Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

GONG: Moć će biti u rukama lokalnih čelnika

glasacka kutija
Goran Stanzl/PIXSELL
14.11.2012.
u 21:29

Iz GONG-a upozoravaju da će se predloženim izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi umanjiti uloga aktivnih građana i predstavničkih tijela.

Iz GONG-a upozoravaju da će se predloženim izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi umanjiti uloga aktivnih građana i predstavničkih tijela, dok će se politička moć koncentrirati u rukama izvršnih čelnika.

\"Konkretno, uloga birača umanjuje se ukidanjem mogućnosti za opozivom čelnika od strane građana, dok se uloga predstavničkih tijela umanjuje oduzimanjem nadzorne uloge prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije\", pišu iz GONG-a te dodaju da se ta imenovanja u potpunosti i bez kontrole daju izvršnim čelnicima \"za koje nema mogućnosti razrješenja čak ni ako učestalo krše zakone\".

Ublažiti uvjete za provedbu referenduma o opozivu

GONG je predložio četiri preporuke kako poboljšati te zakone. Traže da se osigura mogućnost biračima i predstavničkim tijelima da mogu pokrenuti postupak opoziva gradonačelnika, načelnika ili župana uz ublažavanje uvjeta za provedbu referenduma za opoziv.

Uz to smatraju da treba osigurati ravnotežu između izvršnih čelnika predstavničkog tijela prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije lokalnih tvrtki i ustanova. Traže da se ograniči mogućnost kandidiranja za počinitelje specifičnih teških kaznenih djela te regulirati nespojivost dužnosti.

>>\'Ovo je nakaradan način rušenja gradonačelnika zbog proračuna\'

Komentara 1

FI
Fisherman
22:06 14.11.2012.

Pa povedite narod na ulicu ako mislite da je to tako. Stalno nesto kuhate i gledate sastrane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije