Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda generalima

Gotovina odvjetniku: Nemoj se brinuti... bit će sve u redu

gotovina (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/4
15.04.2011.
u 17:39

Tužiteljstvo Haaškog suda tražilo je za Antu Gotovinu 27 godina zatvora, za Mladena Markača 23, a za Ivana Čermaka 17 godina. Predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie nije bio milostiv, oslobodio je jedino generala Čermaka.

Generali Gotovina i Markač krivi su zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. Krajine i osuđeni su na 24, odnosno 18 godina zatvora, odlučilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Alphonsa Orieja. Tužiteljstvo je za Gotovinu tražilo 27, a za Markača 23 godine. Ivan Čermak, guverner Knina nakon Oluje, za kojega je tužiteljstvo tražilo 17 godina, oslobođen je po svim točkama optužnice te je sudac Orie naložio njegovo puštanje na slobodu.

>>Čermak stigao u Zagreb: Idem prvo kući, supruga me čeka

>>Pročitajte tijek izricanja presude generalima

Svjedočilo 145 ljudi
Na temelju svjedočenja 145 svjedoka i pisanih svjedočanstava, njih 38, te dokaznog materijala, sud je zaključio kako ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu za dvojicu generala. Sud je uzeo u obzir činjenicu da je Oluji prethodio višegodišnji oružani sukob u kojem su bili počinjeni zločini protiv Hrvata, no kako je sudac Orie obrazložio, ti zločini nisu bili dio ovog postupka.

Sud je utvrdio kako se dio hrvatskog političkog i vojnog vrha, predvođen tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog stožera Zvonimirom Červenkom, udružio u zločinački pothvat, a kao ključnu točku tog pothvata navodi sastanak na Brijunima 31. srpnja, uoči pokretanja akcije Oluja.

– Na tom je sastanku, odgovarajući na izjavu predsjednika Tuđmana o važnosti toga da Srbi napuste Krajinu u nadolazećem napadu, Gotovina izjavio, citiram: “Velik se broj civila već evakuira iz Knina i ide prema Banjoj Luci i Beogradu. To znači da, ako nastavimo ovakav pritisak, vjerojatno uskoro neće biti toliko mnogo civila, a ostat će samo oni koji moraju, koji nisu u mogućnosti otići – rekao je Orie čitajući presudu.

Zločinački pothvat
Sud smatra da je Tuđman bio ključna figura udruženog zločinačkog pothvata i da je namjeravao tzv. Krajinu naseliti Hrvatima te je osigurao da se ta njegova ideja provede u djelo koristeći se svojom moćnom pozicijom predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Gotovina i Markač su, zaključio je sud, bili ti koji su ostvarili cilj zločinačkog pothvata svojim djelima ili propuštajući sankcionirati zločine koje su počinili njihovi podređeni. Obojici se u obzir uzima vrijeme provedeno u pritvoru, Gotovini 1956, a Markaču 1477 dana. Iako ovako teške presude vjerojatno nisu očekivali, generali nisu izgubili dostojanstvo. Gotovina, kojemu je sudac Orie samo nekoliko minuta prije toga izrekao gotovo zapanjujuće 24 godine zatvora, rukovao se po izlasku iz sudnice s odvjetnikom generala Čermaka.

– Nemoj se brinuti, bit će sve u redu – rekao je Gotovina odvjetniku Stephenu Keyu pružajući mu ruku. Key je prije odlaska iz sudnice htio iskazati poštovanje dvojici generala koji su unatoč svim naporima obrane osuđeni na dugogodišnje kazne. Ako su generali zadržali smirenost, to nije slučaj s njihovim braniteljskim timovima koji su odmah najavili da će uložiti žalbe na prvostupanjske presude.

– Sudac Orie već je izdao tri, četiri presude koje je Žalbeno vijeće poništilo. Jednostavno nam je nevjerojatno što se dogodilo! Kao da obrane uopće nije bilo! Kao da sudac Orie nije čuo obranu u ove dvije i pol godine! Unatoč njegovim dosadašnjim čudnim osudama, vjerovali smo da će donijeti presudu isključivo na temelju činjenica i zakona, ali to se nije dogodilo – rekao je za HTV odvjetnik Luka Mišetić napominjući da braniteljske timove ohrabruje činjenica da su Oriejeve presude u potpunosti ili djelomično poništene pred Žalbenim vijećem.

– Očito postoji problem s njegovim presudama kad ih Žalbeno vijeće poništava. Već smo jednom uspjeli poništiti njegovu odluku, očekujemo da ćemo to opet učiniti pred Žalbenim vijećem – kazao je Mišetić ustvrdivši da žali zbog tribunala, komentirajući kako je apsurdno tvrditi da je Knin, u kojemu je poginula jedna osoba, prekomjerno granatiran, dok napad na Vukovar nema tu kvalifikaciju.

– Sve je to u glavi suca Orieja – kaže Mišetić.

Prva reakcija
Markačev odvjetnik Goran Mikuličić u svojoj prvoj izjavi nije se previše osvrtao na samu presudu nego je opisao reakciju svoga klijenta.

– General je sarkastično primijetio da je osuđen po svim točkama optužnice osim po jednoj – kaže Mikuličić najavljujući kako će žalbeni postupak i cijela procedura potrajati nešto više od dvije godine kada se može očekivati odluka drugostupanjske instance.

Iseljavanje i granatiranje
Sudac Orie u odluci Vijeća nije samo osudio generale, već je cijelu vojno-redarstvenu operaciju Oluja proglasio “udruženim zločinačkim pothvatom kojemu je cilj bio trajno iseljenje srpskog naroda sa područja Hrvatske”. Vrlo bitan element na kojega se sudsko Vijeće pozivalo je i Brijunski sastanak političkog i vojnog vrha Hrvatske održan samo nekoliko dana prije oslobodilačke akcije. Tada je, prema Oriejevim tvrdnjama, predsjednik Tuđman razmatrao važnost odlaska krajinskih Srba, a Gotovina je potvrdio da je njihov odlazak već počeo

– Već sada postoji veliko iseljavanje civila iz Knina koji odlaze za Banja Luku i Beograd. A to znači, ako nastavljamo s ovim pritiskom, vjerojatno za neko vrijeme neće biti toliko civila, nego samo onih koji moraju ostati, koji nemaju mogućnost otići, izjava je generala Gotovine sa spornog sastanka na koju se sudsko Vijeće posebno osvrnulo. Nije iseljavanje srpskog stanovništva jedini krimen koji se generalima stavljao na teret, nego je sudsko vijeće potvrdilo da je tijekom pripreme ulaska postrojbi HV-a u Knin došlo i do prekomjernog, neselektivnog granatiranja Knina i još tri tada okupirana grada.

– Vatra je otvarana po Kninu, Benkovcu, Gračacu i Obrovcu, a gađani nisu samo vojni nego i civilni ciljevi. Hrvatske snage cijele su gradove tretirale kao ciljeve, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom, pročitao je sudac Orie tijekom obrazloženja presude u haaškoj sudnici. Ova su granatiranja, kako je ustvrdio, između ostalog među srpskim stanovništvom stvorile psihozu straha od eskalacije nasilja te domaće stanovništvo, kako je rekao, nije imalo drugog izbora osim napustiti gradove i otići.

– Na taj način, zbog te psihoze, deportirano je najmanje 20.000 osoba, stoji u skraćenom obrazloženju presude trojici hrvatskih generala. Vijeće je zaključilo da je Franjo Tuđman, glavni politički i vojni vođa u Hrvatskoj prije, tijekom i nakon perioda optužnice, bio ključni član udruženog zločinačkog pothvata.

Sporni topnički dnevnici
Tuđman je namjeravao Krajinu naseliti Hrvatima pa je osigurao da takve njegove ideje budu pretvorene u službenu politiku i akciju putem svoga utjecajnog položaja predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Vijeće je nadalje zaključilo da su među drugim sudionicima udruženog zločinačkog pothvata bili i Gojko Šušak, ministar obrane i Tuđmanov bliski suradnik i Zvonimir Červenko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske.

– Među sudionicima udruženog zločinačkog pothvata bili su i drugi pripadnici hrvatskog političkog i vojnog rukovodstva koji su sudjelovali na predsjedničkim sastancima i bili Tuđmanovi bliski suradnici, navodi se u obrazloženju presude. Vijeće je zaključilo da su visoki hrvatski vojni dužnosnici, uključujući Tuđmana, Šuška i Červenka, upotrijebili hrvatske vojne snage i Specijalnu policiju da počine zločine koji predstavljaju cilj “udruženog zločinačkog pothvata”. Hrvatske vojne snage obuhvaćale su Hrvatsku vojsku i vojnu policiju, kao i jedinice HVO-a koje su bile podčinjene zapovjednicima Hrvatske vojske, no ne i redovne policijske postrojbe, osim jedinica Specijalne policije.

– Protiv Hrvata u tzv. Republici Srpskoj Krajini počinjen je znatan broj zločina kojima se ovaj predmet ne bavi. Središnje je pitanje jesu li srpski civili bili meta zločina, izjavio je predsjednik sudskog Vijeća Orie tijekom čitanja obrazloženja presude, napominjući da je tijekom cijeloga procesa došlo do napetosti između Tužiteljstva i Republike Hrvatske zbog topničkih dnevnika vođenih za vrijeme vojno-redarstvene operacije Oluja.

Komentara 114

LR
ljerka ribolina
16:44 17.04.2011.

utatica.... uvjek je i bio i ostaje ljudina!!!!!!

DE
deželan
20:38 15.04.2011.

re : 15.04.2011. u 20:33h EU@Janez1 Menim da je Piranski zaliv burja v lavorju, ki odgovarja določenim strankam iz obeh strani kadar nastopijo volitve !! Povsem nakaj drugega je obsoditi narod ker se je boril za svobodo. lp

OB
-obrisani-
01:07 16.04.2011.

=====ஜ۩۞۩ஜ===== -------==▀▄▀▄▀==-------- -------==▀▄▀▄▀==-------- -------==▀▄▀▄▀==-------- GENERALE, HRVATSKI UNUCI ČEKAJU ZAPOVIJED U GODINI 2035 ! SPREMNI ZA ZATVOR !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije