Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI UN-A

Gotovo dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove. Onima koji su ostali prijeti glad

School In Perechyn Becomes Shelter For 118 IDPs
SerhiiHudak/PIXSELL
12.04.2022.
u 10:11

Najkritičnije je u gradovima poput Mariupolja i Hersona gdje nema osnovnih životnih potrepština.

Gotovo dvije trećine ukrajinske djece moralo je napustiti svoje domove u šest tjedana ruske invazije, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF. UN je također potvrdio da je poginulo najmanje 142 djece, iako upozorava da je stvarni broj gotovo sigurno puno veći.

Manuel Fontaine, UNICEF-ov direktor programa za izvanredne situacije koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da je 4,8 milijuna od 7,5 milijuna ukrajinske djece raseljeno u tako kratkom vremenu nešto što se nije dogodilo tom brzinom u 31 godinu njegovog humanitarnog rada.

Za onu djecu za koju se procjenjuje da su ostali u svojim domovima "gotovo polovici prijeti da neće imati dovoljno hrane", rekao je Fontaine Vijeću sigurnosti UN-a. Upozorio je da je situacija vjerojatno gora u gradovima poput Mariupolja i Hersona, gdje nema vode ni sanitarnih usluga, a opskrba hranom i lijekovima je poremećena.

U međuvremenu, ukrajinski veleposlanik u UN-u Serhij Kislicja tvrdi da je Rusija odvela više od 121.000 djece iz Ukrajine i navodno je izradila nacrt zakona za pojednostavljenje i ubrzanje postupaka posvajanja. Fontaine je rekao da zasad "nema dokaza" za takve optužbe, ali da će UNICEF to istražiti.

Zelenskij upozorio da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje.

“Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Zelenski u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.  

“Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže”, dodao je. 

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

 

Ključne riječi

Komentara 1

MH
Max.hr
10:47 12.04.2022.

Tko ubija djecu ? Jao si ga onome tko dirne malene! ISUS.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije