Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

GONG: 70 posto jedinica lokalne samouprave netransparentno

'05.11.2011. Rijeka - Rijecka luka, dizalice i brodovi, ilustracija. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
24.04.2012.
u 16:31

Nisam zadovoljan zbog velikog postotka netransparentnih jedinica – poručio je ministar uprave Arsen Bauk

Grad Rijeka najtransparentniji je grad u čitavoj Hrvatskoj, a za njim odmah na rang-listi s odličnim rezultatima slijede Samobor i Labin. Rezultat je to istraživanja transparentnosti i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave koje je drugi put za redom nakon tri godine pauze ponovno proveo istraživački centar Gonga i Udruga Gradova.

Otvorenost prema građanima, suradnja s organizacijama civilnog društva te funkcioniranje mjesne samouprave, kao i primjena Zakona o pravu na pristup informacijama samo su neki od kriterija kojima se ocjenjivala transparentnost 127 gradova, 429 općina i 20 županija. Među deset najboljih svoje mjesto pronašli su Pula, Opatija, Crikvenica, Zaprešić, Slavonski Brod. Kutina, Novi Marof i Čakovec, dok su najbolje među županijama Krapinsko-zagorska i Varaždinska.

– I prije tri godine bili smo najbolji, ali se u toj pobjedi nismo uspavali. Trudili smo se uvesti nove oblike komunikacija s građanima poput rubrike “Tužibaba” gdje građani upisuju svoje kritike i pohvale. Komunikacija s građanima neophodna je, njihovo mišljenje važno je prilikom donošenja odluka – poručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Usporedni su rezultati pokazali da je transparentnost porasla u odnosu na rezultate u 2009. godine, ali i da je čak 70 posto jedinica lokalne i regionalne samouprave netransparentno.

– Rezultati pokazuju da je transparentnost prvenstveno pitanje političke volje. Nisam zadovoljan zbog velikog postotka netransparentnih jedinica – poručio je ministar uprave Arsen Bauk koji je ujedno najavio i izmjene Zakona o referendumu, ali i promjene na području biračkih popisa.

– Vlada je pripremila zakon o boravištu kojim će se olakšati stvari na terenu. Transparentnosti će svakako pridonijeti i bolje funkcioniranje institucija pravne države – zaključio je ministar Bauk ne želeći otkriti nikakve detalje o najavljenim promjenama. Iako najnižu transparentnost pokazuju općine, najbolja među njima je općina Pučišća.

– Tajna uspjeha jest otvorenost i dobar tim sugovornika. Svi moraju shvatiti da služe građanima i tek tada dolaze rezultati – poručio je Siniša Hajdaš Dončić, bivši krapinsko-zagorski župan.

Komentara 3

BA
Bandit
17:28 24.04.2012.

Nigdje nije transparentno svuda se otima sto god moze ,narocito u malim opcinama to je uzas to treba zaustaviti ,,,

Avatar seneka
seneka
18:26 24.04.2012.

Ako je Rijeka transpanentna što da onda kažemo za druge gradove.

Avatar pf
pf
08:09 26.04.2012.

Tuđmanov projekt usitnjavanja jedunica lokalne uprave s početka 90-tih je usporilo razvoj Hrvatske. Likalni šerifi su amnestirani od bilo kakve odgovornosti za razvoj svoje općine ili grada. Njihov jedini zadatak je bio da održe HaDeZebolah na vlasti dok se ne dovrši pljačka Hrvatske. Srž korupcije u Hrvastkoj je na nižim razinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije