimo se), u politiku je došao iz poslovnog svijeta, a nakon preuzimanja državnog vodstva proveo je niz reformi za jačanje poduzetništva poput smanjenja poreza na izvoz, regulacije proračunskog deficita i porezne reforme

"Želimo iskoristiti tu priliku i sudjelovati u infrastrukturnim projektima u Argentini. Imamo vrlo sposobne tvrtke koje mogu izvoditi infrastrukturne radove... Postoji ogromni potencijal za suradnju u brodogradnji i pomorskom prometu, ali i u IT tehnologijama, prehrambenoj industriji, farmaciji i drugim područjima", poručila je predsjednica, ustvrdivši kako je Argentina hrvatski partner u Južnoj Americi. 

Grabar-Kitarović je u tu državu došla s predstavnicima hrvatskih tvrtki koji će u utorak sudjelovati na hrvatsko-argentinskom gospodarskom forumu. "Želimo više poslovati s Argentinom i da njezine tvrtke više posluju u Hrvatskoj", istaknula je za tamošnje medije. "Nadam se da će Argentina u Hrvatskoj pronaći partnera i u smislu korištenja hrvatskih luka Ploče i Rijeka za plasiranje svojih proizvoda na tržišta središnje i istočne Europe", dodala je. 

Izrazila je nadu da će hrvatska zajednica u Argentini, koja broji između 200 i 250 tisuća ljudi, biti ključni posrednik u suradnji dviju zemalja.  "Oni su i jedan od razloga mojeg posjeta. Vrlo smo ponosni na njih i nakon zadnjeg posjeta hrvatskog predsjednika 1994. godine sam im htjela opet posjetiti da im poručim koliko su važni Hrvatskoj", zaključila je Grabar-Kitarović.

Ona će u srijedu, zadnjeg dana svog boravka u Argentini, posjetit hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju u kojem će otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske. Nakon Argentine će u sklopu svoje južnameričke turneje posjetiti i Čile i Brazil

Komentara 4

Avatar navijač
navijač
10:51 13.03.2018.

Očito nema dovoljno problema u Hrvatskoj pa se reklamira po svijetu. Trebala je povest i Vučka.

Avatar rubinet
rubinet
09:48 13.03.2018.

komentirao sam prije Josipovića i Pusićku...i da ne bih bio licemjeran moram opet pitati:Koliko taj put košta , tko to plaća i što Hrvatska dobiva?

DI
Direkt
09:40 13.03.2018.

Treba dati potporu Kolindi. U infrastrukturnim projektima očito ne možemo učestvovati i to je jasno ali ono što možemo, možemo početi izvoziti desničare. Imamo vrlo sposobne desničare, konkurentne na svjetskom tržištu koji bi mogli podići suficiti u trgovanju sa argentinom.. O tome da bi nam svanulo bez njih i da ne govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije