Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA MIŠETIĆ

"Gotovini su podmetale strane, ali i hrvatske obavještajne službe"

'obzor zagreb ,15.12.2005,  luka misetic   snimio Patrik Macek'
Foto: 'Patrik Macek'
1/3
12.04.2011.
u 08:15

Šef odvjetničkog tima generala Ante Gotovine uoči izricanja presude trojici hrvatskih generala govori za Večernji list o presudi, tijeku suđenja te podmetanjima koja je obrana doživjela

Uoči izricanja presude trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom, o očekivanoj presudi, ali i samom tijeku suđenja te podmetanjima koje je obrana doživjela razgovarali smo s Lukom Mišetićem, šefom odvjetničkog tima generala Ante Gotovine.

U petak će biti izrečena presuda generalu Gotovini, čime će biti okončan glavni dio sudskog postupka. Koje biste trenutke iz procesa koji je trajao dvije i pol godine istaknuli kao prijelomne točke koje su išle u korist obrane?

Sasvim sigurno svjedočenje kanadskih časnika o glavnim tvrdnjama Tužiteljstva o prekomjernom granatiranju. Nakon unakrsnog svjedočenja pokazalo se da te tvrdnje nisu vjerodostojne. Ponajprije tu mislim da svjedočenje generala Andrewa Leslieja. Također i svjedočenje Petera Galbraitha da je prije vojno-redarstvene akcije Oluje znao kako će srpsko stanovništvo otići te je svjedočio da namjera za protjerivanje srpskog stanovništva nije bilo. Treće što je Galbraith svjedočio bilo je da je vojna operacija Oluja izvedena profesionalno i bez većih povreda međunarodnog prava.

Što je tijekom procesa najviše štetilo obrani?

Mislim da je pitanje topničkih dnevnika bilo štetno jer se na taj način tužiteljstvo pokušalo spasiti alibijem kako se nešto skriva i da zbog toga ne mogu dokazati tvrdnje o prekomjernom i neselektivnom granatiranju srpskog stanovništva. Zbog te konstrukcije nismo se mogli baviti svojim poslom nego smo se morali brinuti i braniti članove našeg tima od optužbi da su otuđili te dokumente. Nažalost, velika potpora Brammertzovim tvrdnjama i neistinama dolazila je iz vojne obavještajne službe Republike Hrvatske. No, mi smo te manipulacije razotkrili sudskom vijeću i to je bio jedan od razloga da je vijeće odbilo Brammertzov zahtjev za izdavanje obvezujućeg naloga RH.

  • Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

Komentara 444

AN
Antiflašist
11:30 12.04.2011.

Juragura alias traktorista, ne bi morao bjezati na traktoru preobucen u staru babu.

OB
-obrisani-
12:11 12.04.2011.

kamocemo ovaj vuco,svaka mu je zlatna pravi primjerak komentatora na vl

OB
-obrisani-
11:30 12.04.2011.

Najopasniji ljudi su konvertiti. Oni moraju dokazivati da su nešto što nisu:, Hitler Austrijanac-morao dokazivati da je Njemac, Staljin Gruzijac-morao dokazivati da je Rus, Tuđman partizanski general - morao dokazivati da je hrvatski Vrhovnik, Milošević Crnogorac – morao se dokazati kao veliki Srbin , Šešelj Hrvat- da je najveći četnik, a Fantemlati, plod ljubavi četnika u prolazu- mora dokazati da je Hrvat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije