Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preokret

Gordon Brown objavio da odstupa u korist koalicije s liberalima

Brown
AFP
10.05.2010.
u 18:18

Doznaje se da su se ovog vikenda bez znanja javnosti sastali Nick Clegg i Gordon Brown usred pregovora liberala s prvakom konzervativaca Cameronom.

Pregovori između vođe razmjernih pobjednika britanskih izbora Davida Camerona i trećih po broju osvojenih mandata, Liberalnih demokrata, koje predvodi novo lice liberala Nick Clegg, nastavljaju se. Jučer predvečer ta je politička trgovina, međutim, dobila dramatičan novi kontekst.

Razgovori i pregovori
Dosadašnji premijer Gordon Brown objavio je da odstupa s čela laburista kako bi se uklonio s puta pregovorima o sklapanju koalicijske vlade između njegove stranke i liberala.

– U razgovoru s Nickom Cleggom on mi je otvoreno rekao da i formalno želi početi pregovore s laburistima o koalicijskoj vladi – objavio je Brown informaciju o njihovu privatnom susretu u subotu. Clegg to nije dospio potvrditi niti opovrgnuti.

– U Velikoj Britaniji na izborima su pobijedile progresivne snage i vjerujem da je u državnom interesu da te dvije stranke, s većinom u parlamentu, formiraju i vladu. Kao vođa svoje stranke, koja se našla u položaju da ne može sama izabrati vladu, osjećam i vlastitu odgovornost. Zato od Laburističke stranke namjeravam zatražiti da na konferenciji što prije izabere drugo vodstvo. Ja se neću natjecati niti poduprijeti bilo kojega od kandidata – objavio je Brown.
U očima liberala, koje je novi program i mladi vođa stranke Nick Clegg s novim idejama prilično ponio uoči izbora, jedina stvarna prepreka suradnji Liberalnih demokrata s laburistima bio je Gordon Brown osobno. U izbornoj kampanji na njegov se račun čulo mnogo više oporih riječi nego na račun konzervativca Davida Camerona.

U pregovore s torijevcima Nick Clegg je krenuo s ultimativnim mandatom stranke o četiri uvjeta na koje konzervativci bezuvjetno moraju pristati žele li suradnju s liberalima. Među ta četiri uvjeta je i promjena izbornoga zakona koji je političku scenu cijepao na dvije stranke, a glasovi svih ostalih nisu bili uvažavani.

Ne koaliciji s torijevcima
Liberali žele da se odmah uvede razmjerni izborni sustav, a to je najtvrđi orah za konzervativce.

Pregovori Camerona i Clegga, koji se vode od subote, javljaju otočna glasila, sve su dalje od koalicijske vlade, nego prema ispunjavanju tih četiriju zahtjeva. Torijevci bi sastavili jednostranačku vladu, a potporu liberala za druge svoje prijedloge u parlamentu dobili bi na temelju rasprave u međustranačkom povjerenstvu o svakoj temi. Iako ne bi bili u vladi, liberali bi takvim odnosom konzervativce mogli stalno "držati u šahu".

Komentara 7

TO
Toni12345
18:53 10.05.2010.

Gordon Brown je sef laburista, a ne liberala.

Avatar Bukovnik
Bukovnik
21:30 10.05.2010.

Pa tko je i rekao da je Brownsef liberala ??????......Otkriveno je da su se proteklog vikenda daleko od očiju javnosti sastali dosadašnji laburistički premijer Gordon Brown i vođa liberala Nick Clegg.

OB
-obrisani-
08:26 11.05.2010.

Neka daju kraljici da ona pandrči po zemlji dok se parlamentarci ne dogovore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije