Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksplozija

Radnik Plive u kritičnom stanju, ima opekline na 90 posto tijela

pliva,požar,vatrogasci (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
Autori: Sonja Hoffman, mač/VLM, tl/VLM
16.03.2012.
u 15:55

Ukupno devet radnika ozlijeđeno je u eksploziji u proizvodnom pogonu Plive u Zagrebu.

Dvoje od devetero radnika, koji su ozlijeđeni u požaru nakon eksplozije u proizvodnom pogonu Plive, teško su ozlijeđeni, a jedan je u kritičnom stanju. Do eksplozije je došlo u pogonu Plive u zagrebačkom Prilazu baruna Filipovića oko 15 sati. Iz policije je priopćeno da se zapalio Odjel za proizvodnju lijekova.

Požar je izbio na trećem katu, preko puta poluizgrađenog stambenog kompleksa u Cankarevoj ulici.

Vatru ugasili Plivini vatrogasci

Doznajemo da su dvojica radnika teže ozlijeđena, jedan je zadobio opekline, dok su drugome nastradale šake na ruci. Pružena im je pomoć u Traumatološkoj bolnici. Ostali su se nagutali dima pa su zaprimljeni u bolnicu Sv. Duh.

Dežurni liječnik u Traumatološkoj bolnici u Draškovićevoj ulici Josip Vlaić potvrdio je kako se dvojica djelatnika Plive nalaze na intenzivnoj njezi, jedan s opeklinama prvog do drugog stupnja na 20 posto tjelesne površine, dok je drugi radnik u vrlo kritičnom stanju - njegove opekline od drugog do trećeg stupnja zahvatile su 90 posto tijela.

– Bolesnici se nalaze na odjelu za opekline i liječnici rade sve što mogu kako bi im pomogli, no ozljede su ozbiljne. Devedeset posto tijela je mnogo te su jednom od pacijenata samo stopala ostala neozlijeđena jer je imao zaštitne čizme. Došli su kolima Hitne pomoći, a odmah po dolasku pružena im je prva pomoć te su ih preuzeli specijalisti i anesteziolozi – kazao je Vlaić.

Opeklina na prstu

Sedmero radnika koji su nakon požara završili u Kliničkoj bolnici sv. Duh još uvijek su na opservaciji, a ravnatelj bolnice dr. Miran Martinac kaže da im stanje nije teško jer su se samo nagutali dima.

– Jedan od radnika uz to što se nagutao dima ima i opeklinu prsta na ruci – rekao je Martinac. Dodao je i da će svi radnici u bolnici biti zadržani do ujutro.

Iz Državnog centra 112 potvrđeno je da je zaprimljena dojava o eksploziji te da je ozlijeđenima pružena liječnička pomoć. Vatru su ugasili vatrogasci postrojbe iz Plive kojima nije bila potrebna dodatna pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Radnici Plive koje smo zatekli kako izlaze iz zgrade rekli su nam kako nemaju pojma o nesreći te da nisu vidjeli ni vatrogasce ni hitnu pomoć. Kažu kako imaju vlastitu hitnu službu koja je možda sudjelovala u zbrinjavaju ozlijeđenih, no više o tome nisu htjeli reći.

Nije bilo opasnosti za građane

Inače, u Cankarevoj ulici, koja također vodi do jednog od Plivinih pogona, osjeća se miris kemikalija. Međutim, nije jasno je li to uobičajeno ili je riječ o posljedici eksplozije.

– Oko tri sata u zgradi farmaceutsko-tehničke proizvodnje buknuo je požar. Nažalost, nekoliko naših djelatnika je ozlijeđeno, no nije bilo opasnosti za okolne građane – kazao je Miran Denac, član Uprave i tehnički direktor Plive. O težini ozljeda nije želio pričati, a nije želio ni potvrditi konačni broj ozlijeđenih djelatnika raspoređenih u Svetom Duhu i Traumatologiji.

– Jako je dobro reagirala vatrogasna ekipa Plive i medicinska pomoć je funkcionirala na zadovoljavajućoj razini te nije bilo opasnosti za građane ni zračenja. Nadamo se da se to više neće događati – kazao je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Ključne riječi

Komentara 25

TA
tania
16:08 16.03.2012.

bolje se raspitajte da li ima opasnosti za okolno stanovnistvo....gadne su kemikalije tamo u igri...

NP
Npr19
16:09 16.03.2012.

Odjel za proizvodnju lijekova u Plivi? Hm... vrlo precizno. Bar znamo da se nije zapalio Plivin Odjel za proizvodnju hrenovki.

OB
-obrisani-
23:48 16.03.2012.

farmaceutski karteli - profit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije