Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'Hrvatska će trajno pamtiti Hansa-Dietricha Genschera kao velikog prijatelja Hrvatske'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
01.04.2016.
u 19:45

Ocijenila je da je Genscher snažno obilježio povijest i vanjsku politiku Njemačke i cijele Europske unije, predano radeći i na vezama Istoka i Zapada

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je njemačkom kolegi Joachimu Gaucku sućut zbog smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera, ocijenivši da je bio veliki prijatelj Hrvatske, priopćio je predsjedničin ured.

Genscher, koji je imao ključne uloge u ujedinjenju Njemačke početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i međunarodnom priznanju Hrvatske, umro je u petak u dobi od 89 godina.

– Hrvatska će trajno pamtiti gospodina Hansa-Dietricha Genschera kao velikog prijatelja Hrvatske. U trenucima nastanka hrvatske države, gospodin Genscher bio je zagovornik međunarodnog priznanja Hrvatske. Njegova potpora upravo u tim teškim vremenima stvorila je jedan od temelja budućih čvrstih i prijateljskih odnosa naših dviju država, koje i danas zajednički njegujemo i jačamo – rekla je Grabar-Kitarović u pismu sućuti.

Ocijenila je da je Genscher snažno obilježio povijest i vanjsku politiku Njemačke i cijele Europske unije, predano radeći i na vezama Istoka i Zapada.

Hrvatska predsjednica smatra da je njegov odlazak veliki gubitak i za međunarodnu politiku u kojoj je bio iznimno aktivan tijekom svog 18-godišnjeg obnašanja dužnosti ministra vanjskih poslova.

– Promicanje mira, razumijevanja među narodima i njegovanje dijaloga bile su konstante njegova političkog djelovanja. Bio je čovjek koji je predanim i sustavnim radom, obzirnošću i taktom izazivao divljenje mnogih, a poštovanje čak i onih koji s njim nisu dijelili iste poglede.

– Njegovo političko djelovanje, u osnovi kojega je uvijek bila duboka ljudskost, ostat će trajno nadahnuće mnogima – stoji u izrazima sućuti Kolinde Grabar-Kitarović.

>> Preminuo Hans-Dietrich Genscher, najdugovječniji i cijenjeni njemački političar

Komentara 13

BL
Blomberg
20:45 01.04.2016.

Pocivao u miru, jadno je da je nas HRT1 tek nakon pola sata emitiranja objavio da je Genscher umro, i onda razne pohvale sto je napravio za HR. Tu se je vidjelo da doticni redatelj programa veze nema da bia da bi na pocetku dnevnika objavio tu tuznu vijest.

Avatar jumanji
jumanji
19:50 01.04.2016.

R.I.P

MA
Marko1337
22:54 01.04.2016.

Veliki političar hrvatski prijatelj koji je u presudnim trenucima dao veliku potporu sa kancelarom Kohlom hrvatskom narodu i politici Franje Tuđmana. Naravno da takvi nisu odgovarali srbima i domaćim brojnim partijskim i srpskim izdajnicima. HVALA MU I SLAVA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije